8 de cada 10 ciutadans vol que l’administració local es reguli des de Catalunya

0
379

L’observatori de PolíticaMunicipal de l’ACM exposa la percepció de la ciutadania vers els ajuntaments

Un 50% dels ciutadans considera que els ajuntaments han estat la institució que ha ajudat més a les persones i famílies amb dificultats

L’Associació Catalana de Municipis i Comarques ha presentat aquest dijous al matí el resultat de l’enquesta del 2n Observatori de Política Municipal, realitzat a través de 1200 enquestes el passat mes de març, i que valora la percepció de la ciutadania sobre la tasca desenvolupada pel món local. Tot i les dificultats econòmiques, els ciutadans valoren en un 5,64 la tasca feta pel govern municipal, pujant un 0,39 respecte el 2013.

L’enquesta, realitzada a tot el territori català excepte la ciutat de Barcelona, reflecteix la millora del clima d’opinió dels catalans envers les seves poblacions en els darrers quatre anys. Així, un 43,6% de la gent considera que el seu municipi ha millorat molt o ha millorat. Una dada que augmenta respecte al 36,5% que es va registrar en el primer Observatori que es va fer l’any 2013.

Demandes i problemàtiques més destacades
De forma espontània, la neteja dels carrers, l’arranjament de carrers i la creació de més equipaments d’oci, esportius i culturals són les principals demanades dels ciutadans en relació al seu municipi. Així mateix, de forma suggerida les principals preocupacions pel ciutadà són les mesures per afavorir la creació de llocs de treball, el funcionament dels serveis sanitaris o serveis a la gent gran.

Valoració de la tasca municipal
La valoració de la tasca municipal es situa en un 5,64, incrementant-se lleugerament respecte a la nota registrada el 2013. “En els moments en què la societat és molt exigent, és molt positiu que els ajuntaments siguin aprovats”, explica el president de l’ACM, Miquel Buch, que ha estat l’encarregat de valorar l’enquesta. Pel que fa al grau de confiança dels ciutadans amb el seu ajuntament, la valoració s’incrementa un 5,2% i es situa en el 43,7% el 2015, respecte el 38,5% del 2013.

Davant la gran crisi que estem patint, els ciutadans consideren que la institució que ha ajudat més a les persones i famílies amb dificultats han estat els ajuntaments. Més d’un 50% així ho percep. Una dada molt superior als qui consideren que ha estat el govern català (15%) o el govern espanyol (9,2%).

A nivell legislatiu, un 54,8% dels veïns i veïnes consideren que les lleis haurien de permetre que els ajuntaments s’organitzessin com creguin millor. “Una dada que demostra la confiança que tenen els ciutadans en els seus ajuntaments. És un rebuig frontal a la gàbia i la cotilla imposada per la LRSAL des de Madrid”, ha sentenciat Buch.

Finalment, l’enquesta explica i reflecteix que el 52,3% de la ciutadania té molta o bastant confiança amb el seu alcalde, valorant sobretot aspectes com que governa bé i és accessible. En aquest cas, aquestes han estat dos factors que han incrementat un 3% i 7% respectivament repecte el 2013.

El president de l’ACM, Miquel Buch ha finalitzat la seva intervenció assegurant que l’Observatori de Política Municipal tindrà continuïtat en els propers anys per tal que el ciutadà i els polítics puguin seguir l’evolució dels resultats i de les demandes dels ciutadans.

 

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Alcaldes.eu es reserva el dret de revisar els comentaris i de no publicar-los en cas de no ser apropiats.