Isidre Pineda

Alcalde de Caldes de Montbui

Centralitat vallesana

“A ERC li demanaria rellançar el partit a través del municipalisme”

Isidre Pineda reclama confiança, finançament i subsidiarietat al nou Govern
0
289

Al centre geogràfic dels Vallesos hi trobem Caldes de Montbui, una vila familiar, calmada, balsàmica, que s’ha anat transformant en els darrers anys fins a oferir una qualitat de vida molt gran als seus veïns. Del present i del futur en parlem amb l’Isidre Pineda, el seu alcalde.

Quin es el seu estil de fer política?

Intento fer una política honesta, propera i un punt innovadora. Crec que a Caldes tenim un equip jove, que aporta idees fresques. M’agrada tenir projectes pioners i diferents que ajudin a transformar la realitat. Busquem coses que no s’hagin fet fins ara.

Intento fer una política honesta, propera i un punt innovadora. Crec que a Caldes tenim un equip jove, que aporta idees fresques

Ens en pot posar algun exemple?

Sí. Utilitzar les aigües termals, que són un recurs tan calderí, per estudiar-ne, juntament amb l’Hospital del Mar, els possibles efectes terapèutics en el tractament del càncer de mama. Són idees que defineixen el nostre tarannà de municipi modern, actiu i dinàmic.

Som un poble amb molts anys d’història, que ha crescut fins a depassar els 18.000 habitants, però encara som força un poble.

A nivell personal, què n’ha après de l’ofici d’alcalde?

Que un no és el mateix quan entra a l’Ajuntament que quan en surt. Segurament, he crescut humanament. I, segurament, serà un dels honors més grans que mai hauré tingut a la meva vida. Representar els veïns i veïnes és molt bonic, però també et posa molta responsabilitat al damunt.

A nivell personal he après a fer moltes coses i a estar molt pendent de molts aspectes a la vegada. És a dir, he desenvolupat una capacitat de gestió transversal. Tant puc treballar en temes d’ensenyament com d’urbanisme, en cultura, o en promoció de la vila. M’he habituat a un treball que és molt i molt dinàmic, amb molts assumptes que has de tenir al cap a la vegada. El perfil transversal l’he après aquí i crec que se’m dona bé.

Ser alcalde serà un dels honors més grans que mai hauré tingut a la meva vida

Alguna cosa més?

També he après a projectar a futur; a tenir una idea del que vols que passi d’aquí a uns anys. Cal que hom tingui clar el que vol que passi en el mandat i que ho temporalitzi a través de pressupostos i equips.

Crec, no obstant, que la capacitat de projectar no va ser tan senzilla de materialitzar en el primer mandat, i més amb la COVID. Però en aquest ja ho estem fent prou bé.

Com ha evolucionat el municipi en aquests anys? Com és el municipi?

Em toqueu la fibra. Els calderins i calderines estem molt orgullosos de la nostra vila, perquè tenim caràcter i carisma. Primer, perquè som un municipi històric, una vila termal, que ja els antics romans establiren al voltant de les aigües mineromedicinals més calentes del sud d’Europa. I això ens dona una identitat molt pròpia.

Però, d’altra banda, el termalisme és una manera d’entendre la cultura, les tradicions i el patrimoni. Per aquest motiu, Caldes té una gran qualitat de vida. Aquí hi passen moltes coses, al voltant del relat d’una vila termal i cultural hi passen activitats tan extraordinàries com l’Escaldàrium i la festa del foc i l’aigua. Enguany va complir el seu 30è aniversari.

Els calderins i calderines estem molt orgullosos de la nostra vila, perquè tenim caràcter i carisma

A banda del termalisme, per quin altre motiu li agradaria que fos reconeguda la vila?

Tenim molt bona qualitat de vida. I també molt de dinamisme. Viure a Caldes és molt divertit, perquè hi ha molt de teixit associatiu i entitats veïnals, culturals i esportives, així com ateneus, el Casino de Caldes… Tot això fa que la qualitat de vida es mesuri pel fet que estem tranquils, tot i tenir activitats tot l’any.

La meva filla, de 3 anys i mig, pot gaudir de serveis i de molt bones escoles, però també de moltes activitats que podem fer en família. En això concreto la qualitat de vida.

Què hauríem de veure, sí o sí, en una visita a Caldes?

Sens dubte, el millor que pot fer una persona que aterri aquí és anar a la Plaça de la Font del Lleó, o plaça de la vila, on hi tenim unes fonts originàries del segle II d. C. i que són Bé d’Interès Nacional. I allà hi podrà tocar també la Font del Lleó, que treu aigua a 72 graus de temperatura.

Igualment recomano que vagi al museu Termàlia, que és també la Casa de Cultura municipal, on hi tenim obres de Picasso i de Manolo Hugué. Des d’allà hi podrà descobrir recorreguts patrimonials de la vila: des del passeig de la riera, al pont romànic de Can Rius o els safareigs fins a les hortes i els seus paisatges. Per cert, al safareig de les hortes s’hi podrà donar un bany termal. I a qualsevol dels nostres balnearis… Això és una cosa que recomanem vivament.

Quines són les preocupacions del municipi en aquests moments?

Tenim reptes i aspectes a millorar, com tots els altres municipis. Per exemple, tenim bona qualitat de vida, però som molt metropolitans. I això té unes grans avantatges, però certs inconvenients en quant a preu de l’habitatge. No hem crescut, i mantenim la cohesió municipal, però el preu per metre quadrat ha augmentat força. Hi ha poca oferta de lloguer i hi hem intentat treballar des de l’Ajuntament.

L’altre repte és el de la mobilitat. No tenim línia de tren i per anar a Barcelona depenem del cotxe privat i l’autobús. I les comunicacions amb l’AMB són un dels grans reptes a resoldre.

No hem crescut, i mantenim la cohesió municipal, però el preu per metre quadrat ha augmentat força

Hi ha bona comunicació entre l’Ajuntament i la ciutadania? És fàcil arribar a la gent?

Sí. I es quelcom que es pot il·lustrar molt concretament. Tenim molts mitjans de comunicació, en part per la gran quantitat d’activitats que fem. Particularment, tenim tres diaris i una ràdio local. També un diari i una tele comarcals. Són molts mitjans. La gent té interès de conèixer el que passa.

La ciutadania de Caldes és democràticament molt madura i també exigent amb la informació. I d’aquí la relació tan estreta amb l’Ajuntament. Jo mateix soc un calderí més i la gent m’atura tot sovint pel carrer. Estem a prop dels 20.000, però som un poble. Pobre del que digui que ja som una ciutat!

La ciutadania de Caldes és democràticament molt madura i també exigent amb la informació

Per què diria que va guanyar les eleccions del 2023?

Crec que el mandat del 2019 al 23 va ser molt complicat. Vam tenir molts aspectes sobrevinguts i, a sobre, una gran inflació de preus. Però, malgrat tot, vam aconseguir desplegar el mandat de govern i vam acomplir-lo en la seva majoria. La ciutadania ho va valorar positivament i ens va fer confiança altre cop.

I d’aquí la nova oportunitat, que no podem desaprofitar i que ens ensenya que si complim amb allò amb què ens vam comprometre en campanya, ens anirà bé. Tenim un alt nivell d’exigència ciutadana i política. Avancem molt en necessitats importantíssimes com podria ser un institut-escola que portava 17 anys en barracons…

Parlem de l’equip de govern. Vostès tenen un pacte amb Junts.

Al consistori de Caldes som 17 regidors i regidores. El partit majoritari és ERC, amb set regidors, entre els que em trobo. I vam pactar amb Junts x Caldes, que en té dos. El pacte entre ambdues formacions és sòlid i, gràcies a això, vam aprovar un Pacte d’Actuació Municipal molt ambiciós, de set eixos, que també va comptar amb el suport d’Ara Caldes, que té quatre regidors i que és el principal grup d’oposició, i del PP, que en té un. A banda, hi ha tres regidors més del PSC.

Jo sempre he estat obert a parlar amb qualsevol grup polític, perquè opino que més enllà d’un govern fort i estable, l’escolta enriqueix a tothom. Per això el PAM va comptar amb aquest recolzament tan elevat. Si acomplim els eixos promesos serà una bona notícia perquè haurem avançat com a poble.

D’altra banda, la relació amb els companys i companyes de Junts és molt bona i això és bona notícia perquè l’estabilitat és quelcom essencial i molt preuat en l’àmbit municipal.

Jo sempre he estat obert a parlar amb qualsevol grup polític, perquè més enllà d’un govern fort i estable, l’escolta enriqueix a tothom

Quins serien els principals projectes d’aquest PAM?

No us parlaré dels set eixos, però us diré que tenim una oportunitat històrica amb els fons Next Generation, ja que n’hem aconseguit una quantia importantíssima. Ara mateix estem acabant les obres de l’antiga Escola del Carme amb aquests diners, que ens permetran recuperar unes dependències tancades des de 2015 per acollir-hi jutjat de pau, ràdio municipal, espais sòcio-culturals i d’entitats.

També desplegarem la Comunitat Energètica Local. A Caldes hem estat capaços de tirar endavant polítiques d’acció climàtica transformadores a nivell local. A dia d’avui ja hi ha 300 persones implicades en el projecte, i és la comunitat energètica pública més gran de Catalunya, que es beneficia de grans rebaixes en la factura energètica. Potser és el projecte més innovador en aquest àmbit de tot el país, i per aquest motiu ens truquen de tot arreu per preguntar-nos com ho hem aconseguit. I esperem arribar a les 500 persones aviat.

La de Caldes és la comunitat energètica pública més gran de Catalunya

Molt interessant. Què més?

La rehabilitació de l’edifici de l’antic balneari de Can Rius, que va quedar tancat fa molts anys. Hi traslladaríem l’Escola de Música i una nova sala dedicada a Picasso. Fomentar l’art i la cultura és quelcom molt important. I seguim amb ganes de fer més coses.

La situació econòmica de l’Ajuntament és favorable?

El primer que cal dir és que totes les Administracions, com els ciutadans i ciutadanes, han patit els efectes de la inflació dels darrers anys. Però els ajuntaments ho hem patit de manera especial.

No obstant, podem dir que hem aconseguit reduir la ràtio d’endeutament públic, del 74% amb què vam trobar-nos inicialment. La inversió pública és una necessitat per a la millora del nostre municipi, però ens comprometem en deixar l’endeutament més baix del que l’hem trobat. Això només és possible a través d’una bona gestió econòmica i de la participació dels ciutadans a través dels seus impostos. En resum, la situació econòmica, amb més de 20 milions d’euros de pressupost, és bona i ens permet tirar endavant molts serveis públics que funcionen bé.

La inversió pública és una necessitat per a la millora del nostre municipi, però ens comprometem en deixar l’endeutament més baix del que l’hem trobat

Quant a promoció econòmica, què fan per reforçar la iniciativa privada?

En Jordi Soler, el meu referent polític, va iniciar un camí molt interessant. Avui som reconeguts per atraure un turisme sostenible i molt responsable, allunyat del turisme de masses. I vam iniciar el procés de millora del poble per la base, a partir del centre històric. Teníem més potencial del que el centre del poble demostrava i, a través d’una Llei de Barris, vam anar millorant i exaltant el patrimoni local, amb una visió d’elevació.

Ara som un poble atractiu, amb molts més visitants. I que actua com a subcapital del Vallès Central. Som un punt de trobada per als municipis propers i això és molt interessant per la vida comercial local. I, a més, tenim una economia molt diversificada, que funciona bé, amb dos polígons plens d’empreses familiars i ben arrelades al territori.

I no vull oblidar l’agricultura, amb la que hem anat establint canals de comunicació després d’anys de no considerar-la com a prou important. Però els pagesos del nostre municipi juguen un paper crucial en la gestió del nostre territori i projectes com el de la futura denominació Vallès per a l’oli d’oliva, que hem endegat des d’aquí, expliquen com cuidar el territori. I, finalment, el sector serveis, que també és molt rellevant.

Avui som reconeguts per atraure un turisme sostenible i molt responsable

Recorda quina va ser la primera decisió com a alcalde?

Sí. Va ser de les primeres: donar resposta a la demanda que unes famílies ens feien per tenir accés a una escola bressol municipal. Vam contractar educadores de manera extraordinària i proveint aquestes famílies de places públiques, perquè inicialment n’havien quedat excloses.

Com veu el pacte d’ERC i el PSC per al Govern de la Generalitat?

Crec que ERC ha fet moltes coses bé des del Govern de la Generalitat i que, realment, Pere Aragonès ha liderat un projecte molt progressista, amb accions que estan transformant el país i que difícilment es revertiran. Però vam quedar sols al Govern i les eleccions no ens van anar prou bé.

Ara no és que m’il·lusioni tenir un Govern no independentista, però calia que algú governés. A dia d’avui, el PSC té una responsabilitat molt gran i ERC farà complir els pactes i els acords que s’han establert amb ells. I crec que això serà positiu pel país. En quant al concert econòmic, crec que és un molt bon pacte que ha de beneficiar els municipis. I el que sí demanaria és més confiança, més finançament i més subsidiarietat envers el món local.

ERC ha fet moltes coses bé des del Govern de la Generalitat i, realment, Pere Aragonès ha liderat un projecte molt progressista

I ara, com veu la situació actual d’ERC com a partit?

Crec que, probablement, al mes de novembre es decidirà la persona que lideri el partit. Opino que Oriol Junqueras està en una posició avantatjada, per la seva legitimitat i utilitat, i perquè encara pot posar alguna cosa més al servei del país i del partit.

Però, evidentment, soc democràtic i respectaré qui resulti escollit. L’únic que sempre he dit és que caldria que hi hagués més presència municipalista als òrgans de decisió. Crec que actualment hi ha pocs alcaldes i alcaldesses a l’Executiva Nacional, i que és erroni que sigui així. Si hi ha alcaldes i alcaldesses hi ha més connexió amb el territori, i també un major aprofitament del talent. A ERC li reclamaria reflexionar i rellançar el partit a través del municipalisme, perquè és la base de tota institució política.

El Govern ha ajudat prou els municipis? Els té prou en compte?

Hauria de ser molt més, segurament. Però Laura Vilagrà, que venia de ser alcaldessa, va ser una consellera amb la que vaig tenir una gran connexió, i que va tenir una visió molt municipalista de les coses. L’exemple va ser el nou PUOSC que no va tenir temps a rellançar-se.

Quan parla amb alcaldes i alcaldesses de pobles propers, en què coincideixen?

En demandes com ara les de la mobilitat. Amb Sant Feliu, Bigues i Riells o Sentmenat parlem d’aquestes coses, que són aspectes pendents: la millora de la C-59, les variants, etc. Caldes està al mig del Vallès, però aquesta zona tan central ha quedat mancada de finançament i d’inversions que ens correspondrien des d’un punt de vista merament poblacional.

El mateix hospital de Mollet també requereix més inversió per poder-hi arribar. Aquesta àrea no disposa de transport ferroviari. Per agafar el tren has d’anar-te’n a Bellaterra o a La Llagosta… Segur que molts alcaldes i alcaldesses propers ho comparteixen.

Calderí amant del seu poble, alumne de l’Escola Pia i practicant del bàsquet. Va estudiar Periodisme i Ciències Polítiques, compaginant-ho amb un treball. A casa seva se n’ha parlat molt, especialment amb l’avi patern. Va estudiar un màster a la URV de Comunicació de Crisi i Risc, que el va ajudar a gestionar la crisi del COVID. El 2011, amb 24 anys, va entrar com a regidor del govern de Jordi Soler, anterior alcalde. Del 2015 al 2019 va ser tinent d’alcalde. I ha treballat al Consell Comarcal. El 2019 va ser escollit alcalde i segueix en el seu segon mandat.

Caldes de Montbui

Caldes de Montbui és una població del Vallès Oriental de poc més de 18.000 habitants escampats en 38 km2. El seu nom fa referència a les aigües calentes que surten de l’interior de la terra a una temperatura de més 70º (es tracta d’una de les fonts més calentes d’Europa), fet que va ser aprofitat pel romans per construir-hi un balneari al segle II a. C., el primer de molts. No va ser, però, fins a finals del segle XIX quan l’activitat balneària es va multiplicar atorgant importància a la vila. Actualment, i malgrat certes dificultats de mobilitat i d’accés a la vivenda, Caldes es projecta com una vila moderna i de gran qualitat de vida, que viu d’un turisme respectuós, d’una poderosa xarxa d’indústries familiars i d’uns sectors primari i terciari de gran producció de valor afegit.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Alcaldes.eu es reserva el dret de revisar els comentaris i de no publicar-los en cas de no ser apropiats.