Melcior Claramunt

Alcalde de Miralcamp

Municipi acollidor

“A Miralcamp, la llista d’espera és molt curta. Resolem temes al cafè o caminant”

Claramunt té bones expectatives en quant a l’Estatut de municipis rurals
0
74

A pocs minuts de Mollerussa, trobem Miralcamp, una vila amb encant gòtic al mig del Pla d’Urgell. Melcior Claramunt ha estat el seu alcalde durant 20 dels darrers 25 anys.

Professionalment, vostè és funcionari del Departament de Justícia de la Generalitat. Com va ser que es va presentar a l’alcaldia del seu poble?

Jo vaig ser jutge de pau del poble durant dos anys. Va ser una feina que em va agradar molt. I val a dir que, en municipis petits com Miralcamp, la seu dels jutjats de pau es troba sovint a les instal·lacions dels ajuntaments. Així que va ser aleshores que vaig conèixer el món municipal.

I ha estat molts anys fent d’alcalde…

Des de 1999, ho he estat en tots els mandats, excepte en el de 2019, de manera consecutiva. Han estat sis processos electorals als que m’he presentat, i en tots sis m’han atorgat la confiança per majoria absoluta. Rebre tot aquest suport és tot un honor.

M’he presentat a sis processos, i en tots sis m’han atorgat la confiança per majoria absoluta

Què li ha aportat tots aquests anys a l’alcaldia?

Una satisfacció personal molt gran. Com us dic, crec que no hi ha honor més gran que el de ser alcalde del municipi on has nascut i vius. I una cosa molt important: crec que la gent no em vota només a mi, sinó a tot l’equip. Des del primer fins al darrer de la llista. 

Dins de les nostres llistes electorals hi ha persones de totes les afinitats polítiques: del PP, del PSC, d’Iniciativa, nacionalistes… I quan ens trobem tots plegats per preparar el programa electoral, mai es parla ni de futbol, ni de política partidista. Només de Miralcamp i de les necessitats del poble.

Dins de les nostres llistes electorals hi ha persones de totes les afinitats polítiques: del PP, del PSC, d’Iniciativa, nacionalistes… 

No obstant, vostès es van presentar sota el paraigües d’un partit gran i de país.

Actualment som marca blanca de Junts per Catalunya, sí.

I perquè creu que els veïns i veïnes li han fet confiança tantes vegades?

Suposo que pel tarannà que tenim. Som tranquils, propers, dialogants, oberts a tothom… No ens enfadem amb ningú, i si alguna vegada passa, ens n’oblidem al dia següent. Som molt respectuosos amb tothom.

Som tranquils, propers, dialogants, oberts a tothom… No ens enfadem amb ningú, i si alguna vegada passa, ens n’oblidem al dia següent

Parlem de Miralcamp. Com és i què el fa diferent com a municipi?

Som un municipi de 1.400 habitants. Sempre dic que és un luxe poder viure en municipis així, perquè tenim gairebé tots els serveis que podria tenir una ciutat gran: escola, consultori mèdic, oficina de correus, llar d’infants, piscines a l’estiu, instal·lacions esportives diverses… I, a la vegada, tenim la proximitat necessària amb la capital comarcal, Mollerussa. Allà hi trobem des d’escoles de música fins a piscines cobertes. Viure amb tots els serveis bàsics assegurats és un privilegi.

Com diria que és el caràcter local?

Hi ha un teixit associatiu molt important i col·laborador. A l’Ajuntament tenim molt bona relació amb les entitats socials, esportives, econòmiques i cooperatives, i tanquem nombrosos projectes amb ells. Per exemple, el de la Marató de TV3 d’enguany, en què totes les associacions s’han volgut integrar.

Quina és la principal preocupació del municipi, ara mateix?

En aquests moments ens volem dotar d’un centre de serveis que pugui aglutinar totes les entitats locals. Ens manquen els espais per fer-ho, i les seus socials estan molt disperses. M’agradaria que aquest centre pogués donar servei a la gent gran i a tot el jovent. Actualment estem esperant la convocatòria del PUOSC per poder-nos-hi acollir i obtenir els recursos necessaris.

Ens volem dotar d’un centre de serveis que pugui aglutinar totes les entitats locals

A Miralcamp hi ha prou habitatge per al jovent?

Aquest és un altre dels problemes. Manca habitatge. I també hi treballem, perquè volem desenvolupar alguna zona per construir-ne. A banda, hi ha habitatges d’algunes entitats financeres que han quedat a mitja construcció. Ens agradaria fer el possible per acabar-los i que permetin ampliar el parc d’habitatge en lloguer.

Quins són els indrets que no podem perdre’ns a Miralcamp, si venim a visitar-lo?

Molt a prop, al davant de l’Ajuntament, hi ha una xemeneia del molí d’oli de cal Jan, que us convido a veure. El molí està en desús, però és visitable. També tenim l’església de Sant Miquel, a la que anomenem “la catedral del Pla d’Urgell”, i que va ser objecte de treballs de recuperació fa uns pocs anys. Igualment és recomanable l’indret de La Basella, amb el seu envasament, la pineda i senders propers.

Hi ha bona comunicació entre l’Ajuntament i la ciutadania, a Miralcamp?

Penso que sí. Hi ha bona entesa entre uns i altres. I l’equip de govern comunica molt bé amb les associacions. La prova d’això és que cada setmana rebem gent i institucions per xerrar, i que les peticions són ateses molt ràpidament. Diguem que la llista d’espera és molt curta: sovint, el mateix dia podem tractar qualsevol problema, fins i tot prenent cafè o caminant al carrer.

Cada setmana rebem gent i institucions per xerrar, i que les peticions són ateses molt ràpidament

Parli’ns de l’equip de govern que té amb vostè. I també de la oposició.

Miralcamp té nou regidors. En les eleccions del 2023 vam obtenir-ne sis. Són persones joves, que formem molt bon equip, compacte, i que sap prendre les decisions de manera unànime gairebé sempre. Cada dilluns a la tarda ens reunim en aquesta mateixa taula en què ens trobem ara, i tots els temes són debatuts amb claredat.

Quant a l’oposició, està formada per tres persones amb les que tenim, penso, molt bona sintonia. Fem els plens municipals de manera normal i la relació és de molt de respecte entre tots.

Vostè només va faltar quatre anys a l’alcaldia…

Vaig deixar la política des de 2019 fins a 2023. No vaig estar a l’oposició. El que passa és que em van venir a buscar en acabar aquell mandat, per encapçalar un nou equip i vaig acceptar tornar-m’hi a presentar.

Es recorda de la seva primera decisió com a alcalde, l’any 1999?

Doncs sí. Miralcamp no disposava aleshores d’un menjador escolar. I la primera cosa que vaig fer aquell mateix estiu va ser anar a Lleida, a la seu del Departament d’Ensenyament. Vaig entrevistar-me amb el delegat i li vaig reclamar el menjador. Pràcticament en dos mesos ja en teníem un de provisional, que estava fora de l’edifici de l’escola, però que era del tot funcional. L’actual menjador ja està perfectament integrat dins de l’edifici. Per tant, la meva primera decisió va ser apostar per l’ensenyament públic.

La primera cosa que vaig fer com a alcalde va ser anar a Ensenyament, a Lleida, a demanar un menjador escolar

Quina diria que ha estat la prioritat de tots els seus governs?

Les persones. Sempre i per damunt de tot, fins i tot de les ideologies.

Tenen bona situació econòmica, a l’Ajuntament?

No és la situació que voldríem, però ens en sortirem. Hem establert unes mesures de contenció en la despesa, perquè l’Ajuntament estava endeutat. A poc a poc, i amb l’assessorament dels professionals de l’Administració, ho aconseguirem. A banda, esperem amb candeletes les subvencions que puguin sortir. Les estem demanant totes i algunes ja ens han donat fruits.

Per exemple?

En l’àmbit de l’ensenyament, n’hem aconseguit una de 70.000 euros per a la nova llar d’infants. Esperem anunciar-ne de noves aviat i tancar projectes igualment importants.

Hem aconseguit una subvenció de 70.000 euros per a la nova llar d’infants

Quins podrien ser?

Un projecte en el que hem tingut molt bones notícies, perquè ens han concedit 160.000 euros del Departament de Cultura, té a veure amb la construcció d’un mirador en l’antic edifici de Ràdio Ponent, allà on hi ha els dipòsits d’aigua del Grup Bellavista. És l’edifici més alt de tota la comarca del Pla d’Urgell. Fer un mirador per veure tota la comarca va ser una de les promeses del nostre programa electoral.

En quant a promoció econòmica, vostès reforcen la iniciativa privada?

A l’Ajuntament tenim molt bona relació amb les dues cooperatives agrícoles locals: l’Agrària de Miralcamp i Miralcamp Fruits. Els ajudem en tot el que podem, especialment tràmits administratius. Igualment, tenim molt bona sintonia amb la resta de les empreses que tenim. N’hi ha dues de grans (el grup Argal Alimentación i Romà) i algunes de més petites, com ara els tallers mecànics, fusteries, etcètera.

Tenen prou comerços al municipi?

Afortunadament sí: tenim dues botigues que eviten que la gent marxi a d’altres municipis a comprar, com ha passat en molts altres municipis rurals. 

Quina opinió té sobre el nou Estatut dels Municipis Rurals?

Jo crec que ens impactarà, perquè som un municipi menor de 2.000 habitants. Som dels que reclamem que aquestes normatives no poden ser elaborades des del Parlament, o que afectin de la mateixa manera als municipis de Barcelona i al de Miralcamp. Hi ha d’haver una discriminació positiva, especialment en el que fa referència a la burocràcia. No pot ser que per desenvolupar un pla urbanístic hi hagi la mateixa paperassa a fer en un municipi com el nostre que a l’Hospitalet.

No pot ser que per desenvolupar un pla urbanístic hi hagi la mateixa paperassa a fer en un municipi com el nostre que a l’Hospitalet

Se sap quan entrarà en vigor l’Estatut?

L’Estatut va ser presentat al Parlament fa uns dies, amb les intervencions de tots els grups. Jo, que hi vaig ser present, vaig veure que tothom hi estava a favor. Es diu que és una entrada en vigor imminent…

Quines reivindicacions comparteixen els alcaldes i alcaldesses de les rodalies?

Precisament aquesta dificultat burocràtica. Cada dia tens més papers, i més tràmits, i per molt que se’ns digui que miraran de reduir-ne la dificultat, veus que no. Potser ja no hi ha tant de paper, però sí molt d’ordinador i moltes traves. En pobles petits, a més, tenim el personal administratiu just i tot s’ha de fer. Com menys burocràcia, més coses podrem fer millorar la vida de la gent.

Ens queixem molt dels problemes de mobilitat i transport. Al Pla d’Urgell tenim moltes dificultats de comunicació. Si un estudiant vol anar a Barcelona des de Miralcamp no ho té fàcil, si no té cotxe propi. Per això demanem a l’Administració que posi els mitjans necessaris.

Potser ja no hi ha tant de paper, però sí molt d’ordinador i moltes traves

Com és el seu dia a dia?

Jo dedico tres dies a la setmana a l’Ajuntament: el dilluns a la tarda, el dijous i els divendres. A primera hora ja estic a les oficines, remenant papers, atenent les visites i, també, caminar pel terme per veure com estan les coses. També parlo amb la brigada municipal i amb les professores de l’escola i la llar d’infants. 

Val a dir que en aquesta darrera legislatura ha avançat molt la qüestió telemàtica. Ara,les signatures i certificacions són més senzilles a través d’aplicacions digitals. Abans calia signar les coses a mà, i fer-ho aquí a l’Ajuntament. Si més no, aquí guanyem temps.

Per quin motiu li agradaria que Miralcamp fos reconegut?

Com un poble rural i petit, en què la gent es troba bé i gaudeix de la fira de primavera, de les festes majors, de les instal·lacions municipals i dels balls i disfresses de carnestoltes. Com un municipi acollidor, en resum.

Nascut a Miralcamp, Melcior Claramunt és funcionari del Departament de Justícia de la Generalitat. Té estudis de dret i va ser membre de nombroses associacions del poble, a banda de presidir el club de futbol local. També va ser jutge de pau durant dos anys, cosa que el va apropar a les instal·lacions del municipi. Des de 1999 i amb l’única excepció del mandat 2019-2023, ha estat l’alcalde. Ho fa sense tenir dedicació exclusiva, però amb una voluntat clarament inclusiva i molt respectuosa amb totes les sensibilitats.

QÜESTIONARI IMPERTINENT

  • Un llibre: “El mecanoscrit del segon origen”, de Pedrolo.
  • Una pel·lícula: “Bailando con lobos”.
  • Una cançó: Soc molt dels Beatles.
  • Un plat de cuina: Als caragols a la llauna.
  • Una beguda: L’aigua amb gas
  • Un país: Catalunya
  • Un viatge que hagi fet o voldria fer: Roma. Hi he estat i voldria tornar-hi.
  • Un esport: Caminar.
  • El que més valora d’una persona: L’honestedat i la sinceritat.

Miralcamp

Miralcamp, al Pla d’Urgell, es troba a ben pocs minuts de Mollerussa, la capital comarcal. Té 1.400 habitants i 14km2 d’extensió i compta amb la majoria dels serveis municipals que els ciutadans necessiten per tenir una vida associativa, sanitària i comercial satisfactòria. A mitjans d’abril hi celebren la Festa de la Floració, en què s’hi poden tastar els productes de proximitat més deliciosos. L’economia, com passa arreu de la comarca, es basa en el sector primari. Val a dir que l’església de Sant Miquel, gòtica, és molt bonica, juntament amb el molí d’oli centenari de Cal Jan i la xemeneia de Cal Jan Bru. 

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Alcaldes.eu es reserva el dret de revisar els comentaris i de no publicar-los en cas de no ser apropiats.