Josep Triadó

Alcalde de Premià de Dalt

“A Premià de Dalt hem posat l’economia al servei de les persones”


La gestió econòmica durant la crisi fa que el poble disposi de recursos per a encarar bé el futur.


0
543

En la vida civil, Josep Triadó és especialista en màrqueting i finances, casat i pare de dos fills. Tenia un futur prometedor en la banca, però el ruc-ruc del servei públic se li va creuar pel camí i va decidir-se per la política. Del seu pare, un històric treballador de l’ajuntament, en va aprendre molt. I també de l’anterior alcalde, Joan Baliarda, amb qui va col·laborar 15 anys. Sap que més tard o més d’hora tornarà a l’empresa privada i gestiona l’ajuntament amb gran eficàcia.

"Fa sis anys que a l’ajuntament de Premià no demanem crèdits"

"Gràcies al sanejament econòmic hem pogut promoure programes de formació i d’ocupació"

"Tenim un pla pioner al país: donem tres mil euros a les empreses que contractin gent del poble en situació d’atur"

"M’he compromès a no cobrar el sou si a Premià no hi ha superàvit"

"Des que vaig ser escollit, les paraules ‘compromís’ i ‘diàleg’ són les que m’han definit"

No és fàcil trobar un municipi que hagi assolit el que han fet a Premià: tenir l’economia sanejada i, a la vegada, rebaixar d’un 12% l’IBI i d’un 10% les taxes d’escombraries…
És un treball que venim fent de fa molt de temps. A l’any 2008, quan va començar a notar-se la crisi, vam ser dels primers en reaccionar. Vam estudiar l’evolució futura dels ingressos de sectors importants com la construcció i vam ajustar la despesa municipal que prevèiem fer a una menor entrada de diners. No vam estirar més el braç que la màniga… Ara tenim un dels ajuntaments menys endeutats del país i fa sis anys que no demanem crèdit. Altres municipis paguen interessos. Nosaltres destinem aquests diners a ajudar la gent: hem multiplicat per tres els ajuts socials, proveït de transport gratuït a la gent gran, els joves i les persones amb discapacitats… També hem proporcionat llibres de text gratuïts als nens i nenes i fomentem la creació d’ocupació en la mesura que podem.

Com es troba actualment Premià, en termes d’atur i d’ocupació?
Tenim una taxa d’atur del 13%. Per sota de la mitjana catalana. Però jo dic que mentre hi hagi una persona en atur, hem de seguir treballant. I, per tant, aquest és un dels grans reptes de l’Administració. Gràcies al sanejament econòmic hem pogut desenvolupar programes i activitats per a promoure l’ocupació, i em sembla que no hi ha cap altre poble que ho hagi pogut fer de la manera que ho fem nosaltres…

Vostès tenen un pla que concedeix tres mil euros a les empreses que fomentin la contractació de persones en atur…
Dins de les mesures que hem emprès, n’hi ha una que és pionera a Catalunya. És un pla de foment de l’ocupació amb diversos àmbits. El primer és que donem tres mil euros a les empreses que contractin gent a l’atur del nostre poble, jornada complerta. El segon és el foment de l’emprenedoria, i en aquest sentit proporcionem un ajut de 1.500 euros als veïns que, estant a l’atur, creïn el seu propi negoci. També hi ha un pla,l’anomenat “Forma’t”, que proporciona formació i pràctiques remunerades amb 500 euros al mes per a facilitar la reconversió professional de persones que treballaven en sectors afectats per la crisi.

I també han portat a terme altres programes d’ajut social, com el dels llibres gratuïts per als alumnes. Al final els veïns li diran que val la pena viure a Premià…
Bé, val la pena per tota la qualitat de vida i per la qualitat dels serveis que hi ha. Amb els diners que hem pogut estalviar en els darrers anys, vam comprar els llibres de text per a tots els alumnes de Premià de Dalt que ho necessitin, i ara els poden disposar de forma gratuïta.L’únic requisit és que, en acabar el curs, els han de retornar en bon estat per a que en puguin disposar altres nens i nenes. Igual que passa amb una biblioteca.

Vostè va ser regidor d’Hisenda durant molts anys. Així ja s’entén que en sàpiga tant de números…

Per a la majoria de persones que conec, la regidoria d’economia i hisenda és d’aquelles que no agraden de portar. A mi m’agrada, perquè és la meva formació. I crec que hem aconseguit transformar l’economia i posar-la al servei de les persones.

Hem conegut que vostè ha vinculat els seus ingressos com a alcalde a l’assoliment de determinats objectius. Ens ho pot explicar?
Veurà: en aquest consistori, l’única persona amb dedicació exclusiva retribuïda i donada d’alta a la Seguretat Social és l’alcalde. En el sector privat jo m’havia acostumat a treballar per objectius i a cobrar segons si acomplia o no unes determinades fites. I així és que vaig voler reproduir el sistema a l’ajuntament. Vaig fer les consultes oportunes a la Generalitat i a la Diputació i em van dir que aquesta possibilitat no estava contempladaestatutàriament. Aleshores em vaig decidir a adquirir un compromís, per escrit, en virtut del qual jo cobraré mentre l’economia del poble tingui superàvit. En el moment en què hi hagi dèficits, com que no vull posar en perill l’economia del poble, deixaré de cobrar.

Clar, però aleshores vostè podria apujar els impostos del poble, augmentar els diners de la caixa, i cobrar…
En el meu compromís també hi ha escrit que si el superàvit pressupostari es deu a un augment dels impostos, o a un augment de l’endeutament, o bé a deixar factures al calaix sense pagar, també deixaré de cobrar. Fins que es restableixi la situació. Anualment demano un informe a la Intervenció sobre si s’acompleixen tots aquests punts i aleshores es decideix si mantinc o no la meva remuneració.

I totes aquestes mesures les fan vostès amb força consens de l’oposició…

Mirem d’aconseguir el màxim de consens possible en les nostres accions. La majoria de temes d’aquests últims 4 anys s’han aprovat amb el 70% dels regidors del Consistori. Des que vaig ser escollit, les paraules “compromís” i “diàleg” són les que m’han definit.

A Premià s’hi veu molta activitat econòmica… Obres en gairebé tots els barris. 
A tots els barris, sí. I en especial al de Santa Anna, on hi calia una inversió important en millores de carrers, de clavegueram, de recollida d’aigües… Crec que hi estem provocant un canvi radical, perquè és un barri que ha canviat la cara i la fesomia en els darrers anys.

I en quant a la gent nouvinguda, les persones emigrants…Quina és la seva situació en termes de cohesió social?
La població nouvinguda se situa principalment al barri de SantaAnna, que, com us dic, és un barri al que estem dedicant molta atenció. Allà promovem activitats adreçades a la integració de totes les persones… Cursos de català gratuïts, escoles d’adults, activitats socials i culturals…

Quina proporció de persones de nacionalitat forana tenen?
Al voltant del 10%. I, d’elles, entre un 5 i un 8% provenen del nord d’Àfrica. Tot i que també hi ha una colònia de persones procedents de l’Amèrica Llatina.

Faci’ns una mica de propaganda del seu poble… Si som visitants forasters, què hauríem de veure, sí o sí, a Premià?

Tenim diversos punts d’interès… Històrics, religiosos… Per exemple, aquí a la vora hi ha un accés fantàstic al Parc de la Serralada Litoral, amb un àmbit de muntanya, camins i l’ermita de Sant Mateu, que valen la pena de visitar. I tenim un dels pocs circuits inclusius de Catalunya, que està adaptat per a totes les necessitats, de manera que podem recomanar-lo per a persones amb necessitats especials de mobilitat. I hi ha l’ermita de la Cisa, la Ruta de les Aigües… El nostre és un municipi ric en paisatges naturals i urbans. Al casc històric hi ha esglésies, zones esportives, zones comercials… Fins i tot volem crear un circuit de ciclisme i de patinatge de referència en els propers anys…

I també tenen un museu…
Es cert. És un museu modest, però de gran valor per a nosaltres. A Premià hi tenim un jaciment arqueològic iber de força importància. Se’n van recuperar moltes peces i se’n va crear una exposició permanent en el museu. I juntament amb diverses maquetes, dinàmiques i materials, els nens i nenes de les escoles poden aprendre la història del nostre poble. Si es vol, des del “Big Bang” i fins al dia d’avui, per que conèixer la pròpia història vol dir també preparar un futur millor.

Al museu s’hi promocionen les obres dels artistes locals, contemporanis i també tradicionals…

Així és. Nosaltres intentem conservar i promocionar les artesanies i els oficis tradicionals. Per exemple la ceràmica, o els picapedrers, que han donat identitat històrica al poble. Creiem que des de l’Ajuntament hem de preservar aquests patrimoni. I no només en aquests oficis tan antics, sinó també en d’altres de més moderns i que s’estan perdent… per exemple: el de peixater o el de carnisser…

Senyor alcalde, com és la gent de Premià?

Molt bona gent, com a tot arreu. Són persones que tenen molta humilitat, que són molt atents i que tenen un esperit de servei cap al poble.

Finalment, què li diria en aquests moments al President Mas? Què ha de fer davant del panorama tan complex que hi ha al país?
El President Mas té tota la informació necessària i coneix perfectament la relació de Catalunya amb el govern central. Jo li diria que si ho té clar, que tiri endavant.

L’alcalde de Premià és un home que sap compaginar coses. Cofoi, ens explica que de jovenet, mentre anava a escola, ajudava el seu avi a carregar capses amunt i avall pels mercats ambulants. Més tard, ja a la universitat, va posar-se a treballar als matins en una entitat bancària. Als 25 anys ja n’era director d’oficina i va començar a compaginar la feina amb l’activitat política. No va abandonar ni l’estudi ni la política però sí, de moment, l’activitat privada. Es manifesta amic de les activitats socials, i s’emociona especialment quan li preguntem per les que, regularment, organitza la Lliga Oncològica (o Oncolliga) a Premià. Des de 2011 hi tenen signat un acord de col·laboració i tot just acabaven de celebrar la “1a Setmana Oncològica”. “El que calgui per a combatre aquesta malaltia maleïda”, ens diu.

QÜESTIONARI IMPERTINENT
  • Un llibre de capçalera:. “Victus”
  • Una pel·lícula especial: “Braveheart”. Ahir justament la vaig veure altra vegada.
  • Una cançó: “Boig per tu”, de Sau.
  • Un  plat de cuina: Els canalons de la iaia.
  • Una beguda: Un bon vi
  • Un esport: La majoria, però sobretot el futbol.
  • Un país: Estats Units.
  • Un viatge: A Nova York.
  • El què més valora d’una persona: La sinceritat.

Premià de Dalt



La història diu que els romans van fundar una vila anomenada Primiliani cap a finals del segle V aC, en uns temps en què els oriünds eren els ibèrics laietans i els forasters els propis romans. La vila apareix esmentada en textos de l’any 900 i escaig, que la situen al voltant de l’església parroquial dedicada a Sant Pere. De fet, “Sant Pere de Premià” va ser el nom de la ciutat fins l’any 1980. Abans, de Premià només n’hi havia un, i arribava fins al mar. Però el Barri Marítim va fer-se gran i es va independitzar el 1836, originant el que ara coneixem com Premià de Mar.
 
El Premià de Dalt actual té barris antics i urbanitzacions dels anys seixantes i vuitantes del segle passat. Fa bonic de veure. Bon menjar, bona gent i molts paisatges naturals dignes de visitar.  



FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Alcaldes.eu es reserva el dret de revisar els comentaris i de no publicar-los en cas de no ser apropiats.