MANRESA • Bages

Acaba la Festa del Tomàquet del Bages, amb un miler d’assistents a les activitats dutes a terme per donar a conèixer el producte de proximitat de la comarca

0
2003

L’Ajuntament valora molt positivament el desenvolupament de la festa, que es consolida com la setmana de l’horta bagenca. El Sopar del Tomàquet va ser un dels actes més concorreguts i valorats, amb 150 comensals gaudint de les diverses receptes elaborades amb tomàquets del Bages. Durant el Mercat del Tomàquet de dissabte es van vendre 650 quilos de tomàquets. Durant el mes d’agost, la festa continuarà amb la celebració de les jornades gastronòmiques del tomàquet. La Gran Tumakada posarà el punt final a l’edició 2021 el 26 d’agost.

La cinquena edició de Festa del Tomàquet del Bages ha penjat el cartell de ple i ha servit com a plataforma per conèixer els productes locals i reflexionar sobre els reptes de la pagesia. L’edició del 2021 ha comportat un salt qualitatiu en les activitats, que han estat molt ben valorades pels participants. La festa del tomàquet d’enguany encara ha estat condicionada per la presència de la Covid-19. Alguns dels actes s’han fet on-line i altres han hagut de mantenir un format reduït. 

La setmana va començar amb la jornada inaugural “La Gesta de fer un bon tomàquet”, consistent en una xerrada i un showcooking.  En la conferència, l’expert Bernat Martí va desgranar el procés que segueixen els pagesos de la comarca per elaborar un bon tomàquet i va reivindicar la importància de la pagesia i la necessitat de mantenir-la en el territori, així com la importància de comprar producte de proximitat. Seguidament, els cuiners dels restaurants Bacasis, Mas de la Sala, Aida Restaurant, Alberg de Castelladral i Espai Gastronòmic van mostrar com elaborar les receptes del sopar del tomàquet. La jornada es va poder seguir en directe i es pot continuar consultant a través del YouTube de la Festa del Tomàquet.

Dimarts i dimecres hi va haver visites a finques agrícoles de la comarca. La de dimarts es va centrar en el projecte social dels horts de la Culla i el regadiu de Sant Pau, que va combinar l’explicació sobre els horts comunitaris i ecològics amb el vessant més patrimonial i històric del regadiu de Sant Pau, amb visita a l’aqüeducte de la Font dels Llops i a diversos punts d’interès de la Manresa Ignasiana. Va comptar amb la presència de 30 persones que van fer la visita en diferents grups, tant al matí com a la tarda. 

Dimecres  va ser el torn de la visita a la finca del Terros, de Sant Vicenç de Castellet. Una trentena de persones van gaudir de les explicacions de Susanna López Carrasco, pagesa de la finca, que va ensenyar el seu hort, les varietats que hi cultiva i va donar detalls sobre la pràctica de la pagesia biodinàmica. En acabat, Ferran Climent Costa, director científic del Geoparc Unesco de la Catalunya Central, va explicar la formació de les Muntanyes Russes. També hi va haver una explicació teatralitzada sobre la història de Sant Vicenç i el castell de Castellet. Els participants de les dues visites van valorar molt positivament les activitats, ja que van poder conèixer de ben a prop projectes agraris interessants i fer preguntes als seus responsables, així com descobrir el patrimoni natural i històric de la zona.

Un altre dels actes rellevants va ser la quarta jornada agroecològica de la Catalunya Central, en la que l’Ateneu Cooperatiu de la Catalunya Central va organitzar una jornada sobre les Estratègies Locals per a la Sobirania Alimentària, dirigida al món local, que va comptar amb 33 assistents d’arreu de Catalunya i es va centrar en la importància de comptar amb infraestructures compartides per a la pagesia, com l’obrador que s’està construint a Manresa.

El Sopar del Tomàquet va ser un dels actes més concorreguts i valorats, amb 150 comensals  gaudint de les diverses receptes elaborades amb tomàquets del Bages. Aquest any, alguns dels plats es van elaborar amb xai i vedella de pastura, el producte convidat de la festa, i es va comptar amb la presència de cuiners de cinc restaurants: LAida, Restaurant Mas de la Sala, Bacasis, L’Espai Gastroòmic i Restaurant Alberg de Castelladral. 

Divendres hi va haver una sessió doble a l’escola agrària. Al matí, es van presentar els primers resultats d’un programa per generar noves varietats del tipus tradicional Pera de Girona resistents a virosis i fongs vasculars. A la tarda, l’Era va presentar l’assaig varietal amb 56 varietats incloses en el catàleg de varietats locals del Banc de Llavors de la Generalitat. Al vespre, es va fer un cinefòrum, amb el passi del documental “Els tomàquets escolten Wagner”, que va commoure el públic assistent, i un interessant debat posterior sobre temes tan interessants com el relleu generacional, el paper dels distribuïdors o la importància dels consumidors per garantir la supervivència dels pagesos locals.

El mercat de dissabte va ser un dels plats forts de la festa, amb vuit pagesos venent el seu producte més preuat. La plaça de Puigmercadal va rebre un degoteig constant de persones interessades a comprar el producte, així com per conèixer els diversos pagesos de la comarca que el produeixen. També va comptar amb la presència de l’ERA, Espai de Recursos Agroecològics, una entitat manresana que es dedica a la cerca, multiplicació, conservació i difusió de les varietats locals del territori.

Durant el matí, diversos projectes que comercialitzen carn de pastura van explicar els seus projectes; Xicu-xai, Can Vilumara, Ramaders i Pastors de la Vall del Cardener, Masiets&Perich i Ramaders del Berguedà van exposar la feina que estan fent produint carn de qualitat a l’hora que contribueixen, amb la pastura dels seus animals, a la prevenció d’incendis forestals i la conservació del mosaic agroforestal. A la plaça també hi havia una foodtruckon degustar la vedella i el xai. Els paradistes de l’interior del mercat de Puigmercadal també es van afegir a la festa oferint tapes amb el producte de la parada i tomàquets del Bages. Els pagesos van  atendre un total de 500 persones i van vendre fins a 650 kg de tomàquets. 

Durant el mes d’agost, la festa continuarà amb la celebració de les jornades gastronòmiques del tomàquet, en les quals diversos restaurants de la comarca se sumen a la festa oferint tomàquets del Bages en els seus menús i cartes.

La Gran Tumakada clourà la festa extraient les llavors dels tomàquets que serviran per regenerar el banc de llavors d’Esporus. En aquest cas, l’activitat està organitzada per l’Era, Espai de recursos agroecològics.

La festa es planteja com un projecte integral de diversos sectors de la ciutat per a la dinamització agrària, però també comercial, turística i de restauració. Està impulsada per l’Ajuntament de Manresa conjuntament amb MengemBages, Escola Agrària de Manresa, l’Era, Espai de Rercursos Agroecològics, la revista Proper, parc de la Sèquia, Alícia, Fundació Catalunya la Pedrera, Bages Impuls, Mercat Puigmercadal i Agrupació de Defensa Forestal del Bages.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Alcaldes.eu es reserva el dret de revisar els comentaris i de no publicar-los en cas de no ser apropiats.