El Departament està acabant d’enllestir el cens de les oliveres monumentals existents, necessari per desplegar la llei i activar línies d’ajut a propietaris per al manteniment
El Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural ha iniciat aquesta setmana a Godall el replantament de les 48 oliveres monumentals adquirides en dos vivers del Montsià fent ús del dret de tempteig i retracte que preveu la Llei 6/2020, de 18 de juny, de protecció, conservació i posada en valor de les oliveres i oliverars monumentals respecte d’oliveres procedents de Catalunya.
Fins al febrer, s’aniran plantant els exemplars en vuit municipis del Montsià: 6 a Godall, 8 a Santa Bàrbara, 4 a Amposta, 1 a Masdenverge, 5 a Alcanar, 2 a Freginals, 2 a Mas de Barberans i 20 a Ulldecona -4 dels quals en una finca de l’entitat Gepec-EdC. “Retornem a la comarca els exemplars que dos vivers del Montsià, en compliment de la normativa, van declarar responsablement que tenien per comercialitzar, i que, d’acord amb la llei, quedaven immobilitzats”, ha explicat el director territorial d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural a les Terres de l’Ebre, Jesús Gómez Fernandez, indicant que les ubicacions s’han acordat amb els municipis i “respectant les característiques de les oliveres i amb la voluntat de dignificar-les correctament”. El director territorial i l’alcalde de Godall, Alexis Albiol Roda, han visitat aquest dimarts els treballs de replantament al municipi, en una finca al costat del cementiri.
El Departament ha pagat per l’adquisició de les oliveres, d’edats estimades entre els 500 i els 1.200 anys, un total de 644.100 euros, contractant el seu trasllat i replantament.
La Llei 6/2020 regula i protegeix les oliveres que, per les seves característiques, condicions històriques i culturals, s’identifiquen com a monumentals, atesa la seva importància com a elements del paisatge i de la cultura de Catalunya. Es consideren monumentals les que tenen un perímetre de tronc igual o superior a 350 centímetres mesurat a una altura de 130 centímetres del sòl, o amb una edat igual o superior a 350 anys. S’han de mantenir en el lloc que les ha vistes arrelar-se i mantenir la seva funcionalitat. Se’n prohibeix explícitament l’extracció i la comercialització per aturar i evitar la degradació i desaparició del patrimoni ambiental, agrari, cultural, social, històric i econòmic que conforma el conreu d’aquestes oliveres monumentals.
Gómez ha avançat que s’està acabant d’enllestir el cens de les oliveres monumentals existents, necessari per desplegar la llei i activar línies d’ajut a propietaris per al manteniment.
Font: Govern