Miquel Buch assegura que la signatura del conveni és el camí de continuar construint un país millor entre tots i fer-ho també des de les entitats locals.
El Govern i les dues principals entitats municipalistes de Catalunya, l’Associació Catalana de Municipis (ACM) i la Federació de Municipis de Catalunya (FMC), han signat aquest migdia un conveni de col·laboració per impulsar la incorporació de les clàusules socials en la contractació de l’administració pública local.
El conseller de la Presidència i portaveu del Govern, Francesc Homs; el president de l’Associació Catalana de Municipis, Miquel Buch, i el president de la Federació de Municipis de Catalunya, Xavier Amor, han signat el conveni al Saló Torres Garcia del Palau de la Generalitat. Homs ha assegurat que el propòsit del conveni de “crear condicions de més igualtat i equitat” justifica “la solemnitat de l’acte” de la signatura d’avui.
Després de la signatura, el conseller de la Presidència ha destacat que la firma del conveni demostra que “la primeríssima prioritat del nostre país és atendre les persones que no tenen les mateixes oportunitats que les altres i tenen necessitats associades que requereixen una atenció especial perquè precisament es puguin valdre millor per elles mateixes”. Segons Homs, “al substrat del conveni signat avui no hi ha eliminar l’existència dels programes socials ja que aquests no només han de continuar sent sinó reforçar-los, i és el que procurem fer i estan fent des del món local”. “L’experiència ens ensenya que, i aquí el Tercer Sector ha tingut un paper molt evident i potent, com més autonomia i com més capacitat per valdre’s per un mateix hi hagi per part d’aquelles persones que no estan en les mateixes condicions que els altres, més fortalesa i més capacitat de respondre davant les adversitats tindran”, ha reblat Homs. El portaveu del Govern ha explicat que actualment el 25% de les licitacions de la Generalitat inclouen clàusules socials i ara amb aquest conveni l’objectiu és “anar incrementant” aquest percentatge.
Homs ha volgut destacar que la signatura del conveni és “ l’expressió d’una manera de fer les coses, al conjunt de les administracions catalanes, que va sent cada cop mes la tònica del funcionar col·lectiu, que és que no hi ha repte important al país que no vingui de la mà de la col·laboració entre Generalitat i món local”.
El president de l’Associació Catalana de Municipis, Miquel Buch, ha assegurat que la signatura d’avui “és el camí de continuar construint un país millor entre tots i fer-ho també des de les entitats locals”. “No podia ser d’una altra manera que nosaltres també hi poséssim el coll, el que fes falta per intentar ajudar a fer un país d’igualtat d’oportunitats per tots i cadascun de nosaltres”, ha assegurat Buch. Per part de la Federació de Municipis de Catalunya, el seu president, Xavier Amor, ha refermat el compromís de la FMC amb entitats del tercer sector i ha ofert “la màxima col·laboració perquè aquesta iniciativa del Govern formi part de l’agenda ordinària dels nostres ajuntaments en el temps més breu possible”.
Incorporar les clàusules socials en la contractació pública
L’objectiu del conveni és la recíproca cooperació entre les parts per avançar en la incorporació de clàusules socials en els expedients de contractació tramitats per l’Administració local de Catalunya. Els signants de l’acord consideren que la contractació pública ha de tenir un caràcter estratègic i contribuir indirectament al desenvolupament de polítiques d’interès general. Aquesta és una funció addicional de la contractació que ha estat reforçada per les directives europees que s’han anat incorporant en diferents sectors.
En el conveni, el Govern de la Generalitat, a través de l’Oficina de Supervisió i Avaluació de la Contractació Pública (OSACP), es compromet a facilitar l’assessorament necessari a les entitats municipalistes per a la incorporació de clàusules socials a la contractació pública, donant compliment a la resolució 577/X del Parlament que l’instava a fer-ho.
Per la seva banda, l’ACM i la FMC duran a terme en els ajuntaments accions de comunicació i sensibilització dels efectes positius que té la incorporació de les clàusules socials en els expedients de contractació pública amb la finalitat que aquestes cada vegada hi siguin més presents. Les dues entitats municipalistes es comprometen a recomanar als ajuntaments les pautes incloses a la Guia per a la inclusió de clàusules contractuals de caràcter social, aprovada per la Junta Consultiva de Contractació Administrativa de la Generalitat de Catalunya.
El conveni, signat aquest migdia, també preveu la creació d’una comissió de seguiment integrada per un representant de l’OSACP del Departament de la Presidència, un de l’Associació Catalana de Municipis i un de la Federació de Municipis de Catalunya. La comissió es reunirà com a mínim un cop a l’any o quan un dels seus membres ho sol·liciti i vetllarà pel compliment del conveni i proposarà noves clàusules socials per incorporar.