ACM: Impulsem l’autoconsum col·lectiu municipal per avançar cap a un model energètic més sostenible

0
22

Avui dilluns 24 de març, hem celebrat la jornada “El procés de posada en marxa d’un autoconsum col·lectiu municipal de la A a la Z”, organitzada per la Fundació Municipalista d’Impuls Territorial (FMIT) de l’ACM. L’objectiu ha estat facilitar els tràmits dels expedients d’autoconsum compartit i aportar coneixement sobre les barreres que encara dificulten la seva implantació.

La sessió, que ha tingut lloc de manera presencial i també s’ha emès a través de Youtube, ha comptat amb la participació d’experts en energia, tècnics municipals i representants del sector, que han analitzat els desafiaments actuals. A Catalunya, només es disposa de 28 MW d’autoconsum compartit, en comparació amb els 726 MW d’autoconsum individual, tot i que el 80% de la població viu en edificis plurifamiliars. Això evidencia la necessitat de potenciar el model col·lectiu i superar les dificultats administratives.

Jornada 'El procés de posada en marxa d’un autoconsum col·lectiu municipal de la A a la Z'

Sergi Penedès, secretari adjunt de l’ACM i director de la FMIT, ha inaugurat la jornada i l’ha contextualitzat en el marc de la situació actual de l’autoconsum col·lectiu. Tot seguit, diversos ponents han exposat el paper dels diferents agents implicats. Per una banda, Ignasi Valgañón, tècnic de l’Agència de l’Energia de Lleida, ha explicat la funció dels tècnics municipals. A continuació, Marçal Musté, tècnic de FEGICAT ha abordat la perspectiva dels instal·ladors. Xavier Massa, director d’operacions KM0 Energy, ha exposat el rol dels gestors de comunitats energètiques, mentre que Jordi Agustí Garcia  responsable de Gestió d’Operacions Comercials a E-Distribribución.,ha parlat del paper de les distribuïdores i Anna Domenjó, directora tècnica comercial d’Electra Caldense, ha detallat la funció de les comercialitzadores.

Un dels moments destacats de la jornada ha estat la taula rodona, on s’ha debatut sobre com agilitzar els tràmits i les millores necessàries per fomentar l’autoconsum compartit. La sessió ha estat moderada per Marta Marsó, responsable tècnica de l’OTC-FMIT, i ha comptat amb intervencions d’experts en regulació i energies renovables.

A continuació, s’ha obert un torn de preguntes i intervencions que ha comptat amb les aportacions de Antoni Campañá, cap d’Unitat d’energies renovables de l’ICAEN i Sabrina Lavado, directora de Regulació d’ASEME, que han compartit les seves perspectives sobre els reptes i oportunitats de l’autoconsum compartit.

En la cloenda, Francesc Ribera, gerent del Clúster de l’Energia Eficient de Catalunya, ha ressaltat la importància de sistematitzar els processos i compartir experteses per facilitar la transició cap a un model energètic més sostenible i col·laboratiu.

La jornada ha estat una oportunitat per avançar en el desplegament de l’autoconsum col·lectiu als municipis catalans i per reforçar el paper de les administracions locals en la promoció d’un model energètic més just i eficient.

PRESENTACIONS PROJECTADES DURANT LA JORNADA

Font: ACM

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Alcaldes.eu es reserva el dret de revisar els comentaris i de no publicar-los en cas de no ser apropiats.