Acord de col·laboració per millorar el retiment de comptes dels ens locals
El pacte s’ha signat a la seu de l’òrgan fiscalitzador pel síndic major de la Sindicatura de Comptes, Joan Colom, i pels presidents de ACM i la FMC, Salvador Esteve i Manuel Bustos, respectivament. L’acte ha comptat també amb la presència del síndic Alexandre Pedrós, responsable de la fiscalització del sector local en el Ple de la Sindicatura.
L’acord, el primer d’aquesta naturalesa que signa la Sindicatura amb les entitats municipalistes, compromet els firmants a realitzar una sèrie de seminaris en el territori de Catalunya “amb l’objecte de donar a conèixer els ens locals les obligacions i el procediment relatiu a la rendició dels seus comptes, d’acord amb la normativa legalment aplicable”.
La realització d’aquestes sessions de formació comptarà amb la cooperació de la Sindicatura de Comptes, que oferirà personal tècnic encarregat de donar l’assessorament i la formació necessaris sobre la forma i els procediments de tramesa del Compte general a la Sindicatura. Els firmants buscaran també el suport de les quatre diputacions provincials per a l’impuls d’aquests seminaris.
En declaracions als mitjans de comunicació posteriors a l’acte de signatura, el síndic major, Joan Colom, ha explicat que l’acord signat avui és el resultat dels contactes mantinguts amb les associacions municipalistes davant la “davallada” en el nombre d’ens locals que reten els seus comptes a la Sindicatura, fenomen que ha titllat de “preocupant”. Malgrat que ha deixat clar que “no estan clars els motius” d’aquest decrement, Colom ha avançat que alguns factors que poden haver influït són la nova Instrucció de Comptabilitat per a l’Administració Local (ICAL); les dificultats tècniques de l’eacat –la plataforma a través de la qual s’envien els comptes per mitjans telemàtics- , i la “confusió derivada de la voluntat del Tribunal de Comptes de rebre directament els comptes”.
Els presidents de la FMC i l’ACM han coincidit a destacar que comparteixen la “inquietud” manifestada per la Sindicatura davant la davallada del nivell de retiment de comptes dels ens locals i han ofert el seu suport per millorar la situació.
Salvador Esteve, en nom de l’Associació Catalana de Municipis i Comarques, ha subratllat que “diverses circumstàncies han fet que els ajuntaments hagin baixat la guàrdia”, si bé ha volgut precisar que una de determinant és la manca de “mitjans materials suficients” que pateixen alguns ajuntaments mitjans i petits. Esteve ha afegit que amb l’actual context econòmic, “alguns ajuntaments tenen serioses dificultats per tancar els seus comptes”.
Per la seva banda, el president de la FMC, Manuel Bustos, ha ofert a la Sindicatura plena cooperació de l’entitat que presideix per redreçar aquesta situació. Bustos ha subratllat que el “retard” en la tramesa dels comptes “és un problema de capacitat tècnica” que afecta principalment als ajuntaments mitjans i petits, i ha recordat que els municipis i ens locals que han complert amb l’obligació de retre els comptes a la Sindicatura representen “més del 80 per cent” de la població catalana.
A preguntes dels periodistes, el síndic major ha precisat que, sobre un cens de 1.113 ens locals (ajuntaments, diputacions, consells comarcals, diputacions, mancomunitats, entitats metropolitantes, entitats municipals descentralitzades i organismes i ens dependents), un terç no ha presentat els comptes de 2006 a la Sindicatura, si bé ha afegit que els que sí que ho han fet representen el 80% de la població. Pel que fa al Compte general de 2007, Colom ha avançat que a data d’avui el percentatge dels ens locals que han tramès els seus comptes a la Sindicatura se situa “a l’entorn del 40-50%”.
D’acord amb la llei, les corporacions locals han d’enviar cada any a la Sindicatura, abans del 15 d’octubre, els comptes liquidats de l’exercici anterior.
En compliment del que estableix la Llei 6/1984, de la Sindicatura de Comptes, aquesta ha d’elaborar cada any l’informe del Compte general de les corporacions locals i trametre’l al Parlament de Catalunya.
Font: ACMC