La Federació de Municipis de Catalunya i l’Associació Catalana de Municipis han arribat a un acord per a la simplificació del pagament dels drets d’autor pel préstec de llibres a les biblioteques impulsades pel Departament de Cultura i promogudes per les entitats municipalistes.
Les entitats municipalistes Federació de Municipis de Catalunya (FMC) i Associació Catalana de Municipis (ACM), que apleguen ajuntaments, dels quals depenen moltes biblioteques municipals, i l’entitat encarregada de la recaptació i la gestió dels drets d’autors, CEDRO, han arribat a un acord per a la simplificació del pagament dels drets d’autor pel préstec de llibres a les biblioteques, després de les converses mantingudes des del mes de juliol, impulsades pel Departament de Cultura i promogudes per les entitats municipalistes.
El 18 de juliol de 2014 el govern de l’Estat va aprovar el Reial Decret 624/2014 que desenvolupa el dret de remuneració als autors pels préstecs de les seves obres realitzades a biblioteques. La gestió de la liquidació d’aquests drets, segons la norma aprovada, ha comportat un seguit de problemes de caràcter jurídic i tècnic que les entitats municipalistes (FMC i ACM) i l’entitat encarregada de la gestió d’aquests drets, CEDRO, volen resoldre per facilitar els procediments de liquidació i cobrament d’aquest nou cànon.
Les converses han permès que el passat dia 26 de novembre de 2015 s’arribés a un acord en virtut del qual les parts signants han establert un únic percentatge d’obres de domini públic, així com un percentatge concret d’usuaris amb algun tipus de discapacitat o d’obres excloses de préstec a les biblioteques públiques, superant les dificultats del Reial Decret 624/2014 per a determinar aquests paràmetres.
També s’han realitzat càlculs de mitjanes d’obres en préstec per diferents trams de població que facilitaran el pagament dels imports deguts pels exercicis de 2010 a 2015, ambdós inclosos.
A través d’aquest acord, formalitzat el passat divendres, 18 de desembre, la Direcció General d’Arxius, Biblioteques, Museus i Patrimoni del Departament de Cultura s’obliga a facilitar les dades necessàries per als càlculs dels imports provinents d’aquesta remuneració i també de les dades per a realitzar el repartiment dels imports recaptats (obres prestades i nombre de préstecs).
Per la seva banda, l’ACM i l’FMC s’obliguen a informar als seus municipis de les condicions de l’acord, amb indicació de les quantitats que hauran d’abonar i els terminis de pagament.
Les parts també es comprometen a establir una Comissió de seguiment per tal de fer el seguiment dels pagaments, supervisar les dades, proposar plans d’acció conjunta per a la millora del sistema de remuneració i proposar solucions als problemes de gestió que puguin sorgir.
Catalunya es converteix així en la primera Comunitat Autònoma en aconseguir un acord per a facilitar als municipis l’abonament d’aquesta remuneració a favor d’escriptors i traductors pel préstec de les seves obres que es duu a terme a les biblioteques.