La formació en la nova eina és el més demandat per secretaris, interventors i electes
Barcelona, 25 d’octubre
Representants clau de l’ecosistema municipal català, des d’alcaldes, fins a representants de Consells Comarcals i Diputacions i, especialment, Secretaris i Interventors, estan d’acord en el gran potencial de la Intel·ligència Artificial com a eina per afavorir l’eficiència. No obstant, adverteixen dels riscos i reclamen una estratègia i formació unificada per a tots ells.
Aquest matí ha tingut lloc el diàleg titulat “Intel·ligència Artificial a les Administracions Locals: oportunitats, reptes i implicacions ètiques”, organitzat per alcaldes.eu i celebrat a la seu del CSITAL – Col·legi de Secretaris, Interventors i Tresorers d’Administració Local de Catalunya, a Barcelona.
Hi participaven Eva Martínez, presidenta del Consell Comarcal del Baix Llobregat i alcaldessa de Vallirana; Àstrid Desset, tècnica de l’Oficina de Suport als Ens locals en Administració Electrònica de l’Administració de Girona; Francesc Oliveras, responsable de projectes de la Fundació iSocial i Francesc Fernàndez, vicepresident de CSITAL. Cadascun d’ells ha ofert un punt de vista sobre la IA i els reptes que planteja.
D’una banda, les oportunitats són moltes i interessants: Francesc Oliveras ha explicat que es poden automatitzar nombrosos procediments administratius i, sobretot, facilitar millores en els serveis socials que els municipis presten als ciutadans, especialment els més vulnerables. No obstant, ha advertit, cal saber que la IA “és com un nen petit, prodigiós, que cal controlar constantment perquè no té consciència”.
Els participants han assenyalat dos riscos en la utilització de la IA en la feina administrativa municipal. El primer, l’ús de dades sensibles, de la ciutadania, que poden acabar en mans de tercers no autoritzats. El segon és la verificació dels resultats que pugui aportar la IA a les preguntes formulades per les persones que l’operin. En aquest sentit, Oliveras ha destacat que “sempre hi ha d’haver un professional al darrere que validi les recomanacions de la IA”.
Interès creixent a les Administracions
Les dades diuen que a les administracions locals catalanes hi ha un interès creixent per adoptar aquesta tecnologia. Àstrid Desset ha explicat els resultats d’un recent estudi que ha publicat juntament amb la UOC, que diu que més d’un 40% de les administracions locals catalanes han fet proves amb la IA. No obstant “en la majoria de les ocasions són xatbots, i només un 16% dels municipis tenen una estratègia clara sobre la qüestió”, destacant que fa falta un focus estratègic comú. Eva Martínez ha dit, en relació a aquest tema, que si no hi ha estratègies compartides, tots els municipis tendiran a desenvolupar els seus propis esforços i que “apareixeran projectes aïllats, com a bolets”, que no aportaran gaire eficiència. I Francesc Fernàndez ha considerat que aquesta situació ja es va produir anys enrere amb l’impuls a la digitalització de l’Administració, que ha portat a uns resultats poc clars.
La necessitat de formació
Un dels possibles remeis als riscos d’una utilització poc acurada de la IA, i a la necessitat d’una estratègia comuna és la formació. Els ponents, des dels seus respectius escenaris d’actuació, han reclamat major capacitació dels professionals i dels electes en l’ús de la IA i de les qüestions derivades (tècniques, ètiques, legals, etc.). Francesc Fernàndez, des del CSITAL ha comentat que “ara mateix no hi ha prou formadors que puguin explicar la IA a secretaris i actors de l’Administració local, però tothom que hagi d’implementar l’eina, l’ha de conèixer”, ha dit.
Precisament, en aquest sentit, alcaldes.eu ha presentat el seu curs sobre “Usos de la Intel·ligència Artificial per a la gestió eficient de municipis” que tindrà lloc els propers 25 de novembre i 2 de desembre a Barcelona i que obrirà les seves inscripcions la setmana vinent.