Agustí Filomeno
“La clau és tralladar el concepte d’smart city al mòbil”

0
387

Llicenciat en Enginyeria, Agustí Filomeno va cursar un Màster en Direcció d’Empreses a Esade i encara que ja tenia ànima d’emprenedor, va realitzar el seu particular periple per diverses multinacionals: va estar a Andersen Consulting, avui Accentur, on va treballar de consultor júnior; d’allí va saltar a Arbora Ausonia, on es va encarregar del màrketing estratègic durant 7 anys; i finalment va aterrar a l’Institut Sardà, una consultora de serveis. Va ser aquí on va decidir donar el gran salt cap al seu propi projecte, al que li van seguir més tard dos companys més. Era al 2011 i el resultat va ser Vantage, una paraula que com ell mateix reconeix, “és fàcil de traduir en molts idiomes”. 
La clau és traslladar el concepte d’smart city, el que va més enllà de l’urbanisme, del medi ambient i de l’energètica, i oferir també tot allò que fa referència a la cultura, la tradició, el comerç i al turisme d’un municipi i tot, al teu mòbil”

“Sempre es pot treure molt de profit de les noves tecnologies i segur que tard o d’hora les pots aplicar al teu municipi. Acostuma a haver una utilitat bàsica però si et pares a pensar, sempre acaben sortint moltes altres possibilitats”

“En el fons, les noves tecnologies, més enllà de la seva utilitat, et proporcionen quelcom que era impensable fa uns anys: t’apropen, fan que tot resulti assequible. I això, aplicat als municipis, se’n pot treure molt de profit”

Tot comença un cap de setmana a l’Escala, oi?
Si. Jo passo els caps de setmana a L’Escala, una fantàstica població de l’Empordà, a la província de Girona. Un arriba els divendres a última hora, i tracta de desconnectar, com tot el món els caps de setmana, vaja. El cas és que si vols fer alguna cosa amb la família, no saps què passa al municipi, si hi ha activitats o coses interessants per fer. I no ens en vam adonar d’això fins un dia, per Nadal, on què no vam saber trobar on estaven els Patges Reials per deixar les cartes als Reis. 

I se li va ocórrer que podria fer el possible per a què això no tornés a succeir
Amb un software americà que havíem desenvolupat a l’empresa, vam acabar de donar una volta de clau més al que ja havíem fet i vam crear una eina pròpia a la que vam donar forma l’app place, que avui ens permet entrar en qualsevol de les localitats que ja han signat amb nosaltres i saber tot el que succeeix si hem de desplaçar-nos allí. 
És a dir, van evolucionar una eina que ja havien treballat per convertir-la en quelcom propi 
Doncs sí. Volíem saber sobretot que fos assequible a qualsevol municipi. No entres en la propietat de ningú, entres en un aplicatiu, sense cost. I en el fons es tracta d’això. Les noves tecnologies, més enllà de la seva utilitat, et proporcionan quelcom impensable fa uns anys: t’apropen, fan que tot et resulti asequible. I això, aplicat als municipis, se’n pot treure molt de profit. 
I com funciona exactament?
A través d’un petit import anual low cost, és el municipi el que paga la creació d’aquesta aplicació, a partir d’aquí, en aquest ajuntament, ja disposen de l’eina per fer el manteniment i l’actualització de continguts. És un sistema simple que pot realitzar qualsevol tècnic mig de la plantilla de l’ajuntament. 
I encara que sigui a un cost petit, ¿és possible autofinançar-lo?
Naturalment. Això és el millor. Oferim al propi municipi la possibilitat d’incloure als seus patrocinadors i als seus possibles anunciants, amb el que podria donar-se que el que inverteix l’Ajuntament, ho acabi recuperant amb la comercialització. Però també oferim la possibilitat de recomprar-los aquests espais si no volen utilitzar-los. 
I entre la web i l’aplicació, hi ha alguna diferència? 
El que hem creat és una aplicacio per telèfons mòbils, smart phones, que ens donen directament tot allò que desitgem saber sobre aquesta població. A més, amb una d’elles descarregada al nostre mòbil, podem accedir, mitjançant un link, a les activitats de les localitats que estiguin a uns 50 quilòmetres. 
La clau és doncs que cada vegada tinguin vostès més municipis per a què sigui una aplicació molt completa 
En sis mesos ja hem superat la vintena de municipis adherits. I cada vegada hi ha més interès, sobretot tenint en compte la immediatesa de la informació que et proporciona, la facilitat amb la que hom accedeix des del mòbil i especialment, amb les ofertes d’oci, cultura i comerç que es poden descobrir i que són d’aquell dia, d’aquell cap de setmana. 
Sona molt pràctic 
La clau és traslladar el concepte d’smart city, el que va més enllà de l’urbanisme, del medi ambient i de l’energètica, i oferir també tot allò que fa referència a la cultura, la tradició, el comerç i al turisme d’un municipi i tot, al teu mòbil. 
Pel que comenta, això podria resultar molt beneficiós per a determinats municipis, especialment pel comerç, però també faria la competència als grans centres comercials 
No s’amoïni que aquestes grans superfícies ja tenen els seus sistemes de fer arribar els missatges al consumidor. Aquí es tracta que el comerç de proximitat aprofiti una eina per fer arribar aquest missatge als visitants. Naturalment, de moment l’interès l’estan demostrant més les localitats amb un alt nivell de segones residències, o municipis turístics, però cada vegada són més els responsables de promoció econòmica, turística o del departament de comunicació d’aquests municipis els que s’estan mostrant interessats. 
I quins són els principals reptes de la plataforma per als propers mesos?
Bé, treballem en diversos fronts, el primer dels quals és augmentar el nombre de poblacions i expandir-nos a d’altres comunitats. Ja estem a les Balears, concretament a Maó. I llavors, incrementar també el nombre d’idiomes, fins a a 8, a l’aplicació. D’altra banda, ja està disponible per Iphone i Android i descarregable a Blackberry. 
Quan diu que és assequible, això ha de ser clau, ja que tots sabem que les arques municipals no estan per massa dispendis, darrerament
Tot surt per uns 2.000 €uros anuals, i amb petits sobrecostos extra si hi ha municipis que vulguin afegir algun mòdul més dels que seria l’estàndar. Però com abans li deia, la possible comercialització dels espais de publicitat pot arribar a convertir tot això en cost zero pels eraris públics. 

Enlaces relacionados

http://www.vntg.es
 

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Alcaldes.eu es reserva el dret de revisar els comentaris i de no publicar-los en cas de no ser apropiats.