El municipi, amb una taxa de desocupats propera al 18%, acorda un gran pacte per impulsar l’activitat econòmica i generar ocupació
Núria Marín,Joan Carles Gallego, Josep Maria Álvarez i Manuel Rosillo, després de signar l’Acord per l’ocupació de l’Hospitalet.
L’Ajuntament de l’Hospitalet, UGT, CCOO i la patronal AEBALL han signat aquest dimarts l’Acord per l’ocupació i el desenvolupament econòmic local de l’Hospitalet 2012-2015. És la primera vegada que el municipi signa un gran pacte social i econòmic per combatre l’atur que, també per primera vegada i a conseqüència de la crisi, pateix en una taxa propera ja al 18%. El document ha de servir de full de ruta per consensuar les polítiques d’ocupació i promoció econòmica, sobre la base de la formació, l’emprenedoria i la igualtat d’oportunitats. Segons l’alcaldessa, Núria Marín, "el moment actual requereix la concertació i l’acord, cadascú des de la seva responsabilitat, en benefici dels ciutadans aturats".
L’acte de signatura d’aquest pacte arriba just dos mesos després que l’alcaldessa de l’Hospitalet reivindiqués en una conferència el passat mes de gener la seva intenció de liderar una tercera gran transformació a la segona ciutat de Catalunya. Sota el lema "De la transformació urbanística a l’econòmica", Marín reivindicava la capacitat transformadora dels governs locals, també per fer front a la crisi econòmica. I en aquest sentit s’ha d’entendre l’acord signat avui entre els agents socials i econòmics al palauet de Can Buxeres.
Segons expliquen els responsables econòmics municipals, l’acord suposarà una major coordinació i col·laboració dels diferents agents en les actuacions en matèria econòmica que es duguin a terme en els propers tres anys a la ciutat. Unes actuacions que tindran com a principals objectius, tal com es recull en l’acord, afrontar la desocupació, garantir la igualtat d’oportunitats en l’accés al mercat laboral i difondre la cultura emprenedora.
En aquest sentit, es posarà en marxa per exemple un pla d’innovació local, per impulsar la creació de noves empreses al municipi. També s’elaborarà l’anomenat Marc estratègic municipal integral per l’ocupació i la promoció econòmica, centrat en la millora de la qualificació professional, la qualitat i la sostenibilitat i la projecció exterior, entre d’altres.
Finalment, destaca també l’elaboració prevista d’un Pla sectorial hoteler, que definirà les accions estratègiques i conjuntes dels establiments hotelers de la ciutat, l’Ajuntament i els agents interessats en el sector turístic. En aquest cas, el pla preveu també un programa específic per impulsar la formació en turisme entre la població i facilitar així l’ocupabilitat dels ciutadans en aquest sector.
L’Hospitalet va tancar el mes de febrer amb 24.088 persones registrades a les llistes de l’atur, xifra que situa la taxa de desocupats del municipi propera al 18%, una mica per sobre de la mitjana del conjunt de Catalunya.
El turisme és, precisament, un dels sectors estratègics econòmics, tot i que no l’únic, que vol potenciar el govern local. De fet, l’Hospitalet ha passat en pocs anys de no tenir cap hotel a acollir-ne un total de catorze, els quals, en el seu conjunt, van registrar l’any passat el rècord de 100.000 pernoctacions.