La comissió de Pressupostos del PE va donar suport dilluns a dedicar 2,8 milions d’euros a fer costat a 450 treballadors que van perdre la feina pel tancament de la planta de la Nissan a Barcelona
Amb 37 vots a favor i un en contra, els eurodiputats van donar el vistiplau a la dotació del Fons d’adaptació a la globalització per a treballadors acomiadats. L’informe, que encara ha de ser aprovat pel ple ―en principi la setmana que ve― destaca les repercussions socials dels acomiadats per a Catalunya, on la indústria automobilística és el tercer sector més important (després del químic i el de l’alimentació) tant en termes de volum de negoci com d’ocupació.
El tancament de la Nissan a Barcelona, com a part de l’estratègia per reduir la seva presència a Europa i centrar-se en la Xina, l’Amèrica del Nord i el Japó, va donar lloc a més de 2.500 acomiadaments directes i a la pèrdua de 8.000 llocs de treball entre els proveïdors. Aquesta sol·licitud d’ajuda té a veure amb deu empreses subministradores a les quals la decisió de la Nissan va abocar al tancament o a ajustos d’ocupació significatius.
El cost total dels ajuts previstos per les autoritats espanyoles és de 3,3 milions d’euros, dels quals el Fons cobrirà el 85% (2,8 milions). Els diners finançaran assistència personalitzada en la cerca de feina, formació i suport en iniciatives d’autoocupació.
Context
En virtut del nou reglament 2021-2027 del Fons d’Adaptació a la Globalització, aquest continuarà donant suport als treballadors i autònoms l’activitat dels quals es vegi interrompuda, però alhora podrà estendre l’ajut a aquells afectats per reestructuracions de tot tipus, incloses les conseqüències adverses de la crisi de la COVID-19, així com tendències imperants com la descarbonització i l’automatització. Els estats membres poden demanar ajuts a partir de dos-cents llocs de treball perduts en un període de temps específic.