19.04.14 – BARCELONA • Barcelonès

Al 2013, gairebé 6.700 nens d’entre 0 i 12 anys van passar per equipaments infantils de Barcelona

0
319

Els Casals i les ludoteques municipals ratllen l’excel·lència en el compliment de la normativa de funcionament, segons un estudi realitzat per la regidoria de Família, Infància, Usos del Temps i Discapacitats als 44 equipaments d’aquest tipus

Les ludoteques i els casals infantils són equipaments públics destinats prioritàriament a la població compresa entre els 4 i els 12 anys i les seves famílies
 
Al 2013, un total de 4.599 infants es van inscriure als casals i ludoteques públiques de la ciutat, el que representa el 3,88% de la població de 4 a 12 anys. Si a aquesta se suma la xifra d’inscrits als centres oberts de la xarxa municipal, també destinats a infants, el total de beneficiaris dels equipaments infantils va ser de 6.696 infants, el que representa el 5,63 % de la població de 4 a 12 anys de la ciutat.
Un total de 41 dels 73 barris de la ciutat tenen un casal o ludoteca pública. Hi ha barris que tenen més d’un, com el Gòtic, El Carmel i Sant Martí de Provençals. A més, 7 barris tenen cobertura, al menys, d’un centre obert de la xarxa municipal.
 
Al 2013, Barcelona va posar a disposició un total de 3.791 places en casals o ludoteques públiques. Si a aquestes se suma el nombre de places en centres oberts, el nombre de places ofertes als infants arriba als 5181, que representa el 4,36 % de la població de 4 a 12 anys de la ciutat. (118.805 infants segons dades del Padró Municipal 2012).
 
Les ludoteques infantils municipals són serveis públics de funcionament diari i fora de l’horari escolar en els quals un equip de professionals orienta els infants per gaudir d’una selecció de jocs sensorials, de manipulació, de moviment, simbòlics, de construcció, de regles i jocs multimèdia adequats a la seva edat i afavoreix la participació dels infants en les activitats socioculturals del seu entorn.
 
Un casal infantil municipal és un servei estable de trobada on els infants tenen la possibilitat de compartir el seu lleure, propiciant l’intercanvi i la col·laboració entre ells. Funciona diàriament i fora de l’horari escolar. La metodologia es centra en l’activitat i el grup. Les activitats poden ser: de trobada i relació, de joc, d’expressió, esportives i tallers diversos. Un equip de professionals especialitzat dinamitza les activitats i els grups i afavoreixen la participació activa dels infants en les activitats socioculturals del seu entorn.
 
Els Centres Oberts, entesos com a serveis d’intervenció socioeducativa no residencial per a infants i adolescents, es defineixen com un servei diürn preventiu, fora de l’horari escolar per aquells que estan en edat d’escolarització obligatòria i altres horaris, que dóna suport, estimula i potencia l’estructuració i el desenvolupament de la personalitat, la socialització, l’adquisició d’aprenentatges bàsics i esbarjo, i compensa les deficiències socioeducatives de les persones ateses.
 
Tota aquesta oferta es complementa en els 19 barris de la ciutat sense equipaments específics d’infància amb projectes d’educació en el temps lliure per a infants, unes activitats que es realitzen en equipaments municipals: casals de barri, ciberaules, centres cívics i altres.
 
Anàlisi de qualitat 
Aquestes xifres es recullen en un estudi realitzat per la regidoria de Família, Infància, Usos del Temps i Discapacitats, on s’analitza els estàndards de qualitat de cadascun d’aquests equipaments de la ciutat, en compliment d’una mesura que es va fixar el govern municipal a l’inici de mandat.
 
Segons aquest informe, les 44 ludoteques i casals infantils de Barcelona ratllen l’excel·lència en el compliment normatiu fixat per la Generalitat i el model de funcionament aprovat per l’Ajuntament de Barcelona per a aquest tipus d’equipaments.
 
L’informe ha analitzat, per exemple, el compliment les ràtios de professionals per nombre de nens – dos professionals per 24 infants de 4 a 12 anys, i dos professionals per cada 24 infants de 0 a 3 anys acompanyats d’un familiar–. També s’ha estudiat el compliment horari mínim, els metres quadrats mínims de l’espai, la seva distribució per usos i la identificació de l’equipament. Així mateix, s’ha estudiat la distribució de les places i els metres quadrats mínims per infant de cada equipament.
 
De l’estudi se’n desprèn que els 44 equipaments tenen un compliment mig del 94,05% en els dels requisits analitzats. D’aquests, 9 ho fan al 100%. La resta està igual o per sobre de la mitjana. També s’ha certificat que tots els equipaments que utilitzen la denominació ludoteca estan acreditades per la Generalitat de Catalunya i, per tant, dins de la normativa.
 

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Alcaldes.eu es reserva el dret de revisar els comentaris i de no publicar-los en cas de no ser apropiats.