Els experts del Projecte NINAM destaquen que mai s’havien vist tres exemplars alimentant-se en aquesta zona durant la tardor
Un dels tres rorquals davant del Pla de Tudela al Cap de Creus.
Cadaqués (ACN).- Els membres del Projecte NINAM van emportar-se una grata sorpresa aquest dissabte mentre feien una de les tradicionals campanyes d’observació de cetacis. A uns 500 metres del Cap de Creus van albirar tres rorquals comuns, una espècie de balena, que estaven alimentant-se en aquesta zona. Aquestes balenes són el segon animal més gran de tot el món i es calcula que viuen uns 2.000 exemplars a tot el mar Mediterrani. "És un albirament excepcional perquè mai abans s’havien vist tres exemplars tant a prop de la costa i durant la tardor", ha destacat una membre de l’entitat, Gemma Gonzàlez. Des de la plataforma d’estudi ressalten que hi ha un gran desconeixement del cicle biològic d’aquesta espècie.
El rorqual comú, és un animal que habita el mar Mediterrani, d’entre 22 i 25 metres, que consta a la llista d’espècies que cal protegir de la Unió Europea. Des del Projecte NINAM destaquen que havien vist aquests animals alimentant-se per la Costa Brava durant la primavera però que mai havien albirat tres exemplars junts, tant a prop de la costa, i durant la tardor.
"És excepcional, els últims anys havíem notat una baixada del nombre de visites d’aquestes balenes a la Costa Brava però aquest albirament és una bona notícia", ha ressaltat Gonzàlez. Segons la membre de la plataforma d’estudi de cetacis, hi ha un gran desconeixement sobre els moviments i la vida d’aquests animals durant l’any. "Sabem que a la primavera s’acosten fins al mar d’Itàlia per aconseguir menjar però la resta de mesos no se sap què fan", ha destacat Gonzàlez.
Des de la plataforma d’estudi han ressaltat que aquestes balenes són una de les espècies que més pateixen la massificació del mar perquè acostumen a xocar contra els bucs de mercaderies o passatgers. "El 90% dels impactes d’aquestes balenes amb els vaixells acaben amb la mort de l’animal", ha explicat Gonzàlez.
Els especialistes van seguir els moviments dels tres exemplars des del Cap de Creus fins a l’entrada de la badia de Roses. Segons Gonzàlez les balenes s’estaven alimentant del plàncton i els petits peixets que habiten la zona. "És una gran notícia, és molt esperançador veure com aquests animals tornen a la Costa Brava. També és un indicador de l’estat de salut del mar Mediterrani, potser encara hi ha una solució a la contaminació", ha conclòs Gonzàlez.
El projecte NINAM assistirà aquest proper divendres al saló Nàutic de Barcelona on explicaran aquest últim albirament, mostraran les seves investigacions i intentaran fer contactes amb els clubs nàutics del litoral català per explicar l’aplicació que han desenvolupat que permet localitzar tots els albiraments de cetacis a la Costa Brava. Els experts també volen sensibilitzar els empresaris nàutics sobre la importància de la navegació responsable per protegir la fauna i flora marina.