Alcaldes de tota la Unió Europea i de la Xina han signat avui un acord per avançar a la següent fase de la cooperació com a part d’un esforç conjunt per fomentar ciutats sostenibles.
©Committee of the Regions / Wim Daneels
EU-China Mayors’ Forum, Thematic event: Governing sustainable urban development – Experiences from China and EU
La Carta es va signar com a colofó ??del primer Fòrum d’Alcaldes UE-Xina, celebrat al Comitè de les Regions (CDR), que va reunir alcaldes de la UE i de la Xina, responsables locals, planificadors urbans, empreses i ONG per tal de compartir experiències com a part de la campanya per adoptar un enfocament més sostenible i integrat de la gestió de les ciutats.
El president del CDR, Ramón Luis Valcárcel Siso, va donar el seu suport a la iniciativa assenyalant que la col · laboració posa en relleu la importància crucial del «creixement ambientalment sostenible». Valcárcel ha destacat el molt que s’ha desenvolupat la urbanització: avui en dia, el 75% de tota la població de la UE i el 60% de la població xinesa viu en ciutats, i s’espera que aquestes xifres augmentin en un terç d’aquí a l’any 2050. El president Valcárcel va argüir que, donats els desafiaments comuns als quals aboca la difícil situació econòmica mundial, la urbanització «ens ofereix oportunitats sense precedents de creixement econòmic i desenvolupament social». La necessitat d’abordar el canvi climàtic, la creació d’ocupació i el creixement i assegurar un subministrament adequat d’energia és «un dels punts en comú que uneixen Europa i la Xina, i per tant hem de sumar esforços». El president va afirmar que el Fòrum ofereix la plataforma ideal per plantejar una resposta conjunta a aquests desafiaments globals, i va destacar alhora la necessitat d’involucrar a tots els nivells de govern, inclosos els ens locals i regionals, per crear un futur sostenible.
Cui Hengde, secretari general de l’Associació Xinesa d’Alcaldes, va recolzar aquest punt assenyalant que «tenim una missió comuna per millorar la qualitat de vida de tots els nostres ciutadans i ens enfrontem a aquests reptes», per afirmar després que cal «fer grans esforços per aconseguir resultats ». Cui Hengde va assenyalar que el Fòrum és un canal important per estrènyer llaços, compartir coneixements i col · laborar en diferents projectes entre els representants locals dels dos continents.
En la seva intervenció durant la sessió de cloenda, Andris Piebalgs, comissari europeu de Desenvolupament, s’ha referit al pacte entre ciutats-on els ens locals i regionals es comprometen de manera voluntària a complir i fins i tot superar l’objectiu de la UE de reduir en un 20% les emissions de CO2 abans del 2020 – i va declarar que el seu èxit demostra la presa de consciència de les ciutats per protegir el seu medi ambient, afegint que «la seva major motivació és activar l’activitat econòmica sostenible i crear ciutats i regions on mereixi la pena viure ». Va continuar dient que «en una època de problemes cada vegada més complexos, les solucions locals dins d’una visió global moltes vegades són la millor manera d’afrontar els desafiaments globals».