La delegació d’alcaldes i alcaldesses catalans de l’ACM, que des de dilluns i fins avui són a Suïssa en un viatge d’estudi, han pogut conèixer diferents pràctiques a nivell local en quant a processos de democràcia directa i consultes populars.
Daniel Weber, director a la Cancelleria de la Ciutat. Foto: ACM.
Aquest dimarts es van reunir amb l’alcalde de Ginebra, Sami Kanaan, amb qui es va poder parlar de consultes i referèndums. El màxim representat de la ciutat va explicar com es demana l’opinió al ciutadà i com incideix en les decisions polítiques. Va posar d’exemple les consultes que es faran el proper 23 de setembre per preguntar sobre l’ús de la bicicleta o els productes agrícoles de quilòmetre zero.
Aquest dimecres al matí s’han reunit amb Thoma Göttin, director del Politforum de Berna, organisme expert en dialogar i debatre idees i qüestions polítiques, i amb Bruno Kaufmann, co-president del Global Forum on Modern Direct Democracy i president de l’organització Initiative and Referendum Institute Europe. D’aquesta manera, han conegut de primera mà quins processos de participació ciutadana es realitzen o la importància dels referèndums per canviar normatives o polítiques, adaptades al parer del ciutadà suís.
La delegació catalana també ha visitat el Parlament suís on s’ha entrevistat amb membres de diversos partits del Grup d’Amistat Catalunya-Suïssa, com el diputat socialista Mathias Reynard o Helena Calleja, i també s’ha trobat amb Daniel Weber, director a la Cancelleria de Berna, per parlar de la democràcia directa a nivell local.
Segons el president de l’ACM i alcalde de Sallent, David Saldoni, la visita serveix per teixir complicitats amb el país helvètic i "aprendre com aplicar processos i polítiques per tal de fer del ciutadà un actor actiu i decisiu en les decisions de l’administració pública local". Per Saldoni és molt rellevant "incorporar processos de participació directa efectius als nostres ajuntaments. Si defensem la democràcia i la llibertat, hem d’aconseguir que els ciutadans puguin decidir, però al mateix temps que tinguin interès en incidir i participar en les polítiques que es facin als nostres pobles i ciutats". Suïssa és un dels països que més referèndums i processos de participació ciutadana fa, ja que amb 50.000 signatures recollides es pot obligar al govern suís a convocar un referèndum per ratificar un canvi legislatiu. Al mateix temps, és un país amb característiques de mida i dimensió semblants a Catalunya.
L’ACM ja porta molt temps estudiant noves fórmules de gestió local a nivell europeu per veure com es poden aplicar en l’àmbit municipal català. Fa poques setmanes, es va visitar Escòcia per conèixer com des dels ajuntaments de Glasgow i Edinburgh es gestionaven els esdeveniments culturals.