Una desena d’alcaldes i alcaldesses catalans han denunciat aquest dimecres al matí a Madrid que els cossos policials espanyols que declaren al judici de l’1-O al Tribunal Suprem menteixen sobre el què va passar.
Imatge grupal dels alcaldes i alcaldesses. Foto: ACM.
Una desena d’alcaldes i alcaldesses catalans representant els 19 municipis que apareixen en l’auto del jutge Pablo Llarena, acompanyats del president de l’ACM i alcalde de Sallent, David Saldoni, han denunciat aquest dimecres al matí a Madrid que els cossos policials espanyols que declaren al judici de l’1-O al Tribunal Suprem menteixen sobre el què va passar. En una roda de premsa al Centre cultural-Llibreria Blanquerna, els representants polítics locals han volgut evidenciar que la imatge que donen els guàrdies civils amb les declaracions al judici són totalment "distorsionades i falses".
Després de projectar un vídeo on es podia veure clarament que l’única violència que hi va haver va venir dels cossos policials espanyols, el president de l’ACM, David Saldoni, ha explicat que "vam quedar petrificats per les declaracions al Tribunal Suprem" i ha denunciat que "es posa en qüestió la paraula i credibilitat dels ajuntaments mentint sobre el què va passar a molts municipis catalans". I ha criticat que "es volen relatar uns fets des de quilometres de distància". Al mateix temps ha dit que "reivindiquem que les urnes són sempre la solució davant qualsevol demanda democràtica, mai el problema".
L’alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, ha recordat que la ciutat gironina "va ser especialment atacada i represaliada" amb quasi 200 ferits dels més de 1.000 que es van registrar a Catalunya per les càrregues policials. Madrenas ha denunciat que l’1-O "serà recordat com un dia fatídic i dramàtic de la història d’aquest país" i ha manifestat que "el relat que fan tots els agents de seguretat de l’estat és inventat i fals, i no m’ho han d’explicar a mi perquè jo ho vaig viure".
El tercer tinent d’alcalde de l’Ajuntament de Barcelona, Jaume Asens, ha manifestat que "els ajuntaments que vam rebre violència policial ens sentim indignats perquè estem escoltant moltes mentides dels responsables policials i polítics d’un operatiu vergonyós" i ha afegit que "és un relat fantasiós, tergiversat que pretén reescriure la història dels nostres municipis".
L’alcalde de Callús, Joan Badia, que va ser agredit l’1 d’octubre ha recordat l’ambient dels veïns era pacífic i que els únics que van carregar van ser els cossos policials. "M’han dolgut, sobretot, les mentides perquè en una declaració de la Guàrdia Civil van arribar a dir que jo havia ensopegat i m’havia llançat contra l’escut policial. I es pot veure a les imatges que és una mentida pura".
Sota l’eslògan ‘La veritat de l’1 d’octubre’ la desena d’alcaldes i alcaldesses, representants de municipis on hi van haver càrregues policials el dia del referèndum, han volgut evidenciar que als seus pobles es va viure un comportament cívic, pacífic i democràtic i que l’única violència va partir dels cossos policials.
A la roda de premsa hi han estat presents l’alcalde de Fonollosa, Eloi Hernández, l’alcalde de Callús, Joan Badia; l’alcalde de Sant Joan de Vilatorrada, Gil Arisó; l’alcaldessa de Girona, Marta Madrenas; l’alcalde de Sant Julià de Ramis, Marc Puigtió; l’alcalde de Vilabella, Joan Maria Sanahuja; el regidor de Tallada d’Empordà, Antoni Fernández; l’alcalde de Dosrius, Marc Bosch, i l’alcaldessa de Garrigàs, Pilar Bosch.