Ho han decidit després d’haver-se reunit les darreres setmanes amb representants del món judicial de Lleida
Imatge de la reunió d’alcaldes i representants del món municipal celebrada aquest dimecres al vespre a Alcarràs.
Alcaldes i representants municipals d’ajuntaments de la plana de Lleida han acordat aquest vespre durant una reunió mantinguda a Alcarràs (Segrià) encarregar a la Universitat de Lleida (UdL) la redacció d’un informe per tal d’estudiar la possibilitat d’introduir modificacions en el Codi Penal amb l’objectiu de combatre la reincidència en els furts i robatoris en l’àmbit rural. Així ho han decidit després d’haver-se reunit les darreres setmanes amb representants del món judicial de Lleida per expressar-los la preocupació de molts municipis pels robatoris que hi ha al camp. A l’assemblea hi ha assistit més d’una vintena de membres del món local i també d’organitzacions agràries. Les previsions són que l’informe pugui estar enllestit al setembre.
Aquest dimecres més d’una vintena de representants del món local de diferents comarques de la plana de Lleida s’han reunit per segon cop a Alcarràs, després de la primera trobada que van mantenir el juny passat, amb l’objectiu de debatre qüestions relacionades amb la seguretat a les zones rurals. En aquella primera reunió els assistents van acordar de mantenir trobades amb el amb el president de l’Audiència de Lleida, Francesc Segura, i el fiscal en cap, Juan Boné, per establir les bases de les accions que es poden dur a terme per endurir les lleis en casos de reincidència.
L’alcalde d’Alcarràs, Miquel Serra, ha explicat que fruit d’aquestes converses s’ha arribat a la conclusió de la necessitat d’encarregar un informe que analitzi les possibilitats d’introduir modificacions en el Codi Penal davant els casos de reincidència relacionats amb els furts i robatoris al camp. L’encarregat d’elaborar aquest informe, que tindrà un cost d’uns 3.000 euros i que haurà d’estar llest al setembre, serà el catedràtic de Dret Penal de la Universitat de Lleida, Josep Maria Tamarit, que ja ha mostrat la seva predisposició a assumir l’encàrrec. Serra ha destacat la importància que sigui un "organisme totalment independent" com la Universitat de Lleida que redacti el document.
L’alcalde d’Alcarràs ha defensat que aquest és "el moment òptim" perquè els ajuntaments i sindicats agraris puguin presentar les propostes aprofitant les modificacions del Codi Penal que es debatran al Congrés. Miquel Serra ha explicat que arran de la reunió amb jutges i fiscals han arribat a la conclusió que "els ajuntaments i sindicats hem de funcionar com a lobby per defensar el món agrari ja que per nosaltres aquest és un sector molt important per les Terres de Lleida", tenint en compte que "hi ha empreses potents que fan de lobbys i provoquen petits canvis al Codi Penal".
Serra ha reconegut que la seguretat està millor ara que fa dos anys "però això no treu que els ajuntaments estem implicats amb el territori i qualsevol mesura que puguem prendre, l’hem de prendre i estem obligats a prendre-la". Així, ha dit que "la reincidència ha existit sempre, no estem en una situació d’excepcionalitat però incidirem en què no és just que un pagès o una empresa s’arribi a trobar un mateix delinqüent fins a vuit i deu vegades dins el seu patrimoni".