La finca periurbana de 4,5 hectàrees s’ha cedit en un acord de custòdia de 20 anys
L’ajuntament d’Amposta ha cedit a l’associació Aula i Natura una finca de 4,5 hectàrees per recuperar-ne la biodiversitat. Ubicada a la partida Corral Serra, la finca havia estat un antic abocador, un espai que Aula i Natura s’ha compromès a recuperar i gestionar per convertir en una reserva per a insectes i petits mamífers. L’alcalde d’Amposta, Adam Tomàs, explicava que “és una prova pilot per mostrar com amb petites accions podem incrementar la biodiversitat de forma important a l’àrea periurbana”. Tomàs destacava que l’espai s’utilitzarà també com a finca educativa perquè els infants i joves del territori puguin conèixer l’impacte de la gestió de residus i prendre consciència sobre la importància dels espais naturals. A banda, l’Ajuntament col·laborarà amb l’adequació i impuls de l’espai i amb la instal·lació dels serveis necessaris. L’acord de custòdia al territori, que es va signar a l’abril, té una vigència de 20 anys.
El president de l’associació Aula i Natura, Ferran Latre, detallava que “aquest espai pot convertir-se en una microreserva per a petits insectes i mamífers, que amb el canvi climàtic són els que tenen més dificultats per trobar refugi”. Si aquestes accions evolucionen favorablement, el lloc pot convertir-se en precursor d’una xarxa de “mini parcs naturals” entre espais verds, parcs i jardins, explicaven des de l’associació. En aquesta finca rústica de la partida Corral Serra s’hi agrupen arbustos com el salat blanc, praderies de farigola i romaní i bancals d’herba donzella i lleterola, a més d’arbres com el garrofer, l’alzina i el pi blanc. Tant des del consistori com de l’entitat estaven d’acord que, proporcionant les condicions adequades, és un espai potencial per al pas migratori d’ocells i espècies d’interès local.
Latre assenyalava que recuperar la biodiversitat en un espai com és un antic abocador és una fita per a Aula i Natura: “És un repte però també una oportunitat per copsar els resultats de diverses accions determinades. L’objectiu és fer un mosaic d’elements que siguin atractius per a determinades espècies i, en segon terme, poder ensenyar a les noves generacions com implantar aquest sistema a altres espais verds”, reblava, afegint que “la visió que tenim de les zones de lleure i parcs s’ha de modificar. Hem de salvar les petites àrees verdes perquè donin vida a espècies que vulguin tolerar la relació amb les persones”. Aula i Natura durà a terme aquestes actuacions amb la col·laboració d’entitats com el parc natural del Delta, el Museu de les Terres de l’Ebre o l’Institut d’Ornitologia, els quals realitzaran el seguiment i evolució de la finca. L’acord de custòdia entre l’Ajuntament i l’associació Aula i Natura compta amb el suport del Grup d’Acció Local Leader del Baix Ebre i Montsià.