L’Ajuntament d’Amposta ultima els detalls per poder obrir dissabte el parc urbà més gran de les Terres de l’Ebre després de més d’onze anys d’obres i actuacions. Amb 52.000 metres quadrats de superfície, el consistori pretén convertir el parc dels Xiribecs en un espai verd de referència per als més joves i les famílies. Disposa d’un gran llac central de 90 metres de diàmetre, graderies per actuacions escèniques i musicals, atraccions infantils i un bar restaurant. Tot plegat ha costat a les arques municipals més de 3,5 milions d’euros. Un espectacle multidisciplinari ideat per a l’ocasió -amb música, audiovisuals, dansa i pirotècnia- servirà per inaugurar aquest espai el pròxim dissabte al vespre.
El parc, a punt de la seva inauguració a dos mesos de les eleccions municipals, s’estructura en quatre zones diferents i incorpora diversos elements "distintius", segons ha esbossat l’alcalde d’Amposta, el convergent Manel Ferré. Es tracta, segons ha subratllat, d’una "obra important que li dóna un valor afegit a la zona pel confort i la qualitat de vida dels ciutadans". L’alcalde ha recordat la funció del parc com a zona de passeig, amb dunes artificials de gespa i jardins al seu voltant, així com diversos serveis de restaurant o una atracció en forma de vaixell amb tobogans i gronxadors per als més petits, "la segona d’aquest tipus que hi ha Catalunya després de la de Lloret de Mar".
Projectat l’any 1997 per encàrrec de l’Ajuntament d’Amposta en un espai d’aiguamolls amb conreus i surgències d’aigua, el parc dels Xiribecs ha vist com des de l’any 2000, quan va posar-se efectivament en marxa amb la primera fase de desbrossament, neteja i tancament perimetral, les actuacions per a la seva materialització sofrien inacabables retards, problemes tècnics i ajornaments.
Després de fer les primeres plantacions i urbanitzar els primers sectors, el consistori va encarregar l’any 2005 la construcció d’un llac central de 90 metres de diàmetre que permetia donar sortida al conducció soterrada del barranc de Valletes. L’entrada d’aigües fecals a l’espai va obligar però a resoldre aquest problema derivant aigua del canal de la dreta. El llac disposa d’un géiser amb un doll de fins a 13 metres d’altura.
L’últim gran sotrac per al projecte va arribar després del desacord amb l’empresa que executava el projecte de jardineria, que va haver d’acabar el mateix ajuntament el passat 2009. En l’última fase, el passat 2010, es va adjudicar l’enllumenat, la graderia per a 800 persones, el bar restaurant i es van tancar els quatre accessos pendents. En total, l’Ajuntament ha invertit 1,2 milions en acabar les obres, que s’han allargat onze anys.
Zona de creixement
"És molt de temps", ha reconegut l’alcalde, tot apuntant que durant aquests últims dos anys el govern municipal va acabar apostant per l’impuls definitiu per acabar les obres. ‘En els anteriors mandats pensàvem que havien altres prioritats. Però ha arribat un moment que això ve donat per la dinàmica de la ciutat, pel creixement que ha experimentat Amposta aquesta gran zona en els últims quatre o vuit anys’, ha afegit.
"Justament hi tenim els serveis educatius -un col·legi i els dos instituts-, la zona esportiva que ha rebut un gran impuls en equipaments -es construeix el tercer institut, centre de tecnificació esportiva, la residència esportiva, la piscina descoberta-. Això ha donat un creixement i dinàmica a la zona que ens ha fet veure a l’equip de govern que aquest mandat havíem d’accelerar definitivament el parc dels Xiribecs perquè és una zona d’atracció, atès que a més s’hi troba el pavelló firal, amb diverses activitats, encara més des de la inauguració de l’auditori i segona fase del recinte firal, donant-li més continguts, més activitats i hi ha molta gent que hi ve", ha raonat Ferré.
Per celebrar la inauguració, el consistori ha encarregat per aquest dissabte al vespre un espectacle "multidisciplinari" amb música, audiovisuals, dansa i pirotècnia, entre d’altres elements, que han dissenyat els artistes locals Jaume Vidal i Sanit Valldepérez. Concretament, Vidal ha precisat que la proposta vol reflexionar sobre l’ús que es donarà a l’espai, destinat als "joves i infants però també a tota la família". "Intentarem explicar el pas de la infància a la maduresa", ha indicat.
L’espectacle tindrà una durada de 27 minuts, costarà uns 15.000 euros i en la seva producció hi intervindran un centenar de persones, entre músics de les dos societats musicals d’Amposta -la Lira i la Filha-, l’Orquestra de Cambra del Montsià i el Maestrat, ballarins i resta de participants. "Hem volgut implicar també els agents culturals de la ciutat", ha afegit Vidal.