Amposta (ACN).- El pressupost de l’Ajuntament d’Amposta per aquest pròxim 2012 ascendirà a 21.006.836 euros, amb una retallada de 200.000 euros (0,9%) respecte l’anterior. Els comptes, que hauran de ser aprovats pel ple el pròxim dilluns, preveuen un descens de 430.000 euros (4,95%) en personal, del 12% en les retribucions a la corporació i retallades en protocol, festes o transport públic. Per contra, l’equip de govern de CiU preveu incrementar en un 50% la promoció econòmica a més de les subvencions a les entitats. La liquiditat continua sent el gran problema del consistori que treballa ja en elaborar un pla de tresoreria per poder pagar els proveïdors en funció dels pagaments pendents de les administracions.
L’alcalde d’Amposta, el convergent Manel Ferré, no s’ha cansat de repetir que les finances municipals es troben "sanejades" i que confia tancar l’exercici amb "superàvit" però que l’impacte de la crisi econòmica i la incertesa que genera han marcat la pauta per a una "contenció de la despesa voluntària". Uns efectes que també ha estès al retard en la presentació dels comptes, davant la necessitat de conèixer com la situació econòmica i les mesures del nou govern espanyol podrien afectar a les finances municipals -cas de l’increment de l’IBI, que suposarà un augment del 6% sobre la meitat dels rebuts amb valor més eleva: fins a 320.000 euros d’increment- o l’ajornament del retorn dels pagaments municipals pendents.
Però tot i dibuixar un quadre financer sanejat de la hisenda municipal, Ferré ha admès que el consistori ampostí "no és aliè a la situació que es troben molts ajuntaments amb la tresoreria i la liquiditat", que ha volgut situar al marge de l’execució del pressupost i de l’endeutament del consistori -que a 31 de desembre registrava un 60,49% de deute viu, per sota del límit del 75% i que deixa encara marge per a l’endeutament-. "Si no ens paguen les altres administracions el que ens deuen no podem fer front a tots els pagaments. Sí que podem fer front a partides importants, com les nòmines dels treballadors, que ho tenim garantit. Però estem fent un pla de tresoreria perquè en funció de les previsions del que ens paguin les altres administracions, pagarem els nostres proveïdors", ha indicat.
El pla haurà d’estudiar les dimensions dels proveïdors, la seva capacitat, les qualitats pendents de cobrament i fer-ne una priorització per avançar els pagaments a mesura que el consistori pugui disposar dels diners compromesos de les administracions superiors. Actualment, el consistori ampostí ja paga a un termini d’entre quatre i cinc mesos. Ferré, però, s’ha mostrat optimista davant la possibilitat que el Govern pugui fer efectiu en breu recursos destinats als municipis.
Els comptes per 2012, segons l’alcalde, parteixen, de fet, del criteri d’ajustar les despeses "la màxim" i una previsió d’ingressos "molt prudent", que es redueix en un 2,5 però que té com a principal reflex la caiguda de l’impost sobre obres i construccions fins a un 87 per cent menys, amb la previsió de recaptar només 150.000 euros aquest 2012. La retallada de partides incideix especialment en el capítol 1 de personal de forma especial -amb un 4,95% menys, 430.000 euros menys en total- "sense acomiadar cap treballador, respectant tots els llocs de treball amortitzant les places de la gent que s’ha jubilat", segons ha explicat.
Paral·lelament, els càrrecs de confiança passen de sis a quatre, "tot i l’augment de regidors de l’Ajuntament i l’equip de govern" -en les últimes eleccions per l’increment demogràfic- i la partida global de retribucions de la corporació s’ha reduït en un 12%. Tot i puja, el capítol dos de béns corrents i serveis, ho fa amb un 2,09%, per sota de l’IPC. Les despeses de protocol i representació cauen un 20%, la partida de festes un 10%, pendent de la seva reorientació amb un "nou disseny" i "nou model". També es retallen serveis de les línies L1 i L2 del transport urbà, amb un estalvi de 27.000 euros.
Pugen les subvencions tot i la crisi
Per contra, les partides relatives a l’àrea de dinamització econòmica s’incrementen en un 50%, amb la voluntat d’"incrementar les oportunitats estratègiques de la ciutat" i "reanimar sectors bàsics de l’economia". També l’àrea d’Indústria i Empresa, de nova creació, rep 24.000 euros. Aquest plantejament s’estén també al capítol de transferències, on les subvencions a entitats culturals, socials i esportives pugen un 9%. Les festes de barri tindran una aportació d’un 10% menys. Els convenis amb les societat musicals -La Lira i la Filha- pugen un 8% i un 10% els convenis amb les entitats esportives. Les entitats de serveis socials rebran també un 20%.
Pel que fa a la capítol d’inversions, la xifra total prevista serà de 2,2 milions d’euros, dels quals 200.000 seran aportats directament pel consistori els dos milions restants a través d’un préstec. Es tracta d’una xifra superior als 1,9 milions del passat 2011. En aquell cas, però, l’Ajuntament no va haver de recórrer al crèdit.
Entre les actuacions previstes,figura l’inici de la construcció del nou pavelló poliesporti (PAV-2), programat de forma plurianual i amb una primera aportació de 400.000 euros; una xifra similar per a despeses d’urbanització amb la previsió de pavimentar carrers de la ciutat; 75.000 euros per a la nova piscina de Poble Nou -part dels quals seran finançats pel PUOSC-; 390.000 euros per a la compra d’immobles i terrenys; així com l’inici de la peatonalització dels carrers Ataulf, Pelai i Covadonga; la posada en marxa de la peatonalització del carrer Major; o la urbanització del tram del passeig del Canal a l’altura de l’IES Ramon Berenguer IV, amb 400.000 euros.