08.11.13 – BARCELONA • Barcelonès

Andalusia, Aragó, Catalunya i el País Basc analitzen a Barcelona les repercussions de la Llei de racionalització i sostenibilitat de l’Administració local del Govern central

0
475

La Jornada sobre la reforma local per a les comunitats autònomes amb competència exclusiva en règim local ha debatut l’abast i les conseqüències de la reforma local empresa pel Govern de l’Estat.

El Parlament de Catalunya tramita actualment la llei de governs locals consensuada amb les entitats municipalistes.


Jornada sobre la reforma local per a les comunitats autònomes amb competència exclusiva en règim local.
Representants de les comunitats autònomes amb competència exclusiva en matèria local de Catalunya, Andalusia, Aragó i el País Basc han celebrat aquest matí una jornada de debat al Palau de la Generalitat per analitzar les repercussions de la Llei de racionalització i sostenibilitat de l’Administració local (ARSAL) impulsada pel Govern central i estudiar mesures de resposta. La trobada, organitzada per la Secretaria de Cooperació i Coordinació de les Administracions Locals, ha estat closa per la vicepresidenta del Govern i titular del Departament de Governació i Relacions Institucionals, Joana Ortega.
 “Les quatre comunitats autònomes reunides avui (Euskadi, Andalusia, Aragó i Catalunya) ens hem mostrat preocupades per la reforma plantejada per l’Estat en l’ARSAL”, ha declarat el secretari de Cooperació i Coordinació de les Administracions Locals de la Generalitat, Joan Cañada. “Veiem com a negativa aquesta reforma estatal però en les seves conclusions estem explorant mesures i solucions per tal que les competències exclusives en matèria de règim local no es vegin afectades i que, en tot cas, ens emplacem a pactar-ho en l’àmbit dels respectius governs”, ha afirmat el secretari en acabar al reunió.
La jornada s’ha iniciat amb una exposició de la situació a Catalunya i una presentació del projecte de llei de governs locals a càrrec del secretari de Cooperació i Coordinació de les Administracions Locals de la Generalitat de Catalunya, Joan Cañada. Tot seguit s’ha celebrat una taula rodona on totes les comunitats representades han tingut ocasió d’exposar el seu posicionament i debatre sobre les mesures a emprendre.
Han assistit a la jornada en representació dels seus governs autonòmics el director general d’Administració Local d’Andalusia, Francisco Javier Camacho; la directora general d’Administració Local d’Aragó, Paula Bardavío; la directora de Relacions amb les Administracions Locals i Registres Administratius del País Basc, Elixabete Echanobe; el viceconseller de Relacions Institucionals, Administració Pública i Justícia del País Basc, Peru Bazako; el secretari de Cooperació i Coordinació de les Administracions Locals de la Generalitat de Catalunya, Joan Cañada, i el director general d’Administració Local de la Generalitat de Catalunya, Jordi Souto. 
Oposició del Govern de la Generalitat de Catalunya 
Des de la primera presentació del projecte, el Govern català va definir l’ARSAL com una reforma local de circumstàncies, basada en les dificultats de la conjuntura econòmica i orientada fonamentalment a la recentralització de les competències en matèria local. Coincidint amb l’arribada de la norma al Consell de Ministres, el Govern va sol·licitar la retirada de l’avantprojecte atesa la vulneració del principi d’autonomia local, la invasió de competències pròpies de la Generalitat de Catalunya i la inadequació entre els objectius de la reforma i les mesures en què es concretava. Ja en tràmit parlamentari, s’ha sol·licitat a la Mesa del Congrés la modificació de la Disposició Final Tercera perquè es respectin les singularitats de les comunitats autònomes, així com les competències exclusives en règim local que recullen els respectius estatuts d’autonomia.
En el cas català, a més, el projecte de llei de governs locals que actualment es debat al Parlament desenvolupa d’Estatut i la competència exclusiva de la Generalitat en aquest àmbit. Per aquesta raó la norma del Govern català serà la que serà aplicable a Catalunya, reservant a la reforma estatal en qualsevol cas un caràcter supletori que comportarà que no pugui ser d’aplicació en cas de contradicció o alteració del règim jurídic propi de Catalunya.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Alcaldes.eu es reserva el dret de revisar els comentaris i de no publicar-los en cas de no ser apropiats.