Andorra la Vella (ACN).- Andorra afronta aquest diumenge les eleccions als comuns, la segona convocatòria electoral d’enguany, en ple debat sobre la funció d’aquesta administració. La reformulació dels comuns i la necessitat de vuit administracions per a 70.000 habitants no han entrat en campanya tot i que és un debat d’estat. Més de 22.000 electors estan cridats a les urnes per elegir els cònsols de les set parròquies que formen el Principat. Els dos grans partits d’àmbit nacional, Partit Socialdemòcrata (PS) i Demòcrates per Andorra (DA), lluitaran amb set candidatures independents, per assolir els governs comunals.
El sistema electoral a les eleccions comunals fa que la llista més votada obtingui una majoria absoluta dels consellers comunals, excepte en la rara situació d’un empat en el nombre de vots. En aquestes eleccions no es té en compte la proporció de l’electorat que et dona suport i l’elecció del govern del comú es per escrutini majoritari.
La resta de candidatures obtenen representació en proporció al nombre de vots, però la seva presència es merament testimonial. Encara que de forma conjunta hagin rebut més vots que la llista guanyadora no poden accedir al comú ja que el govern no depèn de pactes postecletorals entre les diferents candidatures.
Demòcrates per Andorra, partit sorgit arran de les eleccions generals de l’abril, intentarà consolidar el poder que ja té al consell general. DA és l’únic partit que es presenta en les set parròquies ja sigui en solitari, en coalició o sota d’altres sigles, tal com passa a la Massana. A més, ja té una de les parròquies assegurades, la de Canillo, on és la única llista que presenta candidat, Josep Mandicó.
A la Massana es dona un paradoxa ja que llistes i candidats que es van unir sota les sigles de DA a les eleccions al consell es presenten sota diferents sigles independents, Moviment Massanenc i Ciutadans Compromesos. Segons alguns mitjans d’informació andorrans la unió de conveniència que es va donar en els comicis generals ha acabat en una guerra entre partits de la mateixa tendència en les eleccions comunals.
Per altra banda, el Partit Socialdemòcrata, que ha sortit molt perjudicat de les darreres eleccions generals després de dos anys de convuls govern general, es presenta en sis de les set parròquies. Els socialdemòcrates, a més, s’enfronten a la pèrdua del comú d’Andorra la Vella, capital del Principat i el seu màxim fortí, ja que la cònsol fins a dia d’avui, Rosa Ferrer, ha abandonat el partit i encapçala una llista independent.
Així el PS afronta aquestes eleccions en el seu moment més baix de popularitat i amb la necessitat de consolidar el govern d’algun comú per no quedar-se de manera merament presencial en els governs del Principat.
Segons alguns analistes l’actual campanya andorrana ha estat gairebé inexistent, amb poques propostes i pocs debats. El director de l’Agència de Notícies Andorrana, Albert Roig, ha explicat a l’ACN que ha vist uns grups polítics més preocupats en que els seus simpatitzants els vagin a votar que no en guanyar vots nous. Per Roig la societat andorrana esta "cansada i decebuda" de la classe política i "molt cansada de la política en general després del que ha passat els últims anys al país".
Parròquies
Als comicis de diumenge es presenten setze candidatures a les set parròquies andorranes. A Canillo es presenta tant sols la llista de Demòcrates per Andorra on el seu cap, Josep Mandicó, ja és pot considerar cònsol major.
A la parròquia d’Encamp es presenta la llista socialdemòcrata encapçalada per Joan Sans i la coalició de Units pel Progrés i DA liderats per Jordi Mas. A Ordino es presenten tres llistes: Convergents per Ordino, encapçalats per Enric Dolsa; la coalició Acció Comunal d’Ordino i DA, liderats per Bonaventura Espot; i el Partit Socialdemòcrata amb Carolina Poussier com a cap de llista.
A La Massana es presenten tres candidatures per ocupar el comú. Els socialdemòcrates liderats per Carola Cureau; Moviment Massanenc amb Robert Albos al capdavant; i Ciutadans Compromesos liderats per David Baró.
Tres candidatures optaran al govern de la capital del Principat, Andorra la Vella. Els socialdemòcrates han elaborat una llista amb cares noves encapçalada per Marc Joan Cormella. L’actual cònsol major, Rosa Ferre, encapçala la llista de Coalició d’Independents per Andorra la Vella. I DA que presenta una llista encapçalada per Carles Torralba.
A Sant Julià de Lòria es presenta la coalició Unió Laurediana i DA liderats per Montserrat Gil, i els socialdemòcrates amb Rossend Areny com a cap de llista. A la darrera parròquia, Escaldes-Engordany, es presenten les candidatures de Demòcrates per Andorra amb Trinitat Marin encapçalant la llista i la candidatura dels socialdemòcrates amb Cecilia Vendrell com a cap de llista.