El president de la Diputació de Lleida afirma que la rebaixa de l’endeutament permetrà plantejar la recerca de nous recursos per facilitar línies extraordinàries de suport als ajuntaments
Fotografia del Ple sobre el pressupost del 2016 de la Diputació.
El president de la Diputació de Lleida, Joan Reñé, ha agraït l’ampli suport al projecte de pressupost 2016, aprovat en el Ple d’aquest dijous amb els vots a favor de CiU -al govern-, ERC, PSC i UA, l’abstenció de C’s i PP i el vot contrari de la CUP.
El diàleg ofert per part de l’equip de govern, el sanejament de la institució, la visió global del pressupost encaminat als ajuntaments i a l’impuls i promoció de l’economia de les terres de Lleida són alguns dels punts més valorats que s’han posat de manifest durant el debat. El pressupost consolidat ascendeix a 103.661.349 €, dels quals 40 M€ són transferències directes o inversions al món local.
A grans trets, els comptes per al 2016 tenen com a prioritats el suport als ajuntaments i als consells comarcals; preveuen una important rebaixa de l’endeutament i una inversió notable en noves tecnologies per modernitzar la institució en termes d’administració electrònica i transparència. Es mantenen les ajudes per garantir serveis com les llars infantils municipals o les inversions i la gestió en salut pública i xarxa hospitalària.
Com a novetat, inclouen una nova línia per la millora de camins, que s’afegeix a les línies que continuaran vigents com el Pla Específic i el Pla d’Aigües. (Per a més informació consulteu la nota de premsa de presentació de pressupostos al web www.diputaciolleida.cat)
Reñé ha destacat que en 4 anys la institució ha rebaixat el deute en 36M d’euros i que aquesta millora històrica permetrà en aquest mateix mandat, que l’equip de govern pugui plantejar la recerca de nous recursos per facilitar línies extraordinàries de suport als ajuntaments que poden compensar el finançament del PUOSC.
Mocions aprovades
En el transcurs del ple d’aquest mes de novembre també s’han aprovat tres mocions:
- Moció de suport a la resolució 1/XI del Parlament de Catalunya, sobre l’inici del procés polític a Catalunya com a conseqüència dels resultats electorals del 27 de setembre de 2015 amb els vots favorables de CiU, ERC i la CUP.
- El ple ha aprovat per unanimitat una moció en favor de la sanitat pública de qualitat i en defensa d’un SEM digne mitjançant la qual la corporació insta la Generalitat de Catalunya a recuperar les dues unitats necessàries de suport vital avançat a Lleida ciutat i a recuperar l’estructura i funcionament del Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM). A través d’aquesta moció la Diputació de Lleida també manifesta el seu suport als treballadors del SEM de les comarques lleidatanes i els agraeix la tasca que realitzen.
- Finalment, el ple ha aprovat la moció sobre l’impost de les zones de muntanya, i la viabilitat de l’activitat agrícola, ramadera i les indústries de transformació, mitjançant la qual s’insta el Ministeri d’Agricultura i la Generalitat de Catalunya a que l’Acord marc de la PAC reculli mesures específiques i una dotació pressupostària d’acord amb el 5% que preveu el sobre nacional per destinar a les zones desfavorides. També insta a impulsar una clara implementació de les polítiques de les zones de muntanya i zones desfavorides, per fer viable l’activitat agrícola, ramadera i les indústries de transformació que permetin generar llocs de treball.
Altres punts aprovats
El ple de la Diputació de Lleida ha aprovat aquest dijous el projecte de desglossat i actualització de preus del condicionament de la carretera LV-9131, que uneix Vilanova de Meià amb Santa Maria de Meià, en el tram corresponent a Santa Maria de Meià.
Igualment, els ajuntaments de Rialp, Preixana i Vinaixa i les comunitats de regants del Canal d’Aragó i Catalunya de Rosselló han delegat a l’Organisme Autònom de Gestió i Recaptació de Tributs Locals la gestió de diferents taxes i tributs.