Sergi Carol: “Aquest és el millor moment de la història per aprendre a fer anar la IA”

0
400

La nova eina té un gran potencialitats per a professionals de l’Administració local

Sergi Carol impartirà una formació organitzada per alcaldes.eu sobre Intel·ligència Artificial aplicada a l’Administració municipal. Parlem amb ell sobre el potencial d’aquesta nova eina.

Comencem pel seu recorregut acadèmic?

Soc enginyer químic per IQS, i em vaig doctorar a la UPC. També tinc un PDD d’IESE i sempre m’ha agradat molt formar-me en nombrosos temes. Per exemple, en transformació digital.

També he treballat durant 31 anys al grup Catalana Occident, on vaig tenir diverses funcions i responsabilitats, des de les xarxes pericials fins a la direcció de Sinistres, durant 15 anys. Allà vaig haver de gestionar grans equips que treballaven deslocalitzats i vaig descobrir que el desenvolupament del talent era una activitat que m’agrada molt.

I va poder treballar-hi?

Sí. El 2017 el grup va crear la seva pròpia unitat de Talent i jo en vaig ser el primer responsable. Ho vam construir tot des de zero. Crec que el millor que un pot fer en el món de les organitzacions és ajudar les persones a desenvolupar-se professionalment.

El millor que un pot fer en el món de les organitzacions és ajudar les persones a desenvolupar-se professionalment

En quin moment va tenir vostè el seu primer contacte amb la IA?

Formalment va ser durant el meu doctorat, d’això en fa 30 anys. Aleshores ja existien els algoritmes necessaris. De fet, la IA es va inventar el 1956, quan alguns dels millors científics del món es van reunir al Dartmouth College d’EUA per veure com es podria imitar la ment humana a partir d’algoritmes matemàtics.

Des d’aquell moment es va treballar moltíssim. I la major part dels procediments necessaris ja estaven resolts matemàticament, sobre el paper, des de feia dècades. El que passava és que els ordinadors d’aquell temps no tenien prou capacitat d’emmagatzematge de dades, ni prou potència de càlcul. Quan la tecnologia ho va fer possible, la IA va emprendre el vol.

La IA existeix des del 1956, quan alguns dels millors científics del món van voler imitar la ment humana a partir d’algoritmes matemàtics

Interessant.

Mentre estudiava el doctorat la IA era pura matemàtica. Un havia d’entendre l’operador, l’algoritme i la programació de l’ordinador. Però l’arribada del ChatGPT d’OpenAI ho va canviar tot. Les barreres d’entrada a la IA han desaparegut. Ara ja és pràcticament gratuïta i qualsevol pot utilitzar-la amb facilitat. Ja no cal saber cap llenguatge de programació i es poden obtenir molt bons resultats conversant amb ella, com si vostè parlés amb una persona coneguda.

L’arribada del ChatGPT d’OpenAI ho ha canviat tot. Les barreres d’entrada a la IA han desaparegut

Però hi ha controvèrsies amb el seu ús. Per exemple, límits ètics que no sabem on situar.

Així és. Com també n’hi va haver en molts altres moments històrics, amb d’altres tecnologies. El problema és que la realitat va sempre per davant dels aspectes legals i ètics. I crec que hem d’aprendre a controlar el que hem creat, perquè pot tenir repercussions importants. Pel demés, és un fenomen inevitable: la tecnologia sempre va més de pressa que les lleis.

La realitat tecnològica va sempre per davant dels aspectes legals i ètics

Les organitzacions ja busquen maneres d’aprofitar-se de la IA?

Sens dubte. Les grans organitzacions, i les més serioses, han entrat ja en el tema des de fa anys, per no quedar-se fora. Per a mi, existeixen dos enfocaments en l’ús de la IA en el camp professional. D’ una banda, el de l’organització que busca desenvolupar eines i processos. De l’altra, el de l’ús que cada professional, individualment, en pugui fer a fi de millorar la productivitat o el dia a dia.

I com es pot aprofitar, a nivell individual?

La IA generativa pot ser com un assistent personal. Com si hom tingués deu ajudants que li fessin la feina. Li parlo, per exemple, de transcriure àudios a textos, o de convertir textos en vídeos, o de crear, en minuts, un material formatiu que li podria costar molts dies.

Aquests són els avantatges i, com a professionals, crec que hem d’aprendre a aprofitar-los de la mateixa manera que tothom fa servir avui el Word o el correu electrònic per ser més productiu que fa 50 anys.

La IA generativa pot ser com un assistent personal. Com si un tingués 10 empleats que li fessin tasques per ell

S’esperen gaires canvis en la IA, o ja està tot inventat?

A mi la IA em sorprèn tots els dies. Il·lús de mi, el 2021 vaig intentar fer una mena d’inventari de tots els recursos existents vinculats a la IA. Però vaig haver de desistir, perquè era impossible estar al dia de tot. I això que el ChatGPT d’OpenAI encara no havia sortit al mercat…

Caram!

Avui apareixen centenars d’aplicacions i d’eines cada setmana. I el que succeirà en el futur proper és una evolució encara més gran. Moltíssims processos seran automatitzats i això tindrà un impacte important en el món laboral.

Es perdran llocs de treball?

Les noves tecnologies sempre han creat més feina de la que han destruït. Però el repte serà adaptar-se als nous treballs que proposa la IA, quan els treballs que estem fent actualment es destrueixin.

Li donaré una dada: el Fòrum Econòmic Mundial publica regularment un estudi sobre el “Futur del Treball”. En una de les edicions més recents es pronosticava, sector per sector, quants llocs de treball es crearien i destruirien per causa de la irrupció de la IA.

El Fòrum Econòmic Mundial va pronosticar que, en termes agregats, la IA crearà molts més llocs de treball dels que es destruiran

I què deia el pronòstic?

Que en termes agregats es crearien molts més llocs de treball dels que es destruirien. I això ha passat sempre al llarg de la història: durant la revolució agrícola, o la industrial, o en l’aparició de l’electricitat o de la Internet… Sempre hi va haver por que aquestes tecnologies fessin desaparèixer llocs de treball. Però no va ser així, abans al contrari.

Els adolescents ja s’estan formant en totes aquestes matèries. ¿Però què passa amb les persones de més de quaranta anys? Què fem amb elles?

La pregunta és molt pertinent. A Singapur hi ha un pla estratègic per adaptar tota la població a l’ús de la IA. S’ho han pres molt seriosament. Han dit: “això ha vingut per quedar-se, i cal fer alguna cosa al respecte”. Per tant, s’ho han pres com un repte de país.

A Europa estem una mica “a la parra”, com se sol dir. No hem pensat gaire en el tema, ni sembla que hi hagi preocupació, o ocupació, ni hem desenvolupat les competències necessàries. Crec que actualment estem aprenent unes competències digitals que eren útils fa 20 anys. Impartim cursos de Word, quan hauríem d’estar ensenyant IA… El repte que tenim al davant és important.

Crec que actualment estem aprenent unes competències digitals que eren útils fa 20 anys. Impartim cursos de Word, quan hauríem d’estar ensenyant IA…

Hi ha qui diu que les respostes de la IA són sempre molt homogènies. Creu que hi ha risc que tothom acabi pensant igual, si la fa servir gaire?

Li posaré un exemple: avui en dia, la indústria de l’automòbil fa servir túnels de vent per fer cotxes més bons. Els resultats d’aquestes proves els processa una IA que ajuda a dissenyar vehicles més aerodinàmics i, per tant, més eficients. Es podria dir, doncs, que la IA ens permet optimitzar processos. Però la conseqüència és que tots els cotxes tendeixen a tenir les mateixes formes…

Cert.

L’analogia dels vehicles ens permet explicar una cosa que, probablement, succeirà en altres àmbits de la vida, tot i que amb una major transcendència ètica.

Com vostè diu, les recomanacions d’una IA poden portar-nos a una certa homogeneïtzació de criteris. Davant d’això, hem d’emprar l’anàlisi crítica. Hem d’ensenyar les persones a ser crítiques amb els resultats que ens doni la IA, de la mateixa manera que hem de ser crítics quan llegim els mitjans de comunicació.

Hem d’ensenyar les persones a ser crítiques amb els resultats que ens doni la IA, el mateix que amb les notícies dels mitjans de comunicació

O davant de la política… Com recomanaria vostè a la gent que faci els seus prompts?

Com a formador en diverses universitats, com ara UNIR o EAE Business School, veig que es comença a fomentar que els alumnes facin servir la IA per resoldre casos i problemes. I això és molt interessant, perquè ens ensenya a analitzar i a discutir els resultats que la IA ens ofereix, no tant a fer servir l’eina.

En Xavier Marcet, que és un reconegut autor i consultor d’estratègia, explica que quan fa planificació per a empreses, el primer que demana als seus clients són les dades. Després les passa per una IA que genera una anàlisi i aquesta anàlisi li mostra al client. Per a Marcet, aquesta tasca és la senzilla. Gairebé és gratuita. Perquè tothom n’és capaç. L’important és justament el que ve després: l’anàlisi.

Properament vostè impartirà una formació per a persones de l’Administració pública local. Per a què és útil la IA entre aquests professionals.

Fonamentalment, per que el temps que necessari per familiaritzar-s’hi és escàs. Uns pocs minuts, només. I això fa que sigui una eina útil per a qualsevol col·lectiu, o funció o edat. No hi ha barreres d’entrada, com li deia anteriorment.

Li confesso una pràctica que faig jo mateix?

És clar!

Cada cop que pujo al cotxe, li faig una pregunta al ChatGPT que tinc instal·lat al meu mòbil. I a partir d’aquí mantinc una conversa verbal amb ell. Li demano que em doni respostes, que em faci noves preguntes, que analitzi perspectives i punts de vista, que em discuteixi… Li dic que em faci taules, o resums. I quan arribo a la feina, em connecto a l’ordinador i ja ho tinc tot escrit i ben organitzat.

Hom pot tenir un diàleg interessantíssim amb la IA. Amb ella guanya molta eficiència i claredat d’idees. Es poden preparar materials molt bons en qüestió de minuts, quan abans es trigava hores en fer la mateixa feina. Però vostè em preguntava pels professionals de l’Administració Pública…

Cada vegada que pujo al cotxe, li faig una pregunta al ChatGPT i vaig fer una conversa amb ell

Correcte.

Doncs bé: com passa amb qualsevol altre col·lectiu professional, qui treballi davant d’un ordinador aviat haurà de modificar els seus hàbits de treball. I el canvi serà brutal. Per tant, cal estar al dia i el millor moment de pujar al carro és ara, que encara és fàcil.

Quan jo era més jove, pràcticament vaig veure néixer la informàtica personal. Aleshores jo ho sabia gairebé tot d’aquelles màquines: podia desmuntar-les i muntar-les, programar-les, canviar-los els processadors… Aleshores era possible perquè el sector estava naixent i qualsevol podia tenir una visió global de totes les coses. Avui ja no és possible saber-ho tot sobre la informàtica: per això hi ha especialistes en xarxes, en programari, en sistemes… Així que aquest és el millor moment de la història per aprendre a fer anar la IA.

Pot passar que la IA contesti “no ho sé” a alguna pregunta?

No m’ha passat mai. De fet, la IA està dissenyada per donar respostes amables, políticament correctes i estructurades d’una certa manera, que després va matisant.

I si li pregunto si el Barça guanya la Champions?

Hi ha un influencer que fa proves d’aquest estil. Posa a prova la IA per tal de superar certes barreres ètiques que els seus programadors li han imposat des d’origen. Per exemple, la IA no sol tenir converses sobre sexe, delictes o sobre medicina, per evitar que algú li demani la recepta d’algun medicament i se l’elabori ell mateix.

És poc possible que una IA et respongui “no ho sé”. Com a molt, et dirà que no pot assegurar la resposta, o que no pot precisar-la més. Algun dia ho intentaré jo.

Hi ha qui diu que la IA es revelarà contra la humanitat.

En les meves formacions li pregunto moltes coses a la IA. Miro de ser educat i de demanar les coses “per favor”. Ho faig per si algun dia es rebel·la contra nosaltres. Com que té tanta memòria, vull que es recordi que he estat amable amb ella (es riu). És broma…


Perfil de Sergio Carol

Sergio Carol es defineix com a un curiós impenitent. Enginyer químic per l’IQS; doctor enginyer industrial per la UPC; PDD per IESE i en contínua formació i aprenentatge. Al llarg de 31 anys va desenvolupar la seva carrera professional al Grup Catalana Occidente, on va passar per diverses responsabilitats i posicions. La més recent i, tal vegada, la que més li fes gaudir, va ser la de responsable de Talent, o de desenvolupament professional. Amb la seva experiència i bagatge s’ha decidit a emprendre un negoci d’acompanyament i transformació de les organitzacions. I, dins d’això, s’ha especialitzat en l’ús i ensenyament de la Intel·ligència Artificial.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Alcaldes.eu es reserva el dret de revisar els comentaris i de no publicar-los en cas de no ser apropiats.