Es tracta d’un nou projecte emprès per la Federació Sardanista de Catalunya, la Unió de Colles Sardanistes de Catalunya, i l’Obra del Ballet Popular
Barcelona (ACN).- La Federació Sardanista de Catalunya, la Unió de Colles Sardanistes de Catalunya, i l’Obra del Ballet Popular s’han unit per tirar endavant, amb el suport del Departament de Cultura, el projecte de la Capital de la Sardana que té com a objectiu convertir, anualment, una població catalana en un punt de trobada obligada no només pel món de la sardana i la dansa catalana, sinó també per a la resta de la societat. Arenys de Munt serà la primera Capital de la Sardana el 2013. El conseller de Cultura, Ferran Mascarell, ha donat les gràcies a les tres associacions "per la unió i el procés de renovació i reflexió crítica del propi passat".
Per primera vegada a la història, la Federació Sardanista de Catalunya, la Unió de Colles Sardanistes de Catalunya i l’Obra del Ballet Popular han unit esforços per concentrar en una sola població la major part de l’activitat sardanista de tot l’any. És per això, que aquest dimarts han presentat el projecte Capital de la Sardana.
A partir del 2013, cada any una població catalana serà designada la capitat del món sardanista i acollirà una programació continuada "per fer participar el públic sardanista i no sardanista", en paraules del màxim responsable del projecte, Víctor Sellés, i convertir la població en "un pol d’atracció cultural i turística i una excel·lent oportunitat per dinamitzar la població del lloc".
La primera població escollida ha estat Arenys de Munt que al llarg de l’any que ve tindrà la capitalitat sardanista. El seu alcalde, Josep Manuel Ximenis, ha assegurat que és "molt satisfactori" i un "veritable honor" ser la primera població escollida per aquest nou projecte "engrescador i que, a més, lliga amb la tradició sardanista d’Arenys de Munt".
Entre els principals actes que acollirà hi haurà l’cte de proclamació oficial de la Capital de la Sardana, l’acte d’anunci i la cerimònia de lliurament dels Premis Capital de la Sardana concedits conjuntament per les tres entitats, la festa de proclamació de la següent Capital de la Sardana, la presentació de la Guia d’Aplecs ("el llibret més esperat del món sardanista", segons Vallés), la Festa de Cloenda del Campionat de Catalunya de les colles sardanistes, un concurs del Campionat de Catalunya, diferents activitats menors (conferències, exposicions, debats, tallers, cursets, ballades, aplecs…) i, "sense oblidar el vessant festiu, de reflexió i d’ensenyament", l’acte de cloenda de la Capitalitat de la Sardana.
Segons Sallés, la Capital de la Sardana "vol convertir-se en referent sardanista per tal de difondre la sardana i la música de cobla", vol ser un "projecte de cohesió nacional amb ressò mediàtic i un marc idoni per a altres projectes locals". Segons els seus càlculs, amb més de 400 entitats afiliades amb una mitjana de 100 socis i simpatitzants, el públic potencial de les activitats de la Capital de la Sardana és de 40.000 persones, una xifra que podria augmentar fins a les 60.000 si s’afegeixen les 200 entitats no afiliades.
També ha assistit a la presentació Joaquim Rucabado, president de la Federació Sardanista de Catalunya; Santi Ferrerfàbrega, president de la Unió de Colles Sardanistes de Catalunya, i Bartomeu Duran, president de l’Obra del Ballet Popular.