Arrenca a Barcelona el projecte per crear la primera plataforma pan-europea d’intel·ligència artificial i un observatori ètic

0
291

Investigadors, experts i representants d’una setantena de centres de recerca, organitzacions i empreses de 21 països europeus s’han reunit aquesta setmana a Barcelona pel llançament del projecte AI4EU (Artificial Intelligence for the European Union). Es tracta d’un projecte finançat per la Comissió Europea que vol impulsar la recerca i les aplicacions sobre intel·ligència artificial a Europa a l’hora que dedica una atenció especial a les qüestions ètiques relacionades amb el desenvolupament d’aquesta tecnologia.
 
El projecte AI4EU té un pressupost de 20 milions d’euros per als propers tres anys, i estarà coordinat per l’empresa francesa Thales. Compta amb un total de 79 socis, entre els quals 60 centres de recerca líders a Europa. La Universitat Politècnica de Catalunya i el Barcelona Supercomputing Centre participen en la iniciativa i han organitzat la primera reunió per presentar el projecte.
 
La directora d’Intel·ligència Artificial i Digitalització d’Empreses de la Comissió Europea, Lucilla Sioli, ha participat en la trobada i ha explicat que AI4EU té l’ambició de “mobilitzar a tota la comunitat europea vinculada a la intel·ligència artificial” i promoure “la transferència de coneixement des de l’àmbit de la recerca fins al mercat, de manera que se’n pugui beneficiar el conjunt de la societat”. Així, la plataforma permetrà coordinar esforços, compartir resultats i intercanviar bones pràctiques, alhora que posarà els recursos de la intel·ligència artificial a l’abast de les empreses, especialment les petites i mitjanes, per tal que la puguin utilitzar a l’hora de desenvolupar els seus productes i serveis.
 
Un altre aspecte important del projecte és la creació d’un observatori ètic que promogui el debat sobre el rol dels humans en una societat on la intel·ligència artificial serà cada cop més present; i que advoqui per la necessitat de comptar amb sistemes de prova i verificació per a les aplicacions.
 
La Comissió Europea va presentar a final de l’any passat un pla d’acció per impulsar el desenvolupament de la intel·ligència artificial a Europa. Aquest pla d’acció té l’objectiu d’impulsar el lideratge global d’Europa en intel·ligència artificials, garantir que la recerca i el desenvolupament d’aquesta tecnologia es posa al servei dels ciutadans i impulsar la competitivitat de la UE. A més, la Comissió Europea ha augmentat fins a 1.500 milions d’euros d’aquí a 2020 la inversió en projectes d’intel·ligència artificial; i ha acordat utilitzar també el Fons Europeu d’inversions estratègiques per facilitar finançament en aquest camp, de manera que es puguin mobilitzar més de 500 milions d’euros durant els propers dos anys. També, en el marc d’aquest pla, s’ha demanat als Estats membres que presentin estratègies sobre intel·ligència artificial alineades amb les prioritats europees. Alguns països ja han presentat les seves estratègies i els que no ho han fet (entre ells Espanya) tenen temps fins a mitjans d’aquest any.
 
 

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Alcaldes.eu es reserva el dret de revisar els comentaris i de no publicar-los en cas de no ser apropiats.