S’ha presentat l’inici del procés participatiu davant el Ple del Consell de Ciutat
L’alcaldessa de l’Hospitalet, Núria Marín, simbolitzant la participació ciutadana a través del vot. Foto: Ajuntament de l’Hospitalet de Llobregat.
A partir d’aquest moment hi haurà recollida inicial d’idees i sessions informatives amb la ciutadania Ahir, en el marc del Ple del Consell de Ciutat de L’Hospitalet, es va donar el tret de sortida al projecte participatiu L’H on dels barris, que té com a objectiu impulsar projectes de futur als barris de la ciutat. L’acte va estar presidit per l’alcaldessa, Núria Marín, i va ser el tinent d’alcalde de Coordinació, Planificació, Desenvolupament Econòmic i Ocupació, Francesc J. Belver, l’encarregat de presentar els canals de participació i el calendari del projecte. En el decurs de l’acte, es va fer la primera recollida de butlletes del procés participatiu.
L’alcaldessa va explicar que “ara és el moment d’adaptar, pensar i consensuar l’estratègia que hem dissenyat per dur a terme la transformació de la ciutat, a cadascun dels nostres barris. Es tracta d’un procés obert, sincer i real, que ens permetrà definir, més enllà del dia a dia, com és el barri on volem viure”.
A l’igual que en el procés L’Hospitalet on. El futur per endavant, els mecanismes per participar-hi seran tant on line com presencials. Així, s’activarà una pàgina web que oferirà informació del desenvolupament dels projectes i es podrà participar a través de les xarxes socials. També es convocaran sessions i tallers presencials i tothom podrà omplir una butlleta del procés participatiu i dipositar-la en les urnes instal·lades als equipaments municipals i a les entitats de la ciutat. A més, es faran campanyes al carrer amb informadors i a les comunitats de veïns.
Pel que fa al calendari, al llarg de 2017 es desenvoluparà la fase central de deliberació i concreció. Al gener, es posarà en marxa el procés participatiu simultani a tota la ciutat, amb l’activació de tots els canals de participació. Al febrer, els veïns i les veïnes sortiran al carrer per participar en els nou itineraris a peu pels barris, i el maig es faran sis tallers presencials amb l’objectiu de posar en comú les diferents idees i propostes. El juliol és previst que es tingui un primer informe de resultats i, entre l’octubre i el novembre de 2017, s’elaborarà el document de conclusions finals que posteriorment es presentaran al Ple del Consell de Ciutat i als consells de districte.
A partir de 2018 es comunicaran els resultats del procés i s’instaurarà una dinàmica de seguiment dels avenços realitzats i d’actualització de l’estratègia definida.
Uns pressupostos participatius
Paral·lelament, es posarà en marxa un procés per avançar cap a l’elaboració de pressupostos participatius. L’objectiu és que una part de les inversions —2,5 milions en aquest mandat— siguin pactades als consells del districte perquè els ciutadans puguin decidir quines són les actuacions que consideren prioritàries.
A partir de 2017, i amb continuïtat la resta d’anys, l’Ajuntament destinarà anualment una partida específica per tal que siguin els consells de districte els que decideixin els projectes als quals s’han de destinar els diners per millorar els barris. Així, el 2017 serà de 125.000 euros per districte, i el 2018, aquesta quantitat s’incrementarà fins als 375.000 euros.
Els antecedents
L’any 2013 la ciutat va iniciar un procés de reflexió participativa amb la ciutadana per posar les bases a la seva tercera gran transformació de manera col·lectiva a través de L’Hospitalet on. El futur per endavant, que situava l’economia i la cultura com als nous motors de desenvolupament de la ciutat. Ara, mentre es desenvolupen els projectes de ciutat de L’H on, arrenca el procés per definir els projectes de futur de cada barri.
En aquest procés van participar 1.200 persones de manera presencial (ciutadans, experts, representants d’entitats, comerciants, organitzacions empresarials i sindicats…) i més de 6.000 persones a través de les xarxes socials.