L’Ajuntament qualifica l’insecte de “força perjudicial” per a la salubritat dels veïns i l’economia de la zona
Ascó (ACN).- La junta de govern d’Ascó (Ribera d’Ebre) ha aprovat una moció en què insta el Govern de la Generalitat a fer un pla d’actuació per estudiar com eradicar la mosca negra de les comarques ebrenques. Al text de la moció es denuncia que aquesta espècie invasora és “força perjudicial” per a la salubritat dels veïns i per a l’economia de la zona, i es demana que es doti el pla de pressupost suficient per posar en pràctica les mesures de control que s’indiquin. La mateixa moció indica que la mosca negra és present a la comarca de la Ribera d’Ebre des de fa uns anys, i afegeix que aquest estiu s’ha detectat a comarques i poblacions allunyades del riu com la Terra Alta i fins i tot alguns pobles del Priorat.
Al mateix text es denuncia que fins ara s’han fumigat les zones limítrofes amb el riu, atès que fins ara es pensava que aquesta espècie hi vivia, però que el fet que se n’hagin trobat a poblacions com Gandesa o altres de la Terra Alta ha demostrat la ineficàcia de la mesura.
També s’adverteix que la mosca negra s’estén “amb rapidesa” per les Terres de l’Ebre i que no hi ha un programa per estudiar, controlar i eliminar aquesta plaga, a diferència del que s’ha fet amb altres plagues com les eclosions de mosquits als Aiguamolls de l’Empordà i la Costa Brava, el mosquit tigre a Barcelona i poblacions de l’àrea metropolitana i fins i tot el caragol poma.
Finalment es remarca que la mosca negra ha incidit “molt negativament” en la qualitat de vida dels habitants de les comarques ebrenques, amb “forts problemes sanitaris derivats de la mossegada” d’aquest insecte; en els sectors productius de l’agricultura, i en el sector turístic.
L’últim punt de la moció implica comunicar-la al Delegat del Govern de la Generalitat a les Terres de l’Ebre, a la Comunitat de Regants, als municipis i Consells Comarcals de les Terres de l’Ebre i fins i tot del Priorat perquè hi donin suport i també la facin arribar a les administracions central i autonòmica, amb la “ferma voluntat” d’exigir “un tracte equitatiu” amb altres zones del país on s’han dut a terme “importants esforços i inversions” per eradicar plagues amb un impacte “molt inferior” al que suposa la plaga de la mosca negra.