SANT CUGAT DEL VALLÈS • Vallès Occidental

Assegurar el benestar i l’atenció de la gent gran que viu sola, objectius de l’Ajuntament i la Diputació amb el programa “Els Serveis Socials més a prop”

0
915

L’objectiu és detectar les seves necessitats, prevenir situacions de risc i informar sobre l’oferta de prestacions i de serveis socials que hi ha a Sant Cugat

La tinenta d’alcaldia de Drets Socials i Igualtat, Núria Gibert, i la diputada de l’àrea de Cohesió Social, Ciutadania i Benestar de la Diputació de Barcelona, Lluïsa Moret, han presentat aquest matí la 5a edició del programa “Els Serveis Socials més a prop” que tindrà lloc a Sant Cugat.

Aquest programa, impulsat per la Diputació de Barcelona des de fa 10 anys, és un projecte preventiu que consisteix en visitar les persones grans que viuen soles per detectar les seves necessitats, prevenir situacions de risc o vulnerabilitat i d’aïllament social, així com informar-les de l’oferta de prestacions, serveis i entitats socials de la població. Entre d’altres serveis se’ls informarà de la teleassistència, de l’atenció domiciliària, del programa “àpats a casa” o de la llei de dependència.

Concretament, es faran unes 120 entrevistes entre els mesos d’abril i maig. La població destinatària d’aquesta edició seran persones entre 81 i 89 anys que viuen soles, que no han participat en edicions anteriors del projecte i que no tenen cap tipus de vinculació amb els serveis socials municipals. Les visites aniran a càrrec de professionals de la Fundació Desenvolupament Comunitari.

L’Ajuntament enviarà una carta informativa a les persones que formen part del projecte i també es lliuraran unes carpetes amb informació relativa a recursos i serveis del municipi  adreçats a les persones grans. Posteriorment, se’ls trucarà per concertar una visita al seu domicili o, si la persona ho prefereix,  fer l’entrevista de forma telefònica.

Núria Gibert, tinenta d’alcaldia de Drets Socials i Igualtat: “la participació de les persones d’aquest col·lectiu a aquest projecte és molt important, ja que ens ajudarà a  identificar les seves necessitats reals i poder planificar més atencions per millorar la seva qualitat de vida”.

Lluïsa Moret, diputada de l’àrea de Cohesió Social, Ciutadania i Benestar de la Diputació de Barcelona: “sobre la base d’aquest projecte estem treballant en nous recursos centrats especialment en les situacions derivades de la soledat no desitjada i/o l’aïllament social de les persones grans, que pot representar un factor de risc rellevant, tant a nivell social, com personal i de salut. D’aquesta manera, posant les persones al centre de les polítiques públiques, abordem la soledat no desitjada com  un element clau del nou model de cures i de transformació de les polítiques socials que volem desenvolupar”.

Cal recordar que les persones de més de 89 anys ja van participar en anteriors edicions d’aquest projecte. Tot i això des de l’àrea de Servei Socials municipals s’està preparant un projecte per tornar-hi a contactar i conèixer la seva situació.

La primera edició de “Els Serveis Socials més a prop” va tenir lloc l’any 2004, i s’ha repetit els anys 2007 (segona edició), 2009-2010 (tercera edició) i 2012-2013 (quarta edició). 

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Alcaldes.eu es reserva el dret de revisar els comentaris i de no publicar-los en cas de no ser apropiats.