Badalona es manté com una de les principals ciutats de Catalunya, en nombre d’habitants (prop de 217.000). Tot i perdre una posició en relació a Terrassa (prop de 218.000), la quarta ciutat del país segueix oferint una gran tradició industrial, combinada amb un important desenvolupament científic, qualitat de vida, un centre veïnal orientat als serveis i molt d’esport i preocupació pel paisatge.
Amb més de 2.000 anys d’història (encara que amb restes que es remunten molt més enllà, al Neolític), Badalona va ser declarada ciutat al 1897, no va ser, però, fins ben entrats als vuitantes del segle passat, quan, amb tot un seguit de reformes urbanístiques i la seva obertura al mar, va començar a assolir els reptes de la modernitat. Badalona té una llarga tradició industrial, un gran potencial, i també el comerç i el sector serveis són, unes de les bases de l’activitat econòmica badalonina.
De la ciutat que vivia d’esquenes al mar i era coneguda per l’Anis del Mono, a la vila cosmopolita dels drets i la convivència, el Joventut i el caràcter treballador d’una comunitat que vol créixer. La ciutat segueix tenint grans reptes al capdavant. El primer, potser, el de la difícil entesa entre les forces polítiques representades a l’ajuntament. Segur que tots volen el mateix benestar per la comunitat, però, de vegades, sembla que no s’entenguin prou bé. El municipi té una àmplia tradició de pacte i treball, un gran potencial i un gran futur.
Recomanat per Alcaldes.eu
5a CAMINADA 2019. HUELLA SOLIDARIA.
LLOCS D’INTERÈS (destacats)
- MUSEU DE BADALONA: El Museu de Badalona és una institució pública, sense finalitat de lucre, creada l’any 1955 per l’Ajuntament de la ciutat i regida per un Consell Rector.
La tasca del Museu consisteix a recollir, conservar, investigar i difondre els objectes relacionats amb el municipi que siguin representatius de diferents períodes i aspectes de la seva història i del seu art. El Museu exerceix també les tasques de vigília i protecció del Patrimoni històric de Badalona, que comprèn els immobles i objectes mobles d’interès artístic, històric i paleontològic, arqueològic, etnogràfic, científic o tècnic, patrimoni documental i bibliogràfic, i els jaciments i zones arqueològiques. Així mateix porta a terme les excavacions arqueològiques a la ciutat i el seu territori, i conserva els fons que en procedeixen, la majoria d’època romana, pertanyents a la ciutat de Baetulo (l’actual Badalona), declarada Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN) per la Generalitat de Catalunya l’any 1995. D’altra banda, el Museu gestiona també l’Arxiu Històric de la Ciutat de Badalona (AHBDN) i l’Hemeroteca Local.
Actualment al subsòl de l’edifici del Museu, es poden visitar les restes de les Termes i del Decumanus maximus, un dels conjunts arqueològics d’època romana més importants de Catalunya. També s’hi pot veure l’exposició permanent, que mostra sobretot peces de la Baetulo romana, entre les quals destaquen la Venus de Badalona, les pollegueres de la porta de la muralla de la ciutat o la tabula hospitalis. A part de l’edifici principal, el Museu compta amb diferents subseus. Situats molt a prop, es poden visitar els espais romans museïtzats de la Casa dels Dofins i el Jardí de Quint Licini. Una altra subseu és la masia de Can Miravitges, situada a Pomar, una masia i casa senyorial on es presenta una exposició permanent que explica l’habitatge i les transformacions agrícoles del segle XVIII i on també hi ha algunes sales dedicades a l’obra del pintor Antoni Ros i Güell (1877-1954), últim propietari del mas. El Museu gestiona també el Turó d’en Boscà, situat fora del centre de Badalona, on es conserven les restes d’un poblat ibèric emmurallat, que constitueix el primer assentament urbà dins el terme de Badalona.
El Museu de Badalona forma part de la Xarxa de Museus Locals de la Diputació de Barcelona des que es va crear el 1990 i de la Xarxa de Museus d’Arqueologia de Catalunya, també des del moment de la seva creació, el 2010.
Més informació aquí
- PONT DEL PETROLI: Al llarg del front marítim trobem el pont, una estructura de ferro de 250 m que s’endinsa a l’ interior del mar- i que compleix una doble finalitat. Per una part, és una estació oceanogràfica d’us científic, i per una altra és un mirador privilegiat de tota la façana marítima. Coneixerem els canvis urbanístics produïts pel creixement industrial del litoral.
- CJ BADALONA: Es va fundar el 1930. Conegut pels seus aficionats com "la Penya" és l’únic club al costat del CB Estudiants i el Reial Madrid que ha participat sempre en la màxima categoria del bàsquet espanyol.
El Joventut està considerat com un dels clubs de bàsquet més prestigiosos d’Europa. Entre els trofeus conquerits destaquen una Copa d’Europa, dues Copes Kora? i quatre Lligues, dues d’elles aconseguides en l’actual etapa ACB.
Els seus jugadors vesteixen un uniforme que consisteix en una samarreta verda i uns pantalons negres. Es dóna la circumstància que els colors que vesteix l’equip es deu al fet que era l’única indumentària que quedava a la botiga d’esports quan es va fundar el club a principis del segle XX.
La pista de joc i, a més, seu oficial del club, és el Pavelló Olímpic de Badalona, ??recinte inaugurat amb motiu dels Jocs de Barcelona 1992, i amb capacitat per a 12.500 espectadors.
El seu actual president és l’exjugador Juanan Morales.
- JARDÍ DE QUINT LICCINI: Estany situat en el pati o peristil de la casa (domus) d’una família benestant construïda sobre l’antiga muralla de la ciutat, que ja estava enderrocada. Aquesta piscina és de forma rectangular, té dues execres semicirculars als extrems i cinc graons a l’angle sud per accedir a l’ interior. Actualment només podem veure una tercera part de la piscina perquè la construcció de l’ immoble sobre la qual es va construir va impedir que se’n conservés la totalitat. La troballa de la tabula hospitalis en una de les habitacions fa pensar que aquesta casa podria haver estat propietat de Quint Licini Silvà Granià, un important ciutadà de finals del segle I d. C.
- CASA DELS DOFINS: La casa està organitzada al voltant d’un pati central o atri amb un impluvium per recollir l’aigua de la pluja, pavimentat amb mosaic. Les habitacions principals de la casa s’obren a l’atri; una d’elles, el tablinum, situada a l’est, era la sala on es rebien les visites. En un costat de l’atri hi ha el triclinium o menjador, amb un paviment d’opus sectile, format per plaques de marbre. Per una porta s’accedia al cubiculum o dormitori, pavimentat amb mosaic. Al sud de l’atri hi ha quatre habitacions que donen a un peristil o jardí. La més gran és un oecus o menjador d’estiu que tenia al davant un petit estany. Al fons de la casa hi ha un pati amb tres dipòsits i restes de forns destinats a la producció i l’envasament de vi. Al pati s’accedia des del cardo maximus (via en sentit muntanya-mar).
- MONESTIR DE SANT JERONI DE LA MURTRA: Fundat al segle XV, la visita a aquest monestir de l’orde jerònima ens aproparà a la vida monàstica i a la societat feudal així com a l’estil gòtic, tot a través d’un recorregut pels espais més significatius de l’edifici: el sistema defensiu, el refetor, la cuina, l’església i el claustre, on trobarem els retrats dels reis Joan II, els Reis Catòlics, Carles I i Colom, personalitats que van visitar l’edifici. La importància artística va fer que, l’any 1975, el claustre fos declarat Monument Historicoartístic d’Interès Nacional.
MÉS TURISME AQUÍ
ITINERARIS
- Ruta turística pel centre històric
- Ruta turística Badalona i el mar
- Ruta Pompeu Fabra a Badalona
- Badalona camina
- Badalona modernista
FIRES I FESTES
Hi ha una gran quantitat d’actes que s’hi celebren, entre els quals destaquen la popular Cremada del Dimoni, la nit del 10 de maig, vigília de Sant Anastasi, acte declarat d’interès turístic de Catalunya.
En el marc de les Festes de Maig també se celebren actes com el tradicional Ball del Micaco, la Festa del Badiu, la Fira de l’ Arrop, la Festa de les Migas, la Sardinada de Baix a Mar, etc.
Els remodelats teatres Blas Infante, Principal, i Zorrilla acullen, al llarg de tot l’any, una àmplia oferta d’interès cultural internacional. Destaquen, a títol d’ exemple, el festival internacional de curtmetratges Filmets, el festival de música Blues i Ritmes, el memorial Li Chang, etc, així com una àmplia i actualitzada oferta d’actuacions musicals i teatrals.
El 15 d’agost és la festa major de Badalona, amb actes com l’aplec de sardanes, correfocs, balls de gegants, etc.
Més informació aquí
ON DORMIR (destacats)
- H*** HOTEL MIRAMAR
- Apart-Hotel Miramar
- H**** RAFAEL HOTELES
- Hostal Badaloní
- Alessia Beach Port Apartment
ON MENJAR (hi ha un ampli llistat de restaurants)