Badalona (ACN).- Badalona s’ha acomiadat de la seva Capital de la Cultura Catalana 2010 i ha passat el relleu a la parròquia andorrana d’Escaldes-Engordany, que exercirà com a referent per a tot l’àmbit cultural i lingüístic català a partir de l’1 de gener del 2011. La cerimònia de comiat de Badalona 2010 es va celebrar aquest divendres al Museu de la població, amb la presència de l’alcalde de Badalona, Jordi Serra; del cònsol major d’Escaldes-Engordany, Antoni Martí, i del president de l’organització Capital de la Cultura Catalana, Xavier Tudela. ‘L’any 2010 es recordarà per tot allò que quedarà pel futur’, ha assenyalat Serra, que ha qualificat ‘d’apostes que han valgut la pena’ els actes culturals del darrer any.
El regidor de Cultura i Patrimoni Cultural de Badalona, Mateu Chalmeta, ha expressat durant la cerimònia de traspàs de la capitalitat cultural que seguint el lema que ha presidit la capitalitat de Badalona, ‘Arrelats al futur’, ‘podem afirmar que, efectivament, avui es clou la Capital de la Cultura Catalana però, en canvi, a Badalona la cultura segueix sent capital’. De la seva banda, Xavier Tudela, president de l’organització Capital de la Cultura Catalana, ha exposat que ‘que per a Badalona, per a la Capital de la Cultura Catalana i per a la cultura catalana la capitalitat cultural d’enguany ha marcat un abans i un després, atès l’èxit assolit que ens ha permès a tots conèixer o reconèixer la potència cultural de Badalona i de la cultura catalana’.
Antoni Martí, cònsol major d’Escaldes-Engordany, ha recordat que ‘Andorra és l’únic estat del món on l’idioma oficial és el català i això és per a tots els andorrans un orgull i una responsabilitat’. ‘Una responsabilitat perquè no podem permetre la degradació del català, ans el contrari. Hem de fomentar el seu ús social i hem de donar les eines que facilitin a les persones nouvingudes el seu aprenentatge’, ha afirmat Martí, que també ha afegit que ‘la Capital de la Cultura Catalana esdevé una excel·lent plataforma per donar a conèixer i ensenyar l’Andorra menys coneguda’.
La Capital de la Cultura Catalana s’adreça a tot el domini lingüístic i cultural català. Té com a objectius contribuir a ampliar la difusió, l’ús i el prestigi social de la llengua i cultura catalanes, incrementar la cohesió cultural dels territoris de llengua i cultura catalanes i, finalment, promocionar i projectar el municipi designat com a Capital de la Cultura Catalana, tant a l’interior com a l’exterior. El Parlament va donar el seu suport a la Capital de la Cultura Catalana, per unanimitat de tots els grups parlamentaris, l’any 2004. Fins ara han estat elegides com a Capital de la Cultura Catalana Banyoles 2004, Esparreguera 2005, Amposta 2006, Lleida 2007, Perpinyà 2008, Figueres 2009, Badalona 2010, Escaldes-Engordany 2011, Tarragona 2012 i Ripoll 2013.
L’organització Capital de la Cultura Catalana, membre del Bureau Internacional de Capitals Culturals (www.ibocc.org), desenvolupa també periòdicament campanyes de promoció i dinamització cultural. Entre altres, ha desenvolupat campanyes sobre el patrimoni cultural material de Barcelona, Badalona i Catalunya; sobre les persones més sàvies de Catalunya; entorn els personatges que més han influït en la cultura europea i sobre el patrimoni cultural immaterial de Catalunya i Andorra.