05.06.14 – BADALONA • Barcelonès

Badalona prepara la temporada de platja pendent de la brutícia

0
411

Cap estudi estableix l’origen concret dels sòlids flotants i l’Ajuntament ho atribueix a l’orografia del litoral


L’embarcació que recull els residus sòlids flotants del litoral badaloní.
L’Ajuntament de Badalona prepara una nova temporada de platges posant especial atenció a la brutícia que pugui aparèixer a primera línia de costa. Després dels greus inconvenients que va suposar l’estiu passat la presència de sòlids flotants, l’àrea de Medi Ambient vol articular un protocol d’actuació que permeti resoldre amb rapidesa les situacions d’emergència que es puguin succeir. Durant els darrers mesos s’han elaborat informes diversos sobre el problema de la platja i cap d’ells ha pogut fixar l’origen de la brutícia. La regidora de Medi Ambient, Sònia Egea, diu que la tipologia de conca del litoral badaloní, amb forma de mitja lluna, afavoreix que puguin quedar retinguts residus sòlids.
La comissió de sòlids flotants de la platja de Badalona per esbrinar l’origen de la brutícia ha conclòs sense resultats. Segons diversos estudis presentats per l’Agència Catalana de l’Aigua i l’Àrea Metropolitana de Barcelona, res fa pensar que les sospites del consistori tinguin cap fonament i per tant, es descarta que els sòlids flotants provinguin de depuradores properes.
La regidora Sònia Egea, explica que no s’ha detectat "cap problema" a les depuradores, com va insinuar l’any passat l’alcalde de Badalona, Xavier Garcia Albiol, que va apuntar a un mal funcionament de la depuradora de Mataró. "Badalona té un tipus de conca que agreuja el fet que es puguin retenir residus sòlids", comenta la regidora. 
El problema, comenta la titular de Medi Ambient, s’ha anat agreujant amb els anys, però tampoc s’ha pogut determinat cap "lògica" que expliqui perquè un any és pitjor que un altre. "El 2003 també va ser un any molt dolent", detalla Egea. Amb tot, l’Ajuntament es planteja ara diverses alternatives per pal·liar els efectes de la brutícia a la platja.
"Cal articular actuacions de futur, com la modificació del sistema de sanejament o construir més dipòsits d’aigües pluvials, però també fer campanyes de conscienciació a la ciutadania", afegeix la regidora. Com a mesura d’aplicació immediata es planteja articular un protocol juntament amb la confraria de pescadors i l’AMB per actuar amb rapidesa davant situacions d’emergència.
L’Ajuntament de Badalona, però, recorda que la competència i la responsabilitat de mantenir l’aigua neta és de l’ACA i de l’AMB i que el consistori ja compleix amb la seva responsabilitat de mantenir netes les rieres. Egea també apunta que des de fa uns anys és l’Ajuntament, i no l’ACA, qui assumeix el cost de manteniment d’una embarcació pelicà per a la recollida de sòlids.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Alcaldes.eu es reserva el dret de revisar els comentaris i de no publicar-los en cas de no ser apropiats.