La Diputació de Barcelona ha lliurat a l’ajuntament l’estudi de viabilitat per a la rehabilitació de l’edifici Antonio Machado.
L’Ajuntament de Badia del Vallès ha rebut l’estudi per a la rehabilitació de l’edifici Antonio Machado. Una actuació que generaria fins a 47 habitatges socials, que es destinarien a gent gran que viu en pisos amb problemes d’accessibilitat i a joves que marxen del municipi perquè no troben pisos assequibles. La majoria dels habitatges tindrien majoritàriament una habitació i terrassa. A més, disposarien de zones comunes, amb menjador, zones d’estar i bugaderia.
Dues hipòtesis d’actuació
L’estudi planteja dues hipòtesis d’actuació per a l’edifici: la rehabilitació integral o l’enderroc per fer-hi obra nova. La primera opció, la rehabilitació, es considera prioritària pel menor impacte ambiental. També per a la conservació de la identitat històrica del municipi, tot i que va condicionada a la comprovació, per part de l’Ajuntament, que els fonaments poden aguantar la nova càrrega d’ús prevista.
A nivell econòmic, dins de les hipòtesis d’actuació s’han estudiat dues opcions de gestió i explotació de l’edifici: en col·laboració público-privada mitjançant una concessió administrativa o directament, amb promoció i inversió municipal.
Aquesta acció de la Diputació de Barcelona respon als Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) números 3 “Salut i benestar”, 9 “Indústria, innovació i infraestructures” i 11 “Ciutats i comunitats sostenibles”. Els 17 ODS van ser proclamats per l’Assemblea General de Nacions Unides el 25 de setembre de 2015 i formen part de l’agenda global per a 2030. La Diputació de Barcelona n’assumeix el compliment i desplega la seva acció de suport als governs locals de la província d’acord amb aquests ODS.