Tots els grups municipals portaran al parlament una proposta unitària per reconèixer un sistema "diferenciat" i que solucioni el dèficit fiscal "estructural"
L’alcaldessa de Badia del Vallès, Eva Menor, acompanyada dels representants dels grups municipals durant el seu parlament.
Badia del Vallès (Vallès Occidental) ha celebrat aquest dilluns els seus 20 anys com a municipi independent i ho ha fet amb to reivindicatiu. L’alcaldessa del municipi, Eva Menor, ha aprofitat la commemoració per tornar a reclamar a la Generalitat que el municipi tingui un sistema de finançament "diferenciat" amb l’objectiu de donar solució al dèficit fiscal "estructural" que pateix des de la seva creació. L’alcaldessa ha reivindicat un sistema "més just i estable" i no dependre dels convenis signats amb la Generalitat. Tots els grups municipals van aprovar un acord mitjançant el qual presentaran al Parlament una proposta de modificació de la llei de creació del municipi.
L’alcaldessa ha explicat als seus veïns la situació del municipi i el que es reclama des de l’Ajuntament en el marc de la festa de celebració del 20è aniversari de la independència del poble, que s’ha celebrat aquest matí a la plaça de l’Ajuntament.
Badia del Vallès es va crear el 1994 a través d’una llei mitjançant la segregació dels municipis de Barberà i Cerdanyola del Vallès. En aquell moment es va fixar un sistema de finançament transitori que havia de durar 10 anys fins que el municipi estigués consolidat. Aquest sistema però s’ha anat modificant fins arribar a la situació actual regida per convenis amb la Generalitat.
Menor ha explicat que aquesta situació no pot continuar i és per això que des del consistori es reclama un nou sistema de finançament partint principalment de la base que Badia pateix un dèficit fiscal estructural en un municipi on la majoria dels immobles són de protecció oficial. L’alcaldessa ha explicat que la base cadastral de Badia és una tercera part de la dels municipis de 10.000 a 20.00 habitants, amb qui es comparen. Això dona un valor de 16.000 euros de mitjana per habitant, mentre que a la resta de municipis és de 60.000. Per tant, la recaptació del municipi és molt menor que la d’altres de similars característiques.
A més, assegura que tenen un terme municipal molt petit (0,9 kilòmetres quadrats), que pràcticament no tenen capacitat de sòl industrial i que la renda disponible suposa un 84% respecte a la mitjana d’altres municipis. Per tot això, Menor ha assegurat que tenen "arguments objectius i justos per reclamar que el Parlament reconegui el dèficit fiscal".
L’alcaldessa ha deixat palès que es tracta d’un problema "estructural" i que per més esforços que faci l’Ajuntament no es podrà solucionar. Per això, el passat juliol tots els grups municipals van arribar a un acord per tal de proposar una nova fórmula per calcular aquest dèficit estructural, que hauria d’aportar la Generalitat.
Menor ha deixat clar però que no volen posar l’accent en rebre més diners sinó en tenir "una fórmula que es correspongui amb el dèficit fiscal" i que es calcularà "amb dades objectives" partint del valor cadastral de Badia i el de la resta de municipis. Amb el finançament actual, el pressupost municipal ha estat d’11,5 MEUR aquest any, dels quals el 30% el ha aportat la Generalitat. "La nostra fórmula sí que suposa uns 800 euros més, però el que volem és que es reconegui una fórmula que reflecteixi la realitat de la mancança del municipi", ha declarat.
Ha explicat que amb els seus esforços l’Ajuntament pot donar els serveis als ciutadans però ha emfatitzat en el fet que el que es busca és "tenir la capacitat que tenen altres ajuntaments per generar estalvi net i fer inversions" i aconseguir així "igualtat d’oportunitats".
L’acord també contempla reclamar a l’Incasòl la cessió "urgent, gratuïta i lliure de càrregues" dels terrenys que té en propietat al municipi. L’alcaldessa s’ha referit especialment a aquelles que formen part d’una zona industrial perquè són amb les que tindrien més capacitat de generar ingressos.
Amb aquests arguments, el consistori ja va presentar la proposta a alguns dels grups parlamentaris i, segons l’alcaldessa, van tenir "bona acollida". Ara volen fer una segona ronda per tal que aquest estiu el Parlament pugui valorar aquesta modificació de la norma de creació del municipi i incloure el nou sistema. "El que volem és que es parli també de la independència de Badia", ha dit Menor.
Amb aquest objectiu, el consistori està celebrant diverses trobades informatives amb la ciutadania i està repartint tríptics informatius, així com recollint signatures i adhesions per tal de que la reclamació no sigui només una cosa de l’ajuntament sinó un tema de ciutat.
Aquest nou sistema de finançament és ara per ara la principal aposta del consistori per solucionar els problemes de la ciutat i la solució no passa per tornar a formar part d’un dels municipis veïns.
Més enllà de les reclamacions fetes durant el moment del parlaments institucionals, els nens han estat els protagonistes de la festa de commemoració del 20è aniversari de la independència de Badia del Vallès ja que han pogut participar de diversos tallers i jocs infantils.