Balaguer • La Noguera

Balaguer acull la primera de les cinc sessions de divulgació de comunitats energètiques pel territori

0
1826

Una jornada organitzada per la Diputació de Lleida i amb la col·laboració de l’Energy Hubblab i el Consell Comarcal de la Noguera

16 de juny

La sala Polivalent del CEI Balaguer del Punt d’Atenció Globalleida Noguera va acollir aquest dijous la primera de les cinc sessions de divulgació de Comunitats energètiques a càrrec de Santi Martínez, director general de KM0 Energy. Una jornada que té com a objectiu poder fer arribar el lema de la campanya de la setmana de l’energia “Ara és l’hora de compartir l’energia renovable” als ens locals i la ciutadania de les terres de Lleida, Pirineu i Aran. La jornada està organitzada per la Diputació de Lleida, amb la col·laboració de l’Energy Hubblab i el Consell Comarcal de la Noguera

El programa de la xerrada, dirigit al públic general però molt enfocada als comerciants del centre històric, els quals anteriorment havien mostrat interès per aquesta temàtica, va començar amb ‘Què és una comunitat energètica?’; l’han seguit ‘Quins són els avantatges per a la ciutadania?’, ‘Lideratge i governança’ i finalment ‘Costos i beneficis de les comunitats energètiques’. Tot seguit s’ha obert un torn de preguntes per resoldre possibles dubtes de les persones assistents.

L’activitat ha estat organitzada en el marc de la Setmana Europea de l’Energia Sostenible, una iniciativa de la Comissió Europea, en el marc del projecte de transformació econòmica que inclou l’àmbit prioritari 5 Energia Sostenible, que té com a objectiu promoure l’eficiència energètica i les energies renovables entre la ciutadania. A escala nacional és l’Institut Català d’Energia qui s’encarrega de dur a terme la promoció per a la transició energètica; i a escala local es compta amb el suport de l’Oficina Comarcal de Transició Energètica de la Noguera i la Diputació de Lleida.

La Comissió Europea va posar a disposició dues eines per posar la ciutadania al centre de la transició energètica, com són les Comunitats d’Energies Renovables i les Comunitats Ciutadanes d’Energia. Estan basades en la normativa d’autoconsum col·lectiu, per tal d’ajudar la ciutadania i l’emprenedoria municipal a canviar l’statu quo del sector elèctric, desenvolupant sistemes de generació d’energia renovable de proximitat i de forma descentralitzada.

Per aquest motiu, en aquesta sessió s’han facilitat eines a la ciutadania i als ajuntaments per revisar les condicions d’èxit amb el suport de diversos exemples, amb formes de governança variades, i obrint el debat per explorar elements de bloqueig i factors d’èxit.

En aquest mateix marc, aquest divendres també se celebra, al Punt d’Atenció Globalleida Pallars Sobirà, la segona sessió de divulgació de comunitats energètiques pel territori.

Tanmateix està previst que les tres sessions restants tinguin lloc els dies 29 de juny, al Punt d’Atenció Globalleida Garrigues; el 14 de juliol, al Conselh Generau d’Aran i, el 21 de juliol, l’última, al Punt d’Atenció Globalleida Pallars Jussà.

Font: Diputació de Lleida

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Alcaldes.eu es reserva el dret de revisar els comentaris i de no publicar-los en cas de no ser apropiats.