Amb una població de gairebé 1.604.555 habitants escampats en 101.5km2, Barcelona és la ciutat més poblada del territori català i la segona d’Espanya, així com l’onzena de la Unió Europea, segona ciutat no capital d’estat després d’Hamburg. És el principal nucli urbà de la regió metropolitana de Barcelona, que aglutina 4.928.852 habitants, i de l’àrea Metropolitana de Barcelona, integrada per 36 municipis.
Se situa a la vora del mar Mediterrani, tot just 120 km al sud de la cadena muntanyosa dels Pirineus i de la frontera amb França, en un petit pla litoral limitat pel mar a l’est, la serra de Collserola a l’oest, el riu Llobregat al sud i el riu Besós al nord. Per haver estat capital del comtat de Barcelona, se sol al · ludir a ella amb la denominació de Ciutat Comtal.
Barcelona es divideix administrativament en deu districtes, cadascun d’ells funciona com un ens polític amb competències pròpies. Són els següents: Ciutat Vella, Eixample, Gràcia, Horta-Guinardó, Les Corts, Nou Barris, Sant Andreu, Sant Martí, Sants-Montjuic, i Sarrià-SantGervasi.
Capital de Catalunya, de la província de Barcelona i de la comarca del Barcelonès, la ciutat acull les seus de les institucions d’autogovern més importants de Catalunya: la Generalitat de Catalunya i el Parlament de Catalunya. Per haver estat capital del Comtat de Barcelona, rep sovint el sobrenom de Ciutat Comtal.
Barcelona ha estat escenari de diversos esdeveniments mundials i amb projecció internacional. Els més importants són: L’Exposició Universal de 1888, l’Exposició Internacional de 1929, els Jocs Olímpics d’estiu del 1992, i el Fòrum Universal de les Cultures 2004.
Reconeguda com a ciutat global per la seva importància cultural, financera, comercial i turística, disposa d’un dels ports més rellevants del Mediterrani, a més a més de ser un important punt de comunicacions entre Espanya-França, degut a les connexions per autopista i tren d’alta velocitat.
Barcelona és el Cap i Casal de Catalunya. En els darrers trenta anys, des dels Jocs Olímpics, el nom Barcelona ha esdevingut sinònim de disseny, avantguarda, multiculturalitat, diversitat, inquietud social, turisme, mediterrània, esport, gastronomia, professionalitat i mil coses més, molt ben valorades. Els que en saben de màrqueting diuen que el nom “Barcelona” és una de les marques globals més ben valorades: la coneixen en els cinc continents i l’estimen malgrat no conèixer-la. Però potser sí que és cert que, amb la crisi econòmica dels darrers anys, s’havien estat creant dues Barcelones: una de rica i l’altra de pobra. Potser aquest és un bon moment per a redreçar-la i seguir fent història.