Barcelona acull la conferència europea anual sobre la pobresa energètica

0
91

Els dies 15 i 16 d’octubre, Barcelona celebra la Conferència Internacional Anual de l’EPAH (Plataforma d’Assessorament sobre la Pobresa Energètica de la UE). Enguany, el tema és «Girant la Marea: Obrint el camí per alleugerar la pobresa energètica» i posa el focus en promoure una transició energètica justa a tota Europa. Un esdeveniment on governs locals, responsables polítics, experts i interessats poden intercanviar experiències amb l’objectiu de desenvolupar solucions sostenibles a nivell local.

15 d’octubre

La Plataforma d’Assessorament sobre la Pobresa Energètica de la UE (EPAH) està pensada per donar suport en matèria de pobresa energètica a les institucions locals, proporcionant suport directe, formacions en línia, recerca i construint una xarxa col·laborativa per trobar mesures per combatre el problema. Entenem pobresa energètica com “la manca d’accés de la llar als serveis energètics essencials”. Per tant, la conferència té com a objectiu reflectir el compromís amb les polítiques i iniciatives sostenibles, compartir experiències pràctiques i estratègies entre ciutats i analitzar les necessitats urgents dels governs locals a partir del suport tècnic proporcionat per l’EPAH.

La Direcció General d’Energia de la Comissió Europea hi ha tingut una presència transversal durant les dues jornades. D’una banda, Veronique Marx, Cap de l’equip per a la Transició Justa i la Pobresa Energètica ha explicat el marc legal elaborat des de Brussel·les per fer front a la pobresa energètica. Actualment la Comissió disposa del Fons Social pel Clima i treballa amb els estats membres en els plans nacionals per tal que aquests puguin obtar a les ajudes. 

Els municipis també tenen quelcom a dir. De fet, l’EPAH funciona com un ascensor de governaça per escalar les accions i necessitats de l’àmbit local a nivell de la UE. Tenint en compte els reptes i la manca de recursos a la que sovint s’enfronten les entitats locals, s’ha posat de relleu la importància d’enfortir el paper dels municipis per garantir una transició energètica justa on la inclusivitat sigui un element clau. 

La importància per Catalunya

Barcelona, una ciutat reconeguda pel seu lideratge en la transició climàtica i energètica a nivell europeu, té un paper important a l’hora de trobar iniciatives proactives de sostenibilitat per la ciutat. Reforçar els serveis socials integrals, projectes d’energia renovable, infraestructura verda i solucions d’habitatge innovadores exemplifiquen el seu compromís cap a un futur sostenible. 

Segons l’informe sobre pobresa energètica de Catalunya del Síndic de Greuges; el 2022, 19,2% de la població a Catalunya podia mantenir la temperatura adequada a casa seva, aquesta proporció és del 17,1% a l’estat espanyol i del 6,9% a la Unió Europea (UE). En els darrers anys, l’augment del cost de l’energia per a consum domèstic s’ha accentuat a Catalunya, molta gent no pot mantenir el seu habitatge a una temperatura adequada. La pobresa energètica a Catalunya és més latent en zones allunyades dels grans nuclis urbans. La celebració d’un acte d’aquesta magnitud a Barcelona és una oportunitat per recollir idees que puguin ajudar a tot el territori.

Un exemple recent el trobem al Gironès, on el passat mes de maig, l’EPAH hi va presentar un nou full de ruta amb l’objectiu d’ajudar a desenes de milers de persones en situació o risc de pobresa energètica. L’organització ja ha dut a terme accions per combatre el problema de manera constant; realitzant auditories energètiques a habitatges, fent campanyes per conscienciar a la població i assessorant als governs locals sobre com combatre el problema de la manera més eficaç.

L’EPAH proporciona assessorament a localitats de tota Europa, actualment col·labora amb un total de 85 governs locals. A més a més, es coordina amb 391 organitzacions centrades en temes d’energia i pobresa per tal de rebatre la situació.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Alcaldes.eu es reserva el dret de revisar els comentaris i de no publicar-los en cas de no ser apropiats.