"GLOBE", finançat amb recursos del programa Horitzó 2020 de la UE, cercarà estratègies perquè Europa promogui una millor governança global i afronti els reptes de futur. La trobada d’inici que ha tingut lloc aquesta setmana a Barcelona ha reunit investigadors i experts de deu universitats i centres de recerca de primer nivell, tres dels quals amb seu a la capital catalana.
El projecte europeu GLOBE aborda els problemes definits com a prioritats estratègiques en l’Estratègia Global de la UE 2016: comerç, desenvolupament, seguretat i canvi climàtic, així com la migració i les finances globals, per tal d’identificar els principals obstacles per a una governança global efectiva i coherent per part de múltiples actors en un món multipolar.
Investigadors, experts i representants d’alt nivell de deu universitats i centres de recerca de vuit països diferents s’han reunit aquesta setmana a Barcelona per llançar el projecte que s’emmarca en el programa Horizon 2020 de la Comissió Europea, l’instrument financer mitjançant el qual la UE fomenta la recerca i la innovació.
El projecte, coordinat per l’Institut Barcelona d’Estudis Internacionals (IBEI), tindrà un pressupost de 2,5 milions d’euros durant els pròxims tres anys i mig; i proporcionarà als responsables polítics, acadèmics i al públic en general una anàlisi sobre la situació actual de la governança global mitjançant el desenvolupament de nous enfocaments teòrics i metodològics. També espera proporcionar eines per identificar limitacions i oportunitats en un conjunt d’escenaris de governança global per al 2030 i 2050.
El projecte s’impulsarà principalment des de Barcelona, on s’ubiquen tres dels deu socis: ESADE, l’Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal, centre impulsat per "la Caixa") i l’IBEI. Jacint Jordana, director de l’IBEI i catedràtic de ciències polítiques a la Universitat Pompeu Fabra (UPF), en serà el coordinador principal.
Experiència acadèmica de primera classe de la mà dels millors experts
GLOBE reuneix un consorci acadèmic de deu socis de vuit països, format per acadèmics i responsables polítics europeus i internacionals. La força d’aquest consorci rau en l’experiència acadèmica dels millors acadèmics europeus i internacionals, que garantirà no només una anàlisi d’alt nivell dels problemes passats i presents de la governança global, sinó també un conjunt de tendències i escenaris sòlids amb visió de futur.
Els investigadors i experts del projecte GLOBE recomanaran estratègies sobre com la UE podria promoure una millor governança global i lidiar amb els desafiaments futurs.