De l’1 al 4 d’octubre, es reuneixen a la capital catalana més de 300 professionals de tot el món, interessats en analitzar els aspectes socials, econòmics i ambientals derivats del turisme.
Sònia Recasens destaca que l’Ajuntament “aposta per un model de turisme responsable i sostenible alhora”, i treballa per “descongestionar el turisme del centre i trobar un equilibri entre els ciutadans i els visitants de Barcelona”. El suport de l’Ajuntament de Barcelona a aquest esdeveniment referma el compromís municipal per un model de turisme responsable i sostenible, que busca un bon encaix entre l’activitat turística i la convivència ciutadana.
L’aposta de Barcelona per un turisme responsable dóna un pas més amb la celebració de la setena Conferència de Turisme Responsable, que se celebra de l’1 al 4 d’octubre. És la primera vegada que la capital catalana acull aquest esdeveniment, que permetrà a més de 300 professionals de tot el món debatre els aspectes socials, econòmics i ambientals derivats del turisme.
Entre els actes previstos en el programa, destaquen les conferències previstes per aquest dijous i divendres a TSI-Turisme Sant Ignasi (ESADE Pedralbes), l’entitat organitzadora de l’esdeveniment, conjuntament amb ICRT Barcelona-Catalunya.
La tinenta d’alcalde d’Economia, Empresa i Ocupació, Sònia Recasens, ha inaugurat les jornades de conferències, mostrant així el suport municipal a aquest esdeveniment, que ha escollit Barcelona com a seu de la primera edició europea. Durant la seva intervenció, ha afirmat que l’Ajuntament “aposta per un model de turisme responsable i sostenible alhora, i vetlla dia a dia per intentar descongestionar el turisme del centre i trobar un equilibri entre els ciutadans i els visitants de Barcelona”.
En aquest sentit, ha posat com a exemples les actuacions dutes a terme en la gestió de la mobilitat a la Sagrada Família i el Park Güell, i la potenciació de tots els atractius turístics de la ciutat amb la creació dels plans de turisme de districte. Recasens també ha recordat que els barcelonins “cada dia estan més satisfets amb el turisme a la ciutat”, i és que, segons l’última enquesta municipal, el 96% creuen que el turisme aporta molts diners, un 97% pensen que és beneficiós per a la ciutat, i un 60% opinen que és el sector que genera més riquesa.
En el marc de la conferència es convoquen també per primera vegada els primers Premis de Turisme Sostenible de Catalunya, que busquen reconèixer i distingir a aquelles organitzacions i individus implicats en el desenvolupament de les bones pràctiques dins el sector turístic català.
Barcelona fa una aposta decidida pel turisme responsable
La capital catalana ha estat la primera ciutat del món en rebre la certificació Biosphere World Class Destination que atorga l’Instituto de Turismo Responsable (ITR) i que, d’acord amb els criteris del Global Sustainable Tourism Council, reconeix la bona gestió duta a terme en matèria de turisme per part de l’Ajuntament de Barcelona i el Consorci de Turisme.
Aquesta gestió té com a eix principal el foment d’un turisme sostenible des d’una triple vessant: econòmica, sociocultural i ambiental. També té com a objectiu que l’activitat turística, que aquest estiu ha batut rècords històrics amb 1,9 milions de pernoctacions a l’agost, sigui compatible amb la convivència ciutadana.
La celebració d’aquesta conferència és una bona oportunitat per analitzar les pràctiques que es duen a terme a la ciutat en aquest terreny, confrontar experiències amb els principals actors del sector i avançar cap a noves fórmules que fomentin un turisme que redueixi els impactes negatius de la seva activitat i n’augmenti els seus beneficis.