La implementació d’aquestes aules ha tingut un pressupost de 152.000 euros, amb el que el consistori s’ha fet càrrec de l’adequació de l’espai i de la dotació d’infraestructura
L’Ajuntament de Barcelona ha posat en marxa, durant tot el 2013, 8 noves aules informàtiques als casals de gent gran municipal, que s’afegeixen a les existents. La implementació d’aquestes aules ha tingut un pressupost de 152.000 euros, amb el que el consistori s’ha fet càrrec de l’adequació de l’espai i de la dotació d’infraestructura –ordinadors i material, entre d’altres-.
L’ampliació del nombre d’aquestes aules era un dels objectius de l’Ajuntament de Barcelona, que avui compta amb 53 casals i espais municipals per a la gent gran, i un total de 33 aules informàtiques, de les que 26 són fruit d’un conveni amb la Fundació ‘la Caixa’. Aquestes aules disposen d’ordinadors i de monitors que fan formació en noves tecnologies als usuaris.
L’equipament d’una aula informàtica inclou entre 8 i 12 ordinadors (en funció de la capacitat de l’espai i configuració de l’aula), una impressora, un canó de projecció i pantalla, software d’última generació i un ordinador i impressora per a la gestió dels cursos i activitats fetes per voluntaris del casal o espai. També s’inclou l’adequació de l’aula (instal·lacions i cablejat, pintura, mobiliari…), la renovació periòdica d’equips i l’adquisició de nous programes o materials.
Per a abordar l’ampliació d’aquestes aules, el consistori va analitzar les necessitats de cada districte tenint en compte, especialment, la demanda per part dels usuaris.
Per a abordar l’ampliació d’aquestes aules, el consistori va analitzar les necessitats de cada districte tenint en compte, especialment, la demanda per part dels usuaris.
Les noves aules instal·lades al 2013 són:
- Casal de Gent Gran Joan Oliver “Pere Quart” (Districte de les Corts)
- Casal de Gent Gran Josep Trueta (Districte de Ciutat Vella)
- Casal Gent Gran Vilapicina i la Torre Llobeta (Districte de Nou Barris)
- Casal Gent Gran Can Peguera (Districte de Nou Barris)
- Casal de Gent Gran La Palmera (Districte de Sant Andreu)
- Casal de Gent Gran Mossèn Clapés (Districte de Sant Andreu)
- Casal de Gent gran Quatre Cantons (Districte de Sant Martí)
- Casal de Gent Gran Joan Maragall (Districte de Sant Martí)
L’Ajuntament de Barcelona també ha instal·lat WIFI a tots els casals de gent gran de la ciutat. Dels 53 casals i espais municipals per a la gent gran, 15 ja tenien la connexió a WIFI. Aquesta operació ha requerit una inversió de 18.917 euros d’instal·lació. Així mateix, s’ha previst un pressupost de manteniment anual de 43.861€.
Foment de les noves tecnologies entre la gent gran
Des de l’any 2001, l’Ajuntament de Barcelona i la Fundació “la Caixa” han treballat conjuntament per a instal·lar aules informàtiques als casals de gent gran municipals, amb l’objectiu de donar a conèixer i fomentar l’ús de les noves tecnologies entre la gent gran, i d’incentivar laparticipació i el voluntariat d’aquest col·lectiu ja format en l’ús de les TIC en projectes de caràcter social sota principis de solidaritat i de creixement personal. Varen començar amb 4 aules i a data d’avui n’hi ha 26, amb aquesta modalitat. A l’any 2013, un total de 1.407 persones van fer la formació en aquestes aules.
Amb aquesta col·laboració, l’Ajuntament aportava l’espai físic, una línia ADSL i es feia càrrec dels subministraments i de la neteja de l’aula, i la Fundació “la Caixa” aportava l’equipament informàtic, l’adequació de l’aula, un call center d’atenció permanent, el manteniment del parc informàtic i un pla de formació continuada.
Fruit del conveni amb la Fundació “la Caixa”, les aules informàtiques ofereixen 2 tipologies de formació:
1.- Projectes de Formació en Tecnologies de la Informació i Comunicació (TIC):
Aproximació a les Noves Tecnologies
Taller dirigit a aquelles persones que no han tingut l’oportunitat d’apropar-se a la informàtica.
L’objectiu principal és que els participants adquireixin els coneixements essencials, com usuaris, sobre el hardware i el software i que puguin desenvolupar habilitats digitals bàsiques.
Creació de Projectes digitals I
Taller que pretén fomentar l’aprenentatge de les tecnologies mitjançant l’elaboració d’un projecte, que es defineix segons les inquietuds i motivacions dels participants. En aquest primer nivell els participants aprenen a utilitzar programes d’edició de textos i imatges, sense oblidar els recursos que ofereix internet per a publicar continguts digitals.
Creació de Projectes digitals II
L’objectiu principal d’aquest tallers que els participants dissenyin i desenvolupin un projecte alhora que adquireixin coneixements informàtics. En aquest segon nivell s’aprèn a utilitzar eines de presentació de projectes en format digital.
2. Xarxes Socials
En aquest taller, els participants amb uns coneixements bàsics en la utilització de les tecnologies de la informació i la comunicació (TIC), s’introdueixen en l’ús de les xarxes socials alhora que els ajuda a comprendre per què serveixen i, en conseqüència, decidir com les poden aplicar a la seva vida quotidiana per ampliar i/o millorar les seves possibilitats de comunicació amb l’entorn més proper.
La Xarxa, en el nostre dia a dia
L’objectiu d’aquest taller és adquirir coneixements en l’ús i comprensió de les eines i aplicacions digitals més representatives.