"Els preus han baixat un 30%, fins i tot al centre de la ciutat, i això és molt si parlem de propietats de dos milions d’euros", segons un expert
Barcelona (ACN).- Barcelona centra "l’interès creixent" dels inversors internacionals en immobles de luxe a nivell de l’Estat, segons assegura el soci de la immobiliària d’alt estànding Coldwell Banker, Françoise Carriere. En una entrevista a l’ACN, Carriere ha indicat que els preus dels béns arrel de luxe a la capital catalana han baixat de mitjana un 30%, fins i tot al centre de la ciutat, i "això és molt si parlem de propietats de dos milions d’euros". L’expert ha explicat que les "males notícies constants" sobre la crisi immobiliària a Espanya han atret l’interès d’inversors estrangers -alemanys, britànics, però també àrabs, russos o xinesos- i que el mercat dels habitatges de luxe "ha despertat" des de fa 8 mesos.
"És un bon moment per tornar a invertir al sector immobiliari espanyol. No ho diem nosaltres, sinó que són els clients els que ho demostren amb un interès creixent per comprar propietats a Barcelona", ha apuntat. Segons Carriere, "fa temps que no veiem tan moviment al mercat, amb un increment de les vendes del 30%, i això és un senyal que la recuperació està propera, si més no en el sector dels immobles de luxe".
Els clients de Coldwell Banker cerquen immobles de luxe com a inversió, per transformar-los en hotels d’alt estànding o apartaments turístics, que ofereixen una rendibilitat d’entre el 4% i el 5%, per revendre’ls a mitjà termini i treure’n una plusvàlua. Altres clients, en canvi, també cerquen comprar habitatges de luxe per gaudir de la propietat a nivell particular.
Inversors de mercats tradicionals, però també de Rússia, la Xina i els països àrabs
Carriere ha constatat que "ha despertat" el mercat internacional. Els inversors dels mercats de proximitat tradicionals -Alemanya, França, el Regne Unit o Itàlia- "havien desaparegut durant la crisi" i ara tornen per adquirir propietats de luxe per un valor d’entre 300.000 i 500.000 euros, que fa pocs anys costaven entre 800.000 i un milió d’euros. "Aquest tipus de client pot comprar ara molt millor amb la mateixa capacitat econòmica que fa cinc anys", ha assenyalat.
Més enllà dels mercats tradicionals, Carriere ha registrat un "creixement notable" d’inversors russos, àrabs i, fins i tot, xinesos. L’expert ha comentat que la legislació aprovada pel govern espanyol -que concedeix el permís de residència als estrangers que comprin propietats de més de 500.000 euros- està provocant "encara més interès" entre els inversors de fora de la UE, especialment en països amb problemes polítics com Egipte i altres del món àrab.
Els inversors russos s’interessen per propietats de tots els segments, des de pisos de 300.000 euros fins a cases de 10 milions d’euros, tant a Barcelona com a indrets de la costa catalana -com Lloret- o a les Illes Balears. Els compradors xinesos són ara mateix la novetat del sector i "comencen a veure Espanya com a destinació potencial per invertir". Els xinesos es decanten per inversions "petites" -de 300.000 a 400.000 euros-, però "entraran a poc a poc al mercat i cada cop faran inversions més importants".
Clients amb liquiditat i pocs problemes de finançament bancari
Els clients de Coldwell Banker no necessiten finançament bancari per les seves compres -el 80% de les operacions són en metàl·lic- i aquesta liquiditat dóna certesa al venedor i facilita tancar els pactes de compravenda més fàcilment, segons Carriere. L’expert recorda que s’han trencat operacions en el passat per préstecs no concedits i que, tot i que "sembla que hi hagi millora", encara circula poc crèdit hipotecari.
Això afecta especialment al mercat interior, que no aixeca el vol. "Els bancs presten molt poc, l’activitat econòmica és baixa i l’atur és alt. Fins que això no s’activi, patirem a nivell domèstic", ha argumentat Carrier. Tanmateix, l’expert ha opinat que, en contrapartida, "això és un avantatge per als estrangers, que veuen que preus han baixat i ara tenen una molt bona oportunitat per comprar".