16.04.13 – BARCELONA • Barcelonès

Barcelona destinarà 5 MEUR anuals als sis grans centres culturals per suplir les retallades de l’Estat i la Generalitat

0
242

L’Ajuntament exigirà a canvi una modificació en les governances per liderar la gestió dels centres


L’alcalde de Barcelona, Xavier Trias, abans de començar la conferència a l’Ateneu Barcelonès
L’alcalde de Barcelona, Xavier Trias, ha anunciat que el seu govern destinarà 5 milions d’euros anuals al Fons de Capitalitat Cultural al llarg dels tres propers exercicis. Aquest fons ha estat creat pel consistori per compensar les minves en les aportacions de la Generalitat i l’Estat en sis grans equipaments culturals de la ciutat: el Teatre Lliure, el Mercat de les Flors, el MACBA, la Fundació Tàpies, la Fundació Miró i l’Auditori. Gràcies a això, segons ha dit l’alcalde en un dinar a l’Ateneu Barcelonès, els centres podran mantenir el pressupost de 2012. A canvi d’aquesta aportació, l’Ajuntament reclamarà un canvi en les governances dels centres per poder tenir un paper de lideratge en tots ells.
Xavier Trias va apuntar fa uns mesos la seva intenció d’impulsar la creació d’un Fons de Capitalitat Cultural que permetés a l’Ajuntament de Barcelona garantir la supervivència dels sis grans equipaments culturals de la ciutat en els quals el consistori té una representació significativa i fer un pas endavant en el seu lideratge. Aquest dimarts ha xifrat l’aportació del consistori barceloní a aquest fons en cinc milions d’euros anuals, una aportació que es mantindrà constant al llarg dels tres propers exercicis. L’objectiu del govern municipal és doble. Per un costat, la creació del fons permetrà compensar la caiguda de les aportacions de les altres administracions que hi participen en els consorcis. Per l’altra, servirà a l’Ajuntament per demanar un canvi en les governances d’aquests equipaments i passar a tenir un percentatge més elevat.
Aquests sis equipaments són el Teatre Lliure, el Mercat de les Flors, el MACBA, la Fundació Tàpies, la Fundació Miró i l’Auditori. L’any passat l’Ajuntament va haver de fer una aportació extraordinària, per sobre de la que li corresponia estatutàriament, per suplir, en part, la disminució de les aportacions de l’Estat i la Generalitat. El govern municipal considera que el 2012 ja es va tocar os en aquests centres culturals i que fer noves retallades en el pressupost els posaria en perill. Una situació que, segons entenen, perjudicaria fonamentalment a la ciutat. Per això, s’han decidit a fer aquest pas, que permetrà mantenir el mateix pressupost que l’any passat.
A partir d’ara, però, l’Ajuntament reclamarà un canvi en les governances d’aquests sis equipaments. La idea és que, si l’administració local és la que més aporta -cosa que està disposat a fer-, també tingui un major percentatge en el consorci dels centres i, d’aquesta manera, pugui exercir un paper de lideratge. 
A més, Trias ha explicat que el seu govern pretén realitzar inversions pendents al Palau de la Música, el MNAC i el Liceu. L’Ajuntament no té titularitat majoritària en aquests equipaments, però entén, segons el batlle, que ha d’actuar "en solidaritat amb la resta d’institucions". La intenció del govern municipal és mantenir una aportació extra d’al voltant d’1,5 milions d’euros en els tres propers anys. 
Barcelona, capital cultural
Trias ha fet aquest anunci en el marc d’una conferència a l’Ateneu Barcelonès. Sota el títol de ‘A Barcelona, la cultura és capital’, l’alcalde ha fet un repàs a les actuacions del seu govern en aquest àmbit. Trias ha defensat que la cultura és una de les eines que té Barcelona per sortir de la crisi, a més de ser un instrument que manté la capital catalana al mateix nivell que altres grans ciutats europees. L’alcalde ha destacat l’acord entre la Generalitat, Caixa Fòrum, Fira de Barcelona, el MNAC, la Fundació Mies van der Rohe i l’Ajuntament per desenvolupar una esplanada de museus a Montjuic i posicionar aquesta emblemàtica muntanya de la ciutat en el mapa museístic mundial. Trias s’ha referit en concret al Castell de Montjuic, del que pretenen, ha dit, reforçar la dimensió educativa i pedagògica, amb una dignificació dels espais de memòria històrica i commemoratius, molt especialment -ha dit- el Memorial Lluís Companys. 
Davant els socis de l’Ateneu, Trias s’ha referit també a la viabilitat d’associacions culturals i cíviques. En aquest sentit, l’alcalde ha advertit d’un canvi de paradigma perquè, segons ha dit, aquest tipus d’entitats viuran cada dia més de l’esforç dels socis i de la societat civil i menys de les subvencions que els hi paguin les administracions.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Alcaldes.eu es reserva el dret de revisar els comentaris i de no publicar-los en cas de no ser apropiats.