Són algun dels principals indicadors que recull la nova edició de l’informe Observatori Barcelona que, per primera vegada, inclou indicadors de pobresa i risc d’exclusió i de desigualtat
Collboni exposant el potencial econòmic de la ciutat. Foto: Ajuntament de Barcelona.
Barcelona es troba avui entre les principals ciutats globals i, a més dels actius tradicionals, compta amb un potencial creixent per atreure inversions i talent, particularment, en l’àmbit tecnològic, com mostren els principals indicadors de l’informe Observatori Barcelona 2016 que s’ha presentat avui
Es tracta d’una publicació que s’elabora cada anys de manera conjunta entre l’Ajuntament de Barcelona i la Cambra de Comerç de Barcelona i que permet comparar el posicionament de la capital catalana en relació a les principals ciutats del món a partir de 30 indicadors estructurats en sis eixos: pol d’activitat econòmica, qualitat de vida, sostenibilitat i cohesió social, mercat laboral i formació, societat del coneixement, preus i costos i turisme.
Per al tinent d’alcaldia d’Empresa, Cultura i Innovació, Jaume Collboni, “el resultats d’aquest informe constaten que Barcelona destaca com a motor econòmic, que hi ha creixement econòmic, i el nostre repte està en transformar tot aquest potencial en la creació de llocs de treball de qualitat”. “Volem un model de creixement just i sostenible, que suposi la reducció de la desigualtat i permeti la redistribució de la riquesa”, ha seguit el tinent d’alcaldia, que ha destacat també les dades positives en captació d’inversió estrangera i ha posat en valor que “el 60% del conjunt d’inversions en empreses start-up de tot l’Estat venen a Barcelona”. Collboni ha marcat com a objectiu “arribar a “ser número 1 en el rànking de les ciutats europees digitals, i ha recordat que la ciutat catalana competeix amb les àrees metropolitanes a nivell global i s’adreça al món”.
El president de la Cambra de Comerç, Miquel Valls, ha mostrat l’acord de la seva institució en abordar com a repte principal generar ocupació de qualitat, i ha apostat per “competir a nivell global en l’economia que ve, que és l’economia digitalitzada i d’internet, molt diferent de l’actual però que des del posicionament de Barcelona, tal i com ens diuen els informes, estem ben posicionats”.
Com a novetat, aquest any incorpora sis nous indicadors i analitza per primera vegada la cohesió social. Es tracta dels següents: l’esport en ciutats del món, les desigualtats en la distribució de la renda, la taxa de risc de pobresa i exclusió social, la sostenibilitat mediambiental i les emissions de CO2 i l’índex de ciutats digitals.
En aquest sentit, aquesta catorzena edició de l’informe constata que Barcelona és la novena ciutat d’Europa més atractiva per a les persones amb un projecte emprenedor en l’àmbit tecnològic, en un rànquing encapçalat per Londres, Estocolm i Amsterdam.