Barcelona • Barcelonès

Barcelona es consolida com el segon ‘hub’ preferit per fundar una startup a la Unió Europea

0
2448

  • D’acord amb Startup Heatmap Europe 2023, la capital catalana ocupa per sisè any consecutiu aquesta posició en el rànquing de ciutats preferides pels fundadors per crear una empresa
  • Barcelona se situa així només per darrere de Berlín i per davant de ciutats com Amsterdam, París i Lisboa
  • Segons dades del Govern, Catalunya compta amb més de 2.000 startups

Barcelona s’ha consolidat com el segon hub preferit a la Unió Europea pels fundadors de startups per sisè any consecutiu, segons Startup Heatmap Europe 2023. L’estudi conclou que un 17,1% dels emprenedors europeus escollirien la capital catalana per engegar el seu projecte, de manera que Barcelona se situa només per darrere de Berlín i per davant de ciutats com Amsterdam, París i Lisboa.

Segons el secretari d’Empresa i Competitivitat i conseller delegat d’ACCIÓ, Albert Castellanos Maduell, “la posició de Barcelona en aquest rànquing reforça el gran potencial de l’ecosistema de startups català: el millor talent tecnològic segueix preferint Barcelona com una de les millors ciutats per fer créixer projectes empresarials”. “Les startups tenen un paper clau a l’hora d’atraure inversió estrangera, crear llocs de treball de qualitat i posicionar-nos com un país que aposta per la innovació i la tecnologia”, subratlla.

Des del 2016, el Startup Heatmap Europe analitza les 50 ciutats més atractives d’Europa per crear una startup basant-se en les preferències dels fundadors, que tenen l’opció d’escollir tres ciutats europees d’una llista d’entre més de 200 que superen els 250.000 habitants. A més, l’informe també analitza les tendències dels ecosistemes europeus i si aquests són oberts i sostenibles.

Barcelona i Catalunya, ecosistema de startups de referència

Segons l’estudi ‘Anàlisi de l’ecosistema startup a Catalunya 2022‘ elaborat per ACCIÓ, actualment Catalunya compta amb més de 2.000 startups que generen més de 19.100 llocs de treball i que van captar 1.653 milions d’euros d’inversió l’any 2022, la xifra més alta de la sèrie històrica. L’estudi també indica que el nombre de startups ha augmentat un 6,3% respecte del 2021, i un 86% respecte del 2016, passant de les 1.086 a superar les 2.000. En conjunt, totes elles facturen 1.720 milions d’euros.

Des del punt de vista sectorial, les startups catalanes es dediquen, sobretot, a la salut (16%); els serveis empresarials i software (12%); les TIC i el mòbil (6%); l’alimentació (5%) i les finances (5%). El mateix estudi indica que durant els darrers anys les empreses emergents catalanes han guanyat dimensió: actualment el 76% de les empreses tenen menys de 10 treballadors, mentre que el 2019, abans de la pandèmia, aquest percentatge era del 87%.

L’estudi està basat en les dades de la plataforma digital Barcelona & Catalonia Startup Hub, un directori creat per ACCIÓ l’any 2016 que recull empreses emergents d’un màxim de 10 anys de vida, tecnològiques, amb models de negoci escalables, repetibles i aplicables en entorns globals i orientades a un creixement ràpid.

Font: Govern

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Alcaldes.eu es reserva el dret de revisar els comentaris i de no publicar-los en cas de no ser apropiats.