El nou sistema de gestió electrònica de meses agilitza el procés electoral, el fa més sostenible i suposa un estalvi per a l’Administració.
La capital catalana ha estat escollida, juntament amb Còrdova i Valladolid, per estrenar el 25 de maig el nou sistema de gestió electrònica de meses, que agilitza el procés electoral, el fa més sostenible i suposa un estalvi per a l’Administració.
El proper 25 de maig, data en què els ciutadans estan convocats a participar als comicis europeus, Barcelona estrenarà un nou sistema de gestió electrònica de meses electorals, anomenat MAE (meses administrades electrònicament). De fet, juntament amb Còrdova i Valladolid, ha estat escollida per dur a terme aquesta prova pilot que permetrà agilitzar el procés electoral, tot i que les votacions es continuaran fent amb paperetes.
Evitar cues als col·legis
El sistema MAE facilita la feina als integrants de les meses electorals perquè la comprovació del votant es fa de manera electrònica. Amb aquest programa s’evitarà, en gran mesura, que hi hagi cues als col·legis electorals perquè la identificació dels votants serà molt més ràpida. A més, un cop tancats els col·legis electorals, la comprovació dels vots i la confecció de les actes també serà més senzilla de fer.
L’alcalde de Barcelona, Xavier Trias, s’ha mostrat satisfet que s’hagi escollit la ciutat de Barcelona per fer la prova d’aquest programa. “Posem les noves tecnologies al servei de la gent”, ha dit Trias destacant que aquest sistema “dóna facilitat, reforça la seguretat del vot, és més eficient i evitarà cues”. L’alcalde ha afegit que espera que aquest sistema es consolidi a la ciutat i que “no quedi només com prova pilot” perquè serà un pas més de l’aposta de Barcelona per ser una smart city de referència internacional.
Trias també ha recordat que el proper 25 de maig hi haurà 264 col·legis electorals, amb un total de 1.256 meses constituïdes, i gràcies a la feina feta pel ministeri i la col·laboració de l’Ajuntament, un 85% de les taules de la ciutat utilitzaran aquest sistema informàtic. Així, els presidents de mesa disposaran d’un ordinador portàtil, una impressora, un ratolí i una targeta SD amb una aplicació informàtica que, un cop instal·lada, els permetrà gestionar la mesa i també enviar informació dels resultats.
L’aplicació, que es pot fer servir tant en català com en castellà, té un funcionament senzill, a l’abast de qualsevol usuari. Tot i així, durant la jornada electoral un representant del govern central, que haurà rebut formació específica d’aquesta aplicació, assistirà als representants de cada mesa en cas de dubte.
“Sense precedents”
Per la seva banda, el ministre de l’Interior, Jorge Fernández Díaz, ha assenyalat que “donarem una agilitat al procés sense precedents. A més, a mitjà termini, la seva implantació suposa un cost públic menor i és més sostenible perquè permet estalviar molt en paper”. La delegada del Govern espanyol, María de los Llanos de Luna, ha remarcat que “és possible aplicar el sistema gràcies a la col·laboració entre el Govern espanyol i l’Ajuntament, a qui hem d’agrair la disposició que ha mostrat en el procés d’implantació”.