24.02.17 – BARCELONA • Barcelonès

Barcelona fa un pas més cap a la gestió pública de l’aigua

0
289

L’Ajuntament a Barcelona encarrega a l’empresa municipal Cicle de l’Aigua, SA, els treballs tècnics i jurídics per anar cap a la gestió pública de l’aigua


Ada Colau (alcaldessa de Barcelona, a l’esquerra) junt amb Gerardo Pisarello (primer tinent d’alcaldia, a la dreta), durant una manifestació en defensa de l’aigua. Foto: Ajuntament de Barcelona.

Aquesta decisió neix de les proposicions aprovades pel Plenari del Consell Municipal el 25 de novembre del 2016 referents a la gestió pública de l’aigua

La Comissió de Govern de l’Ajuntament de Barcelona ha aprovat encarregar a l’empresa municipal, Barcelona Cicle de l’Aigua SA (BCASA), l’elaboració dels informes tècnics i/o jurídics necessaris per a la transició cap a la gestió pública de l’aigua a la ciutat de Barcelona.
Amb aquest encàrrec es posa en marxa el procés que ha de permetre avançar cap a la gestió pública de l’aigua, d’acord amb les proposicions aprovades en el Plenari del Govern Municipal. El 25 de novembre de 2016, el Plenari del Consell Municipal va aprovar dues proposicions que obrien una línia de treball envers la gestió pública, directa i integral del cicle de l’aigua, inclòs el subministrament domiciliari, valorant sempre la seva oportunitat, pertinença i viabilitat, tant tècnica com econòmica, social i ambiental. L’acord preveia dotar econòmicament aquesta línia de treball per elaborar els informes tècnics i/o jurídics necessaris, que és el que avui ha aprovat la Comissió de Govern.
Barcelona Cicle de l’Aigua SA (BCASA) és una societat adscrita a l’Ajuntament de Barcelona, l’objecte social de la qual inclou, entre altres activitats, la gestió, l’assessorament i la col·laboració en estudis i en activitats relacionades amb el cicle de l’aigua, les platges, el litoral i el medi ambient.
L’Ajuntament de Barcelona reconeix que l’aigua és un element essencial i indispensable per a la vida, la societat i els ecosistemes i per tant, s’ha de gestionar sota criteris d’interès general, socials i de béns comuns. L’abastament d’aigua és un servei bàsic que ha de garantir en tot moment un accés universal i assequible, que s’ha de prestar amb l’objectiu de ser eficaç, i de manera que els beneficis de l’activitat es dirigeixin a la millora del servei, i a una millor qualitat de l’aigua retornada al medi ambient.
Aquesta decisió està avalada per l’ampli suport ciutadà, rebut en el procés participatiu per a l’elaboració del Programa d’Actuació Municipal. A nivell mundial la gestió pública és el més habitual, doncs prop del 90% de la població rep l’aigua a partir d’operadors públics. De fet, moltes ciutats estan optant per recuperar la gestió pública de l’aigua allà on no la tenien, exercint la seva competència. Es tracta d’una tendència creixent a Catalunya i al món.
Barcelona avança de manera decidida cap a la gestió pública de l’aigua i està preparada per quan el Tribunal Suprem dictamini sobre el recurs presentat per Aigües de Barcelona. El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha anul·lat la concessió a l’empresa público-privada de la gestió de l’aigua a l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB). La sentència considera que no es va justificar suficientment la  decisió de no convocar un concurs públic per a adjudicar directament el contracte a la companyia on en l’actualitat, Aigües de Barcelona (Agbar) té el 70%; l’AMB, el 15% i Criteria CaixaHólding (La Caixa), l’altre 15%. La sentència no és en ferm, donat s’ha presentat el recurs davant el Tribunal Suprem.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Alcaldes.eu es reserva el dret de revisar els comentaris i de no publicar-los en cas de no ser apropiats.