L’alcalde de Barcelona, Xavier Trias, ha signat avui un memoràndum d’entesa entre l’Ajuntament de Barcelona i Dubai Silicon Oasis Authority (DSAO), en l’àmbit de les smart cities i promoure el creixement del seu "Smart City Center of Excellence".
L’acord l’ha subscrit amb Mohammed Alzarooni, vicepresident i director executiu d’aquest organisme governamental que promou una zona franca per incentivar l’arribada d’empreses de base tecnològica a l’emirat àrab. A la signatura també hi ha assistit el delegat especial del Consorci de la Zona Franca, Jordi Cornet, i el gerent de l’institut Municipal d’Informàtica, Manel Sanromà.
L’acord s’ha produït aprofitant el viatge oficial a Barcelona de Mohammed Alzarooni per pronunciar una conferència al Consorci de la Zona Franca en qualitat de President de l’Associació Mundial de Zones Franques (WFZO) organisme que es va presentar públicament el passat mes de maig a Dubai i que té per objectiu representar els interessos de les zones franques davant les instàncies internacionals. El Consorci de la Zona Franca de Barcelona, que presideix l’alcalde Trias, és membre del comitè directiu del WFZO i com a tal és l’única zona franca espanyola i de l’àmbit continental europeu a la direcció.
L’interès de Dubai de cooperar amb Barcelona respon doncs, al lobby que exerceixen com a zones franques així com a l’interès mostrat per l’emirat àrab de seguir l’estratègia de Barcelona d’aplicació de noves tecnologies per a transformar la ciutat amb l’objectiu de millorar la qualitat de vida de les persones i fer més eficients el serveis públics.
L’objectiu d’aquest conveni de col·laboració és promoure les relacions d’amistat entre Barcelona i Dubai per tal de donar suport a l’ "Smart City Center of Excellence" que promouen a través del desenvolupament de la col·laboració tècnica i acadèmica entre les dues institucions.
Segons l’acord, que té una vigència de quatre anys, les dues parts es comprometen a:
- Donar suport al projecte "Smart City Center of Excellence" que impulsa DSAO
- L’intercanvi de les pràctiques en el mon empresarial i els programes de posada en marxa d’incubació.
- Intercanvi de personal tècnic.
- Intercanvi d’informació i de recursos acadèmics que són d’interès mutu
- Les activitats com ara la investigació en col·laboració, simposis conjunts i conferències de canvi.
- Estudiar la possibilitat de projectes conjunts d’innovació cooperativa.
- Altres formes de cooperació que puguin ser mútuament acceptable.